بازار از شرکت‌های بیمه چه می‌داند، چه می‌خواهد؟

گروه بورس- به زودی بخشی از سهام شرکت‌های بیمه‌ای دولتی برای کشف قیمت و واگذاری سهام آنها به بخش‌خصوصی در بورس عرضه می‌شود. این در حالی است که فعالان بازار و تحلیلگران از شرکت‌های بیمه‌ای دولتی اطلاعات اندکی دارند.

جدای از کمبود و خلاء اطلاعات، موضوع تحلیل صورت‌های مالی ارزش‌گذاری و قیمت‌گذاری سهام شرکت‌های بیمه از جمله مسائلی است که به دلیل عرضه شدن سهام شرکت‌های بیمه‌ای در بازار تاکنون به آن توجه نشده و یکی از دشواری درک تحلیلی بازار از وضعیت این صنعت است. به نوشته خبرنگار ما، بانک‌ها، بیمه‌ها، شرکت‌های سرمایه‌گذاری، لیزینگ‌ها، بانک‌های سرمایه‌گذاری، صندوق‌های پس‌انداز و تامین‌اجتماعی هرکدام شرکت‌های مختلف گروه واسطه‌گری مالی هستند که به دلیل دینامیک رفتاری خاص، گزارشگری متفاوتی را نیز خواهند داشت.

ویژگی خاص شرکت‌های گروه واسطه‌گری مالی به دلیل ارتباط با اعتماد و باورهای عمومی، موقعیت این شرکت‌ها را نیز چه در هنگام ورود به بورس و چه در ارائه اطلاعات به بازار در شرایط متمایز با دیگر شرکت‌ها قرار خواهد داد.

مدیرعامل کارگزاری بانک کشاورزی نقطه‌ضعف شرکت‌های بیمه را در نسبت پایین سودآوری شرکت‌ها در مقایسه با دارایی‌های این شرکت عنوان کرد.

خزلی خرازی با بیان اینکه دارایی شرکت‌های بیمه بسیار زیادتر از سود سالانه‌ای است که این شرکت‌ها کسب می‌کنند، افزود: این امر در کشور ما به دلیل پایین بودن دستوری خدمات تعرفه‌ای، ثابت ماندن آن و عدم تنوع خدمات بیمه‌ای طبیعی است.

وی گفت: این در حالی است که بیش از ۶۰ تا ۷۰درصد از فعالیت شرکت‌های بیمه مربوط به بیمه خودرو است که عموما زیان‌ده است و سودی در پی نخواهد داشت و این وضعیت در هنگام ورود به بورس مشکل‌ساز خواهد بود.

خرازی استقبال بازار از سهام بیمه‌ای را در پاسخ مثبت به چند پرسش عنوان کرد و گفت: بازار باید ببیند آیا این شرکت‌ها می‌توانند نرخ سوددهی خود را تغییر دهند؟ آیا می‌توانند تغییری در نرخ تعرفه خود بدهند؟ و از همه مهم‌تر اینکه آیا این شرکت‌های بیمه با بازاریابی جدید خواهند توانست به تنوع در ارائه خدمات برسند؟ پاسخ به این سوالات نقش بسزایی در کیفیت سود و استمرار سودآوری شرکت‌های بیمه دارد.

سود نقدی ۳۰ تا ۴۰درصدی

مدیرعامل کارگزاری بانک کشاورزی نسبت سودآوری را فاکتور بسیار مهمی برای علاقه‌مندی سهامداران به یک سهم دانست. وی تاکید کرد: برای آنها سود نقدی و تغییر قیمت در یک دوره زمانی مهم است و حداقل روی ۳۰ تا ۴۰درصدی سود نقدی حساب می‌کنند و در غیر این صورت سودآوری پایین‌تر برای سهامداران جذاب نیست.

وی ادامه داد: دولت از بانک‌ها و بیمه‌ها برای ارائه خدمات عمومی و ارزان‌قیمت استفاده می‌کنند، بنابراین این دولت است که قبل از ورود به بورس باید تکلیف بیمه‌ها را برای حل مشکل آنها حل کند.

چراکه شرکت‌های بیمه‌ای به دلیل بزرگ بود نشان امکان خصوصی شدن بیش از ۵۰درصد را ندارند. بنابراین دولت به عنوان شریک در این بنگاه‌ها خواهد ماند.

