میزان تولیدات شما در هر یک از مقاطع فولادی و سهم مصرفی و صادراتی این تولیدات چقدر است؟ شرکت ما علاوه بر فولاد خام و محصولات فولادی ۳ ماده اصلی کک، زغال سنگ و سنگ آهن را تولید می‌کند که درصدی از این تولیدات را برای تولیدات خود مصرف می‌کنیم و مازاد بر آن را به کشورهای دیگر صادر می‌کنیم. نکته قابل توجه در تولیدات ما این است که شرکت ما به تنهایی ۸ تا ۱۰درصد بیلت و اسلب دنیا را تامین می‌کند.

اگر بخواهیم میزان صادرات محصولات خود را به تفکیک بیان کنیم می‌توان گفت که حدود ۱۰درصد صادرات ما به کشور آمریکا و بیش از ۵۵درصد از صادرات ما نیز به کشورهای اروپایی و مابقی آن به روسیه و مصر و کشورهای آسیایی است.

با توجه به این که قیمت پیشنهادی در کشورهای اروپایی بالاتر بوده و از نظر حمل‌ونقل برای شرکت ما نیز ساده‌تر است تمایل ما برای صادرات محصول به کشورهای اروپایی بیشتر است.اگر بخواهیم دلایل کمی صادرات به ایران و کشورهای آسیایی را بررسی کنیم، این موضوع را نباید نادیده گرفت که قیمت بیلت و محصولات ما حتی در مقابل روسیه خیلی پایین‌تر است اما از نظر حمل و نقل قیمت محصولات ما برای کشور ایران بالاتر از قیمت روسیه قرار می‌گیرد. در نتیجه با کاهش درخواست و سختی حمل و نقل تمایل ما نیز برای این موضوع کم می‌شود. همین مشکل را نیز روسیه در اروپا دارد که قیمت محصولات روسیه در اروپا بسیار گرانتر از قیمت محصولات ما است و تنها دلیل آن مشکلات هزینه حمل و نقل است.

شرکت لمان سالانه حدود ۴میلیون تن اسلب و با افزایش اخیر ظرفیت تولید بالای ۵/۱۲میلیون تن بیت تولید می‌کند.

با توجه به اینکه ایران سرشار از منابع غنی سنگ آهن است و شما تخصص این که در زمینه فولاد از تولید تا استخراج فعالیت کنید را دارید. آیا تا به حال رایزنی‌هایی برای اکتشاف و استخراج معادن سنگ آهن موجود در ایران دارید؟

اگر از لحاظ صنعت فولاد بخواهیم روی کشور ایران دقیق‌تر شویم می‌بینیم که ایران از نظر واردات در صنعت فولاد چهارمین کشور جهان است و نظر کارشناسان بر این است که ایران در چند سال آینده می‌تواند به یکی از صادرکنندگان موفق فولاد دنیا شود. معادن سنگ آهن ایران از نظر کیفیت و تعدد معادن در سطح بالایی قرار دارند اما به علت مسائل سیاسی موجود ریسک سرمایه‌گذاری در ایران بسیار بالا است ولی در کل استراتژی‌های ما بر این است که در زمینه تولید در ایران مشارکت بالایی داشته باشیم چون ما تخصص بالایی در زمینه تولید، به خصوص تولید لوله‌های فولادی داریم و نظرها بر این است که ایران از نظر انرژی و تولید فولاد می‌تواند جزو قدرت‌های اول فولاد جهان باشد.

سهم شرکت Metinvest در تولیدات اوکراین، ۸درصد از GDP، ۳۱درصد از تولید کک کشور و همچنین ۲۰درصد از کل فولاد اوکراین را تولید می‌کند.

در کل محصولاتی که توسط گروه Metinvest تولید می‌شوند عبارتند از: سنگ آهن، کک چدن، اسلب، بیلت، آرماتور، مفتول و انواع مقاطع فولادی مانند: نبشی، ناودانی، تیرآهن و پروفیل‌های مورد نیاز معادن و همچنین آسانسور و البته تخصص ویژه‌ای در زمینه تولید ورق و لوله‌های فولادی داریم. در مورد کیفیت محصولات ما واضح است که حدود ۵۵درصد از تولیدات ما بسته به درخواست کشورهای اروپایی تهیه می‌شود و نشان‌دهنده این است که از نظر کیفی با تولیدات اروپایی برابری می‌کند و نکته دیگر اینکه از نظر امکانات تولید کارخانه‌های ما هیچ کارخانه‌های ما هیچ محدودیتی ندارند و بسته به سفارش مشتری توانایی ساخت تمام مقاطع فولادی را به هر شکلی از نظر آنالیزهای شیمیایی و چه از نظر ساختار فیزیکی دارند.

محصولات خاصی که بیشتر برای کشور ایران صادر می‌کنید از چه دسته‌ای هستند؟

نظر ما بیشتر در این است که با توجه به توانایی ایران در تولید مقاطع فولادی سعی می‌شود تا مواد اولیه مورد نیاز این کشور را تامین کنیم و به هر حال برای ایجاد اشتغال و بهتر شدن بسیاری از مسائل اقتصادی و راه‌اندازی کارخانه‌های نورد به شکلی مناسب سعی بر این شده است تا بیلت و اسلب مورد نیاز را وارد این کشور کنیم و کلا تولیدات نوردشده‌ای که ما به ایران صادر می‌کنیم جزو آن دسته از تولیداتی هستند که با تولیدشان اصلا در ایران نیست و یا محدود است. این محصولات عبارتند از تیرآهن‌ها در سازهای بالا حتی تا سایز ۴۵ و همچنین ساخت نبشی‌هایی با سایزهای بالا و با ساختارهای شیمیایی متفاوت که تولیدشان اصلا در ایران نیست.

