گروه بورس- بیتا احمدی: سال آینده یعنی سال ۱۳۸۶ «گروه بانک» و سهامداران این گروه تغییر و تحولات زیادتری در مقایسه با سال ۸۵ در پیش خواهند داشت و شاهد عرضه سهام بانک‌های دولتی برای اولین بار در بورس خواهند بود که به تبع آن ارزش بازار این گروه را افزایش می‌‌دهد. سال ۸۶ با عرضه سهام بانک‌های دولتی، بانک‌ها و موسسات مالی و اعتباری خصوصی نیز که از قبل بنگاه‌ اقتصادی خود را برای ورود به بورس آماده می‌کردند به تکاپوی بیشتری خواهند افتاد تا سریع‌تر از سوی سازمان بورس اوراق بهادار مورد پذیرش قرار گیرند. در واقع با عرضه جدی بانک‌های دولتی در بورس جوی حاکم خواهد شد که در نهایت ارزش ریالی این گروه با تعداد بنگاه‌هایی (بانک‌هایی) که سهامشان در بورس مورد معامله قرار خواهد گرفت، بیشتر شده و این گروه را متحول‌تر خواهد کرد.

اما از طرفی دیگر آنچه بیش از همه بر روی درآمد بانک‌ها و سودآوری آنها در این سال تاثیر خواهد گذاشت، کاهش دوباره نرخ سودهای بانکی است.

در واقع کاهش نرخ سود به شدت بر روی کاهش درآمد بانک‌ها و از طرف دیگر سودآوری آن تاثیرگذار است. با اینکه بانک‌ها با یکسری فرمول، حاشیه سود را حفظ می‌کنند اما رشد جذب پس‌انداز همچون سال‌های گذشته نخواهد بود. دلیل آن هم وضعیت نرخ تورم است، زیرا در حالت تورمی مردم ترجیح می‌دهند نقدینگی خود را به دارایی ثابت تبدیل کرده و سود منطقی دریافت کنند تا در بانک سپرده‌گذاری کنند.

چالش‌های فراروی صنعت بانکداری به همین‌ها ختم نمی‌شود، بلکه شاید مهم‌ترین آن انتشار بی‌رویه اوراق مشارکت از سوی دولت است که رقیب اصلی سپرده‌های بانکی به شمار می‌آید، چرا که با این اوصاف نقدینگی مردم به سمت اوراق مشارکت بی‌نام و معاف از مالیات سوق داده خواهد شد و این مساله جذب سپرده‌گذاری را در بانک‌های خصوصی و دولتی به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد.

یکی دیگر از این چالش‌ها تسهیلاتی است که بانک‌ها در بخش صنعت داده‌اند اما بازگشت یا وصول این سرمایه‌ها به آسانی صورت نخواهد گرفت.

این مساله نیز مشکلاتی را برای بانک‌هایی که تسهیلات اعطا کرده‌اند، به وجود خواهد آورد.

در این میان وضعیت گروه بانک‌ها در طی سالی که گذشت نشان می‌دهد ارزش معاملات این گروه در سال جاری به رقم سه هزار و ۳۴۹میلیارد و ۸۹۱میلیون ریال رسید.در این گروه بیشترین ارزش معاملات سهام به شرکت بانک پارسیان با رقم دو هزار و ۵۵۳میلیارد و ۷۷۹میلیون ریال به خود اختصاص داد.بیش از ۶۱۰میلیون و ۹۴۴هزار سهم در ۱۳۰هزار و ۸۶۹ دفعه توسط ۵۰هزار و ۸۶۹ نفر دادوستد شد که رشدی معادل ۱۶درصد را برای این شرکت به همراه آورد.بانک کارآفرین با رشدی معادل ۲/۵۷درصد بیشترین بازدهی را در این گروه داشت. این شرکت در ۲۰۴ روز معاملاتی بیش از ۱۰۹میلیون و ۴۵۴هزار سهم به ارزش ۴۵۶میلیارد و ۸۲۷ میلیون ریال معامله کرد.حجم معاملات بانک اقتصاد نوین نیز بیش از ۹۶میلیون و ۶۶هزار سهم، به ارزش ۲۷۲میلیارد و ۲۶۶میلیون ریال بود که در ۱۶۶روز معاملاتی دادوستد شد و نوسان قیمت ۲۱درصدی را برای «ونوین» به همراه آورد. بانک اقتصاد نوین در سال گذشته شاهد افت ۵/۷۰درصدی بود و امسال سال خوبی را گذرانید.

حجم و ارزش معاملات گروه بانک‌ها نسبت به سال گذشته رشدی معادل ۱۵۰درصدی داشت.