ضرورت اصلاح ساختار

خرازی تصریح کرد: دولت باید اصلاح ساختار شرکت‌های بیمه‌ای را قبل از ورود آنها به بورس در دستور کار قرار دهد تا سودآوری این شرکت‌ها را برای رسیدن به قیمت مناسب عرضه در بورس میسر کند. وی پایین آوردن هزینه‌ها در شرکت‌های بیمه را با استفاده از دارایی‌های راکد غیرمولد زیادی که این شرکت‌ها دارند، راهکار مناسب تغییر نرخ سوددهی در بازار بیمه ایران عنوان کرد و گفت: به این ترتیب شرکت‌های بیمه اطمینان خاطری را در خصوص عملکرد خود به بازار خواهند داد تا به عنوان یک گزینه جذاب در کنار شرکت‌های دیگر مطرح شوند. خرازی در خصوص زمان احتمالی آماده‌شدن این شرکت‌ها برای وورد به بورس گفت: سرعت اصلاح ساختار مالی در این شرکت‌ها، این زمان را تعیین خواهد کرد.

افشای اطلاعات

همچنین یک حسابرس معتمد بورس نیز در این خصوص گفت: شرکت‌‌های بیمه در گزارش‌های خود باید ذخایر فنی و افشای کامل اطلاعات را داشته باشند، به طوری که باید اطلاعات کاملی در خصوص چگونگی تخصیص ذخایر فنی گرفته شده منتشر کنند. هوشنگ خستویی گفت: بر طبق مقررات، شرکت‌های بیمه هنگام ورود به بورس حداقل ۱۵میلیارد ریال سرمایه لازم دارند، همچنین نباید تماما به دلیل مخاطرات و ریسک زیاد فعالیت خود را در یک زمینه متمرکز کنند. وی نرخ بازدهی متعارف در این شرکت را ۲۵ تا ۳۰درصد عنوان کرد و تاکید کرد: بازاریابی می‌تواند نرخ بازدهی را در این شرکت‌ها افزایش دهد، چرا که بیمه شخص‌ ثالث که بیشتر فعالیت بیمه‌ها را شامل می‌شود، عموما زیان‌ده است. خستویی، توزیع فعالیت بیمه‌‌ها را در انواع باربری، آتش‌سوزی، عمر، زلزله و... عامل مهمی در درآمدزایی آنها عنوان کرد و گفت: گرانیگاه در فعالیت این شرکت‌‌ها نباید بر یک فعالیت باشد. وی توصیه کرد: مراجع استانداردگذار کشور باید با توجه به شرایطی که در دنیا برای شرکت‌های بیمه وجود دارد، صورت‌های مالی خاص این صنعت را تدوین کنند تا در هنگام ورود به بورس، تحلیلگران بتوانند به اطلاعات موردنیاز برای سرمایه‌گذاری در آنها دست یابند.

از سوی دیگر یک کارشناس بازار سرمایه، تحلیل نهادهای مستقل مشاور مالی در خصوص وضعیت شرکت‌‌های بیمه را راهی مناسب برای ارائه اطلاعات در خصوص این شرکت‌ها به بازار دانست. شایان آرانی افزود: بازار ما دراین زمینه با کمبود مواجه است و این خلاء مانع از داشتن دید مناسب سهامداران در خصوص شرکت‌های بیمه‌شده است، به طوری که حتی سهامداران به دلیل نداشتن نگاه عمیق به بیمه، نمی‌توانند آنها را با دیگر شرکت‌ها مقایسه کنند. این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر مسوولیت مدیران شرکت‌های بیمه در خصوص افشای اطلاعات به بازار تصریح کرد: حسابرسان و بازرسان هر چند نقش فعالی در این شرکت‌ها دارند، اما مسوولیت اصلی در ایجاد مقبولیت برای شرکت‌های بیمه بر عهده مدیران آنها است.

وی گفت: ارائه صورت‌‌های مالی شفاف، برگزاری کارگاه‌های تخصصی و جلسات توجیهی در خصوص عملکرد و فعالیت شرکت‌های بیمه از راه‌هایی است که مدیران صنعت بیمه می‌توانند اعتماد سهامداران را در هنگام ورود به بورس جلب کنند.