سودآوری بالای صنعت آلومینیوم باعث دولتی بودن آن و در نتیجه عدم حضور مستقیم بخش خصوصی در این صنعت شده است. هبت‌ا... فاضلی، رییس اتحادیه صنایع آلومینیوم در ساختمان ایران، در گفت‌وگو با خبرنگار صنعت ایسنا با اشاره به برنامه‌ریزی انجام شده برای ۵/۲ برابر شدن میزان تولید آلومینیوم تا پایان برنامه چهارم توسعه اظهار کرد: تاکنون اقدام عملی در این خصوص صورت نگرفته است و در حالی که در چهار ماه امسال حدود ۱۰هزار تن کمتر از سال گذشته آلومینیوم در کشور تولید شد، دستیابی به رشد ۵/۲برابری با ابهام روبه‌رو است.

وی با اشاره به اختصاص ۶۵‌درصد بودجه کشور به طرح‌های عمرانی طی سال جاری گفت: این مساله نیاز کشور به آلومینیوم را افزایش می‌دهد که تامین این نیاز با توجه به کمبود آلومینیوم در کشور امکان‌پذیر نخواهد بود. این مشکل یا باید از طریق واردات برطرف شود یا از طریق عملی شدن طرح‌های تولیدی آلومینیوم.

وی با اشاره به برنامه‌ریزی انجام شده جهت دستیابی به تولید سالانه بیش از ۵۰۰‌هزار تن آلومینیوم در کشور تا پایان برنامه چهارم توسعه گفت: هم‌اکنون به طور متوسط ۲۲۰‌هزار تن آلومینیوم در کشور تولید می‌شود که امکان افزایش این رقم تا مرز ۳۰۰‌هزار تن نیز وجود دارد، ولی ۵/۲برابر شدن این رقم عملی نخواهد بود.

وی با اشاره به مشکلات زیست‌محیطی شرکت ایرالکو، گفت: عمر این کارخانه بیش از ۳۰ سال است و تجهیزات آن فرسوده شده و با توجه به عدم برخورداری کارخانه از تجهیزات و تکنولوژی روز و پیشرفته، امکان افزایش ظرفیت تولید آن وجود ندارد.

فاضلی در ادامه با اشاره به ایجاد یک کارخانه آلومینیوم جدید با ظرفیت ۱۱۰هزار تن توسط چینی‌ها در ایران گفت: قرار است این کارخانه تا سال آینده به بهره‌برداری برسد که با بهره‌برداری از آن تولید کارخانه‌های المهدی و ایرالکو نیز به تدریج متوقف خواهد شد و به این ترتیب ظرفیت ۱۲۰‌هزار تنی دو کارخانه مذکور از خط تولید خارج و یک کارخانه ۱۱۰هزار تنی جایگزین آن خواهد شد و به این ترتیب افزایش تولیدی در آلومینیوم نخواهیم داشت.

وی ایجاد کارخانه‌های جدید آلومینیوم را در کشور ضروری دانست و افزود: هم‌اکنون ۳۴‌درصد از درآمد ملی کشور بحرین از طریق تولید ۸۵۰‌هزار تن آلومینیوم حاصل می‌شود که این امر نشان‌دهنده با‌صرفه‌بودن تولید آلومینیوم است.

وی دلیل عدم تمایل بخش خصوصی را به حضور در عرصه تولید آلومینیوم در ایران، عدم ارائه تسهیلات مناسب از سوی دولت به بخش خصوصی دانست و گفت: بیش از ۹۰‌درصد امکانات دولتی به کارخانه‌های دولتی اختصاص دارد و توجه مطلوبی به بخش خصوصی نشده است.

وی با اشاره به سرمایه‌گذاری ۸/۴میلیارد دلاری دولت بحرین در احداث کارخانه آلومینیوم آلبا گفت: سوددهی این کارخانه سالانه حدود یک‌میلیارد دلار است و به این ترتیب با یک برنامه‌ریزی مناسب امکان صادرات آلومینیوم به سراسر دنیا را دارا هستند.

وی سوددهی بالای صنعت آلومینیوم را یکی از دلایل تمایل دولت به در اختیار داشتن این صنعت و در نتیجه حضور کم‌رنگ بخش خصوصی در این زمینه دانست و تصریح کرد: با توجه به مزیتی که ایران در بخش انرژی دارد، امکان ایجاد کارخانه‌های آلومینیوم با ظرفیت تولید یک‌میلیون تن وجود دارد.

فاضلی جذب سرمایه‌گذاران خارجی را از دیگر راه‌های رشد تولید آلومینیوم در کشور عنوان کرد.