مهندس ولی جاویدی، مدیر سرمایه‌گذاری شرکت آتیه‌اندیشان مس در گفت‌وگو با خبرنگار ما، در خصوص چشم‌انداز سال آینده «گروه بانک و موسسات اعتباری» گفت: در‌حال‌حاضر صنعت بانکداری کشورمان با چالش‌هایی روبه‌رو است که تا سال آینده نیز ادامه پیدا کرده و باعث خواهد شد این صنعت در بازار سرمایه با افت و خیزهایی مواجه شود.وی افزود: صنعت بانکداری پل ارتباطی میان دارندگان وجوه نقد مازاد و تقاضاکننده این وجوه است که به صورت پس‌انداز و یا سپرده‌گذاری نزد بانک‌ها جمع‌آوری می‌شود.وی تصریح کرد: فعالیت بانک‌های دولتی و خصوصی ما منوط به جذب سپرده‌ها و ارائه تسهیلات بانکی است، در حالی که بانک‌های کشورهای دیگر خدمات گسترده‌تری را به مشتریانشان ارائه می‌دهند که برای بانک‌های ما مقدور نیست.جاویدی همچنین گفت: از سال ۷۸ تاکنون که بانک مرکزی مبادرت به دادن مجوز برای بانک‌های خصوصی را صادر کرد، تحولات شگرفی را در این صنعت شاهد بودیم که حضور این بانک‌ها در بورس از شفافیت اطلاعات مالی این بنگاه‌ها خبر می‌داد، اما متاسفانه مقررات و محدودیت‌های دست‌وپاگیر باعث شد، رشد این بانک‌ها کند شده یا به تعویق بیافتد.وی اظهار داشت: بانک‌های خصوصی با ارائه خدمات نوین بانکی، کارایی در عملیات و ارائه سود مناسب‌تر به مشتریان شروع به جلب و جذب سرمایه‌های مردم به صورت سپرده کردند، اما مقررات جدید بانکی دست و پای آنها را بست.مدیر سرمایه‌گذاری‌های آتیه‌اندیشان مس تاکید کرد: بانک‌های خصوصی در مدت زمان کوتاهی توانستند اعتماد مردم را جلب کرده و با ارائه خدمات نوین بانکی به آنان سپرده جذب کنند، اما الان می‌بینیم که این بنگاه‌های اقتصادی برای اینکه تنها حاشیه سود را نگه دارند باید از فرمول‌های مختلف استفاده کنند، زیرا در شرایط بسیار دشواری به سر می‌برند.وی با اشاره به اینکه نرخ سود بانکی به احتمال زیاد سال آینده نیز کاهش خواهد یافت، گفت: در بانک‌های خصوصی نرخ سپرده Spread که برای بانک‌ها درآمد و سود ایجاد می‌کند. در سال ۸۴ بین ۷ تا ۸درصد بود. اما با مصوبه شورای پول و اعتبار در خرداد ماه سال ۸۵ این نرخ به ۴درصد رسید و طی سال‌های آینده نیز باز هم کاهش پیدا خواهد کرد و سودآوری بانک‌ها را به شدت تحت‌تاثیر قرار خواهد داد.جاویدی خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی ما شاهد این خواهیم بود که حجم عملیات بانک‌ها افزایش پیدا می‌کند، اما سود عملیاتی در همان حد قبلی باقی می‌ماند.جاویدی در خصوص حرکت قیمتی سهام بانک‌ها در بورس گفت: حرکت قیمتی سهم برآیندهای مختلفی را می‌طلبد که عملکرد خود بانک و توانایی جذب سپرده و ارائه تسهیلات از جمله آنها است، هر چه فعالیت بانک‌ها بیشتر باشد، انتظار سودآوری نیز در آنها بیشتر خواهد بود.وی افزود: حمایت سهامداران عمده بانک‌ها در بورس از این صنعت بسیار حائز اهمیت است،

چرا که آنها می‌توانند قیمت سهم را تحت کنترل درآورده و از سقوط آن جلوگیری کنند.وی با اشاره به جریان‌های خارج از بورس که بر روی سهام تاثیر می‌گذارد، اظهار داشت: یکسری ریسک‌ها سیستماتیک و یکسری غیرسیستماتیک هستند که عوامل خارجی که بر روی سهام شرکتی تاثیر می‌گذارد جزو ریسک‌های غیرسیستماتیک است، به عنوان مثال کاهش نرخ سود بانکی حرکت کاهنده برای سهام بانک‌ها به شمار می‌آید.در نهایت سال آینده، صنعت بانکداری در بورس بازار متعادلی خواهد بود، مگر اینکه اتفاق خاصی بیافتد که بانک‌های خارجی بخواهند سهام بانک‌های ایرانی را در اختیار بگیرند که افزایش قیمت سهام این بانک‌ها را در بورس شاهد خواهیم بود.