پرسش و پاسخ
آخرین تحولات بنیادی در «وصنعت»
شروین شهریاری پرسش از خوانندهای بدون ذکر نام: با توجه به گزارش اخیر سرمایهگذاری صنعت و معدن وضعیت بنیادی شرکت را چگونه ارزیابی میکنید؟ پاسخ: سرمایهگذاری صنعت و معدن از جمله شرکتهای گروه واسطهگری مالی است که فعالیت خود را عمدتا در سهام غیرمدیریتی شرکتهای بورسی و خارج بورسی متمرکز کرده است. مطابق معمول روش ارزیابی شرکتهای سرمایهگذاری، در مورد «وصنعت» باید از روش محاسبه NAV به ارزشگذاری سهام آن پرداخت. NAV یا همان خالص ارزش داراییها از حاصل جمع حقوق صاحبان سهام و تغییر ارزش سرمایهگذاریها نسبت به بهای تمام شده به دست میآید.
شروین شهریاری پرسش از خوانندهای بدون ذکر نام: با توجه به گزارش اخیر سرمایهگذاری صنعت و معدن وضعیت بنیادی شرکت را چگونه ارزیابی میکنید؟
پاسخ: سرمایهگذاری صنعت و معدن از جمله شرکتهای گروه واسطهگری مالی است که فعالیت خود را عمدتا در سهام غیرمدیریتی شرکتهای بورسی و خارج بورسی متمرکز
کرده است.
مطابق معمول روش ارزیابی شرکتهای سرمایهگذاری، در مورد «وصنعت» باید از روش محاسبه NAV به ارزشگذاری سهام آن پرداخت. NAV یا همان خالص ارزش داراییها از حاصل جمع حقوق صاحبان سهام و تغییر ارزش سرمایهگذاریها نسبت به بهای تمام شده به دست میآید.
در جدول زیر، جزئیات محاسبه NAV برای شرکت سرمایهگذاری صنعت و معدن بر اساس آخرین اطلاعات رسمی ارائه شده را مشاهده میکنید.
درخصوص ارقام جدول و آخرین وضعیت شرکت باید به چند نکته توجه داشت:
۱- در این جدول، رقم حقوق صاحبان سهام از صورتهای مالی شش ماهه منتهی به ۳۱ خرداد ۹۲ و افزایش ارزش بازار سرمایهگذاریهای بورسی از آخرین گزارش وضعیت پرتفولیو (منتهی به ۳۱ تیر ۹۲) استخراج شده است.
همچنین، سود قابل توجه ۳۴ میلیارد تومانی فروش سهام درتیرماه طبیعتا در محاسبه حقوق صاحبان سهام شرکت در گزارش شش ماهه لحاظ نشده و به همین دلیل باید رقم آن را در محاسبات به خالص ارزش داراییها افزود.
ارزش روز پرتفولیوی خارج بورسی معادل بهای تمام شده است در نظر گرفته شده که با توجه به رکود فعالیت و وجود ذخیره کاهش در بخشی از زیرمجموعهها قابل توجیه به نظر میرسد.
۲- بر اساس محاسبات ارائه شده در جدول، سهام «وصنعت» در بازار در شرایط فعلی نزدیک به ارزش ذاتی معامله میشود به طوری که قیمت روز سهم برابر با ۹۰ درصد از NAV محاسبه شده است.
از این منظر، قیمت سهام صنعت و معدن در مقایسه با شرکتهای سرمایهگذاری در موقعیت گرانتری نسبت به خالص ارزش داراییها قرار میگیرد؛ به این معنا که فاصله قیمت از NAV نسبت به متوسط گروه کمتر است. یادآور میشود میانگین نسبت P/NAV شرکتهای سرمایهگذاری در بورس تهران در حال حاضر در محدوده ۸/۰ قرار دارد.
۳- مطالعه صورتهای مالی سالانه «وصنعت» نشان میدهد که ارزش بازار سرمایهگذاریهای کوتاهمدت و بلندمدت در دورههای قبل با کاهش زیادی روبهرو شده و همین موضوع شرکت را با مساله اخذ ذخیره کاهشهای سنگین در سالهای مالی گذشته مواجه کرده است
(در مجموع ۷۵میلیاردتومان در بخش بورسی). با این حال، پس از رشد شتابان قیمت سهام زیرمجموعهها در چند ماه اخیر، اکنون شرکت در بخش سرمایهگذاریهای کوتاهمدت بورسی (سریعالمعامله) و سرمایهگذاریهای بلندمدت (عمدتا سهام لیزینگ صنعت و معدن) با کسری ذخیره مواجه نیست.
