سرنوشت مبهم قیمت فلزات
چشمانداز بازار فلزات در سالهای آینده همچنان نامعلوم است، چرا که احتمال میرود در مورد فلزات پایه، سرانجام حجم عرضه به حجم تقاضا برسد و شاید هم با آرامترشدن تنشهای جغرافیایی- سیاسی و قیمتهای نفت، میزان جذابیت و گیرایی فلزات کاهش یابد. به گزارش سیمافلز حتی آنهایی که قیمتهای بالای ماه مه را به عنوان نقطه اوج پنج ساله بازار میپندارند، به این باور رسیدهاند که با توجه به ریسک عرضه یا شوکهای تقاضا، پتانسیل لازم برای اوجگیری نهایی بازار در سالجاری وجود دارد، چرا که ذخایر انبارها به پایینترین سطح همیشگی خود رسیده است.
یک تحلیلگر در موسسه تحقیقاتی ماکواری گفت: «با توجه به اینکه خرید نقدی مدتی است که در میان آرامش موقت فصلی بازار نمایان شده و در همه جای جهان سطح ذخایر شدیدا پایین است، نوعی رالی در قیمتها شکل گرفته است».
در ماه سپتامبر چنانچه یک بازگشت قوی تر از حد انتظار به سوی بازار کارخانههای نیمکره شمالی صورت گیرد، شاهد نوعی اوجگیری در قیمتها خواهیم بود. زیرا این کارخانهها به علت یک سری تعمیرات، فعالیتهای خود را متوقف کرده بودند و اکنون نیز سرمایهگذاران سعی دارند جهت اجتناب از هرگونه تورم و یا نوسانات دلار آمریکا، پول خود را به پیکر بازار تزریق کنند.
برخی تحلیلگران پیشبینی میکنند که ترکیب عوامل فوق میتواند به ناپایداری اخیر قیمتها خاتمه دهد و قیمتها را به رکوردهای جدیدی سوق دهد.
ریسکهای وقفه بیشتر در روند عرضه فلزات در سالجاری همچنان بالا است، چرا که رونق قیمتها موجب میشود تا معدنکاران دست به افزایش تولید بزنند و کارگران نیز ادعای سهم بکنند.
یک اعتصاب ۲۵ روزه در بزرگترین معدن مس جهان یعنی معدن اسکوندیدای شرکت بی اچ پی در شیلی، باعث رشد قیمت مس شد که اخیرا پس از موافقت مدیریت با افزایش حقوق ۵درصدی و نیز پرداخت مزایا، رشد قیمتهای مس خاتمه یافت.
اعتصاب اسکوندیدا به طور جدی از سوی رهبران اتحادیههای کارگری در چندین معدن بزرگ شیلیایی و کانادایی تحت نظارت قرار داشت و آنها را برای تجدید قراردادهای خود در ماههای آینده آماده ساخت.
ریسکها و مخاطرات عرضه، در کنار نوعی رشد پیشبینی شده در حجم تقاضای مصرفکنندگان، احتمالا باعث خواهد شد تا میانگین قیمتهای مس در فصل چهارم امسال به ۷۸۰۰ دلار در تن برسد.
یک تحلیلگر در موسسه بانکداری ناسیونال استرالیا ضمن اشاره به مطلب اخیر گفت: گل سرسبد فلزات پایه، یعنی مس، در حال حاضر در بورس فلزات لندن به قیمت حدود ۷۶۸۵ دلار معامله میشود.
یک تحلیلگر در ماکواری که نخواست نامش فاش شود، تخمین میزند که دفتر ذخیره دولتی چین به منظور کاهش تب بازار، از ماه ژوئن تاکنون بیش از ۱۰۰هزار تن مس وارد بازار نقدی این کشور کرده است، به گونهای که احتمالا در فصل چهارم امسال حجم فروش دولتی به حداقل خواهد رسید.
این تحلیلگر گفت یک افزایش ۸درصدی در محصولات نیمه ساخته مسی در هفت ماه نخست امسال نشانگر تداوم ضعف بازار چین است: «و ما به وضوح شاهد نوعی بهبود در مصرف کلی مس از هفته گذشته هستیم».
موسسه بانکداری وستپاک (Westpac) مستقر در سیدنی استرالیا پیشبینی میکند قیمتهای نیکل، مس و سایر فلزات پایه ممکن است در سال آینده بهعلت کاهش رشد اقتصادی ایالات متحده و مهار روند افزایشی تقاضا و عرضه معدنی، سقوط پیدا کنند.
قیمت نقدی نیکل که در تولید فولاد استنلس کاربرد فروانی دارد، سال آینده میتواند ۵/۳۸درصد کاهش یابد
در حالی که مس که عمدتا برای تولید سیم و لوله مورد استفاده قرار میگیرد میتواند شاهد یک سقوط ۲/۲۹درصدی باشد.