همیشه سعی بر این کردیم که روند صادرات ما به شکلی باشد که محصولاتی که وارد ایران می‌کنیم مکمل محصولات کارخانه‌های ایرانی باشد و یک تعامل کاری ایجاد شود و هیچ مزاحمتی برای تولید و فروش محصولات ایران ایجاد نکنیم. ایران باید به مرز بی‌نیازی از واردات فولاد برسد و این توان و تخصص در کارشناسان ایرانی، تشکل‌ها و انجمن‌های مربوط وجود دارد. ایران تا زمانی که بیلت وارد می‌کند نمی‌تواند نسبت به واردات فولاد بی‌نیاز باشد. چون بیلت خود نوعی فولاد است. کارشناسان ایرانی باید توانایی استفاده از ذخایر فراوان سنگ‌آهن در کشور و تولید مواد اولیه، ساخت قطعات فولادی یعنی بیلت و اسلب را به منصه ظهور برسانند. باید به این نکته هم توجه کرد که کشور مانند روسیه تا زمانی به صادرات بیلت و اسلب را به منصه ظهور برسانند. باید به این نکته هم توجه کرد که کشور مانند روسیه تا زمانی به صادرات بیلت ادامه می‌دهند که خط نوردشان به مرز تولید نرسیده باشد و این مهم در حال عملی شدن است و به زودی تعداد خطوط نورد روسیه نیز افزایش خواهد یافت و ایران باید تنها در اندیشه تولید هر چه سریع‌تر بیلت و اسلب باشد.

در حال حاضر تمام دنیا در تلاشند که اقتصادی‌تر تفکر کنند و از فعالیت‌های اقتصادی خود بیشتر سود ببرند و هر کسی در تلاش است تا سطح اقتصادی کشور خود را افزایش دهد و ایجاد اشتغال کند و از تسهیلات کشور خود بهره برد و در نهایت صادرات مواد اولیه و خام را در کشور کاهش دهد تا بتواند خودش تولیدکننده باشد و محصول نهایی را استفاده کرده و مازاد آن را برای کشورهای دیگر صادر کند.

کارخانجات نورد در سال‌های اخیر در کشور ایران تا حد بالایی افزایش داشته است و نکته منفی آن علمی و تخصصی نبودن بیش از ۴۰درصد این ساخت‌و‌سازها و دریافت وام‌های کلان از دولت بوده است. نداشتن تخصص در این حرفه سبب استفاده این وام‌های کلان در بخش‌های دیگر شده است.‌

نظر شما در رابطه با صفر شدن تعرفه فولاد چیست؟

اعمال سیاست تعرفه‌ها نباید به صورت دائمی باشد و باید براساس شرایط خاص تغییر کند. این شرایط برای وزارتخانه‌هایی اعمال شده است که از مهم‌ترین این وزارتخانه‌ها وزارت مسکن و شهرسازی است که اگر برای این وزارتخانه اعمال شود و پیگیری‌های لازم به عمل آید روی کاهش قیمت ملک تاثیرگذار خواهد بود.در ۱۵سال اخیر در بخش تعرفه یکسری سودجو تا حد امکان از این موضوع استفاده کردند و یکسری کارخانه‌ها و تولیدکنندگان در حد زیادی ضرر کردند.

نظر شما در مورد خصوصی سازی و اجرای اصل ۴۴ چیست؟

نمونه بارز اجرای این اصل شرکت Metinvest است که تمام کارخانه‌های آن در اختیار دولت بوده و چندین سال پیش به صورت کامل توسط بخش‌خصوصی خریداری شد و در حال حاضر چه از لحاظ کیفیت و چه از لحاظ کمیت دارای رشد قابل توجه شده است. در نهایت تاثیرگذاری این حرکت را در صنعت دنیا می‌توانیم مشاهده کنیم و اثرات مثبت اجرای این اصل دیگر نیازی به بیان مجدد نخواهد داشت.

در پایان پیش‌بینی شما از قیمت فولاد در سال آینده و تقریبا اواخر اردیبهشت‌ماه چگونه است؟

روند افزایشی قیمت بیلت که به عنوان ماده اصلی تامین قطعات فولاد است در چند سال اخیر ادامه داشته است.

براساس آخرین آماری که به دست آمده است در هفته گذشته کلا بیلت ۱۵دلار افزایش قیمت داشته است و به هر تن ۵۱۰ تا ۵۱۵دلار رسید. پیش‌بینی من برای قیمت سال آینده بیلت و به خصوص اواخر اردیبهشت‌ماه، افزایش قیمت بیلت تا مرز ۵۷۰ تا ۵۸۰ دلار است و این روند براساس افزایش ساخت وساز و طرح‌های عمرانی در این ماه در تمام دنیا است.