همین مساله، موجب بازگشت ۷۲ میلیارد تومان (۴۸ تومان به ازای هر سهم) از ذخایر مزبور در شش ماهه نخست سال مالی جاری به صورت سود و زیان شده است و تنها قریب به سه میلیارد تومان دیگر (دو تومان به ازای هر سهم) ذخیره انباشته در بخش بورسی وجود دارد که آن هم احتمالا تا پایان سال به حساب سود دوره جاری شرکت باز میگردد.
۴- از ابتدای سال مالی جاری (۳۰ آذر ۹۱)، فعالیت «وصنعت» در بازار سهام با تغییرات چشمگیری رو به رو شده است. در این راستا، رشد قیمت سهام زیرمجموعهها (به ویژه سیمان فارس و خوزستان، آتیه دماوند و لیزینگ صنعت و معدن) در کنار افزایش قابل ملاحظه خرید و فروش در سبد سهام این شرکت سرمایهگذاری به چشم میخورد.
در همین راستا، سرمایهگذاری صنعت و معدن با یک رویکرد جسورانه با فضای رونق فزاینده در بازار سهام مواجه شده، به عنوان مثال، مالکیت ۱۲ درصدی خود را در سهام آتیه دماوند به ۳ درصد کاهش داده است و از رهگذر همین اقدام، به سود جالب توجه ۲۴ میلیارد تومانی (۱۶ تومان به ازای هر سهم) دست یافته است.
همچنین، مالکیت ۱۸ درصدی در شرکت لیزینگ صنعت و معدن در اثر عرضههای خرد در بازار به محدوده ۱۰ درصد کاهش یافته که از این محل، علاوه بر شناسایی سود یک میلیارد تومانی، ۲۱ میلیارد تومان از منابع «وصنعت» نیز آزاد شده است.
بر این اساس، قریب ۴۰۰ میلیارد تومان خرید و فروش سهام تنها در هفت ماه نخست سال مالی جاری توسط شرکت انجام شده که این عملیات به کسب سود خالصی معادل ۵۴ میلیارد تومان (۳۶ تومان به ازای هر سهم)
انجامیده است.
در عین حال، در راستای فروش سرمایهگذاریهای کم بازده، ۴۲ درصد از سهام پارس سوئیچ نیز به صورت بلوکی در زمستان گذشته به فروش رسیده است.
این کارنامه موفقیت آمیز موجب اقبال گسترده بازار به سهام «وصنعت» در بازار نیز شده به نحوی که رشد قیمت بیش از ۱۸۰ درصدی سهام از ۳۰ آذر ۹۱ تاکنون گواه این مدعاست. تداوم اجرای سیاست فعالانه خرید و فروش سهام در کنار افزایش قیمت سهام سیمانی (که ۱۵ درصد ارزش روز سبد سرمایهگذاریها با محوریت سیمان فارس و خوزستان را تشکیل میدهد)، میتواند زمینهساز حفظ توجه سرمایهگذاران به سهام «وصنعت» باشد.
۵- شرکت در شش ماه سپری شده از سال مالی جاری (منتهی به ۳۰ آذر ۹۲) ۷۶۵ ریال سود خالص به ازای هر سهم تحصیل کرده است که این عملکرد، نوید کسب سود خالصی بیش از یکهزار ریال به ازای هرسهم در سال مالی جاری را با عنایت به عملکرد خرید و فروش سهام در تیر ماه میدهد.
البته باید توجه داشت در صورت دستیابی «وصنعت» به این سود رویایی، حدود نیمی از آن مرهون بازگشت ذخیره کاهش ارزش سرمایهگذاریها است که یک سود تکراز ناپذیر در سنوات آتی به شمار میرود.
بنابراین، میتوان گفت تنها حدود ۵۰ تومان از سود خالص هر سهم مربوط به عملیات مستمر شرکت (درآمد حاصل از سرمایهگذاریها و سود خرید و فروش سهام) بوده و در صورت حفظ رونق بازار، تکرار یا افزایش این بخش از سودآوری در سالهای مالی آتی برای «وصنعت» قابل تصوراست.
Shervin.shahriari@turquoisepartners.com
ارسال نظر