شاخص CRB رویتر-جفریز برای ۱۹قلم کالا روز گذشته به پایین ترین حد پنج ماه اخیر خود سقوط کرد و از نقطه رکورد خود در یازدهم مه بیش از ۱۰درصد کاهش یافت.
ایالات متحده روز گذشته اعلام کرد، رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) در فصل دوم امسال نسبت به سه ماه نخست ازیک نرخ سالانه ۶/۵درصدی به ۹/۲درصد تنزل پیدا کرد.
وستپاک گفت: «علت اصلی این سقوط را میتوان به کاهش فعالیتهای تجاری ایالات متحده نسبت داد . در سال ۲۰۰۷ رشد تولید صنعتی بهعلت ضعف قیمت فلزات کاهش خواهد یافت».
از سال ۲۰۰۱ تاکنون کالاها به رهبری تقاضا از سوی چین و ایالات متحده برای مواد اولیه جهت ساخت مسکن، خودرو و لوازم خانگی نوعی رالی داشتهاند و در راستای ضعف سرمایهگذاری در معادن طی چند دهه اخیر، کمبود عرضه حادتر شده است. قیمتها نیز اوج پیدا کرد چرا که شرکتهای سرمایهگذار در راستای کاهش نرخهای بهره، جهت کسب عایدات و بازدهیهای بهتر نسبت به سهام و اوراق بهاردار ، دست به خرید فلزات زدند.
وستپاک گفت: امسال قیمت فلزات اوج پیدا خواهد کرد و در طول ۲۰۰۷ سیر نزولی به خود خواهد گرفت زیرا رشد تقاضا آرام میشود و رشد عرضه موجب کاهش رونق بازار میگردد. قراردادهای مس در لندن در ماه مه به اوج ۸۸۰۰دلار رسید و نیکل در معاملات تحویل
سه ماهه در این ماه به مرز ۲۹۹۵۰دلار جهش پیدا کرد که بالاترین رقم در حداقل ۱۹سال گذشته محسوب میشود.
پیش بینی سقوط قیمتها
نظرخواهی اخیر موسسه اقتصادی ACCESS از شرکتهای کارگزاری و تحقیقاتی در ماه جولای نشان داد تحلیلگران پیشبینی میکنند قیمت کالاها طی دو سال آینده بهعلت توسعه ظرفیتی، بیش از ۴۵درصد سقوط پیدا کند.
طبق پیشبینیهای وستپاک قیمتهای نقدی مس در سالجاری میتواند بهطور متوسط به ۶۷۴۴دلار برسد و سپس در سال ۲۰۰۷ به ۴۷۷۵دلار سقوط کند. همچنین مس برای تحویل فوری در لندن امسال بهطور میانگین حدود ۷۲/۶۴۹۱دلار بوده است.
وستپاک احتمال میدهد قیمتهای نیکل امسال بهطور متوسط به ۲۲۹۱۹دلار برسد و سپس در سال ۲۰۰۷ به ۱۴۱۰۰دلار سقوط کند. میانگین قیمت نیکل از ابتدای سال تاکنون ۲۰۱۱۸دلار بوده است. قیمتهای آلومینیوم میتواند بهطور متوسط ۲۵۲۶دلار باشد و سپس در سال آینده به ۲۱۷۵دلار کاهش یابد.
وستپاک بهعلت وقوع یک سری وقفه در روند عرضه به ویژه از جانب اعتصابات کارگران معدن مس اسکوندیدا شیلی - بزرگترین معدن مس
جهان - و در نتیجه کاهش تولیدات بی اچ پی بیلیتون، میانگین پیشبینی خود را برای قیمت فلزات پایه در سالجاری ۵/۶درصد افزایش داده است.
پیش بینی موجودی ذخایر
وستپاک گفت: «قیمت کالاها تا اواخر امسال در حد گستردهای به حاشیه کشیده خواهد شد. پایین بودن سطوح ذخایر و وقفههای عرضه ناشی از اعتصابات، بدان معنا است که قیمتها باز هم میتوانند تاثیرپذیر باشند».
این بانک افزود: «با توجه به احتمال تداوم کاهش سطوح ذخایر تا سال ۲۰۰۸، قیمتهای فلزات پایه تا مدتی ضامن تحولات جزئی در سطوح ذخایر خواهد ماند». رشد روز افزون نرخهای بهره در سطح جهان به کاهش تقاضا برای مواد اولیه کمک خواهد کرد. وستپاک میگوید، دفتر ذخیره فدرال ایالات متحده ظرف دو سال گذشته نرخهای بهره را ۱۷برابر کرد.
بانک ژاپن در ماه جولای نرخهای بهره را افزایش داد که از آگوست ۲۰۰۰ اولین اقدام این چنینی محسوب میشد. بانک مرکزی اروپا هزینههای اعطای وام را از اوایل دسامبر تاکنون به چهار برابر افزایش داده است.
ارسال نظر