گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد صدر‌نشینی گروه تصفیه نفت در بازار بود؛ امری که به رشد قابل ملاحظه ۱۸۴ واحدی شاخص کل کمک محسوسی کرد. در بازار دیروز معامله‌گران شاهد بازگشایی دو نماد متوقف پالایشگاه تبریز و بندر عباس بودند که هر دو شرکت با جهش قیمتی قابل ملاحظه‌ای مواجه شدند. دیروز پالایشگاه تبریز با ۵/۲۸ درصد رشد مواجه شد پالایشگاه بندر عباس نیز دیروز با ۶/۱۵درصد رشد قیمتی سهامداران خود را خوشحال کرد. در همین حال نگاه معامله‌گران به سوی پالایشگاه اصفهان است؛ جایی که توقف دیرپای این نماد همچنان شرایط نامناسبی را برای سهامداران این شرکت رقم زده است. پالایشگاه اصفهان به عنوان بزرگ‌ترین پالایشگاه کشور شرایطی قابل توجه را تجربه می‌کند.

روز گذشته آنچه موجب جلب توجه معامله‌گران واقع شد گزارش منتشره در مورد یارانه حمل نفت خام بود که در گزارش پالایشگاه تبریز انعکاس یافت تا پس از سال‌ها بلاتکلیفی بالاخره یارانه حمل نفت خام از سر چاه تا محل پالایشگاه به شرکت‌های پالایشگاهی پرداخت شود. پیش از این و طبق مواد ۳ و ۴ قانون بودجه کل کشور، هزینه حمل نفت خام به مقصد پالایشگاه‌ها بر عهده شرکت پخش و دولت محول شده بود، ولی تا ماه گذشته خبری از اجرایی شدن و پرداخت این هزینه‌ها نبود. در این رابطه، پالایشگاه نفت تبریز اولین مجتمع پالایشگاهی کشور است که توانسته نزدیک به ۸۰ میلیارد تومان از این بابت سود شناسایی کند.

شرکت دلیل عمده افزایش درآمد خود را دریافت یارانه حمل نفت خام (طبق ماده ۴-۳ قانون بودجه کل کشور) بر اساس قیمت ۵ فرآورده نفتی اصلی فروخته شده به مصرف‌کنندگان داخلی اعلام کرده است. همچنین، هزینه حمل نفت خام ۷۹۳ میلیارد و ۷۶۳ میلیون ریال است که بر اساس یارانه دریافتی طی سال ۹۱ براساس فروش داخلی ۵ فرآورده نفتی اصلی در سه ماهه اول سال ۹۱ بالغ بر ۷۵۰ میلیارد و ۸۴۳ میلیون ریال بازیافت خواهد شد. در نتیجه شرکت مبلغ ۲۹۹ ریال افزایش در پیش‌بینی درآمد هر سهم اعلام کرده است.

موافقت دولت با پرداخت هزینه حمل نفت خام تا درب پالایشگاه‌های کشور، موتور گروه پالایشگاهی را به حرکت درآورده است تا همه نمادهای این صنعت در بازار، از جمله پالایشگاه شیراز نیز با صف خرید همراه شود.در همین حال به نظر می‌رسد با این تحول راه برای عرضه پالایشگاه‌های تهران و لاوان نیز در فرابورس باز شده است و فرابورس به زودی شاهد عرضه این دو شرکت خواهد بود.

نگرانی از اوضاع اقتصاد جهان

در بازار دیروز همچنین نگاه معامله‌گران به سوی تحولات بازار ارز و سکه نیز بود که در آن بهای دلار و سکه افزایش قابل توجهی داشت. در همین حال معامله‌گران به میزان قابل ملاحظه‌ای نگران تحولات اقتصاد جهانی هستند؛ جایی که نگرانی شدیدی از خروج احتمالی یونان از حوزه یورو به چشم می‌خورد. صدر اعظم آلمان تاکید کرد در نشست روز جمعه با نخست وزیر یونان به هیچ وجه با تغییر شرایط اعطای کمک‌های مالی جدید به این کشور موافقت نخواهد کرد.

این در حالی است که مهمترین هدف نخست وزیر یونان از سفر آتی به آلمان جلب نظر مساعد صدر اعظم این کشور برای دادن مهلت دو ساله به یونان برای اجرای سیاست‌های ریاضت اقتصادی است. در صورت خروج یونان از اتحادیه اروپا تکلیف دو کشور اسپانیا و ایرلند نیز نامشخص خواهد بود.

از سوی دیگر دیروز مساله مذاکرات هسته‌ای وین نیز از اهمیت برخوردار بود؛ نماینده کشورمان از بروز پیشرفت‌هایی در مذاکره خبر داد اما، نماینده آژانس برنامه‌ای را برای ادامه مذاکرات اعلام نکرد.

بازگشت گره به بورس تهران

در بازار دیروز از سر‌گیری اجرای قانون رفع گره‌های معاملاتی به کمک بازار آمد و دو صف فروش نفت بهران و پتروشیمی خارک با کمک این ضوابط رفع شدند. در همین حال صف خرید فولاد خوزستان نیز با عرضه‌های قابل توجه دیروز به تعادل نسبی رسید.

در بازار دیروز در گروه فولادی، فولاد خوزستان با ضوابط رفع گره‌های معاملاتی مواجه شد تا رشد ۱۰درصدی را تجربه کند. در همین حال احتمالا فردا فولاد مبارکه شرایط مشابهی را تجربه خواهد کرد. در گروه معدنی، مدیر امور مالی و اقتصادی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو، در بیان وضعیت عملکردی با توجه به گزارش‌های منتشر شده بر روی سایت کدال در گفت‌وگو‌ با بورس نیوز اظهار داشت: برنامه‌های شرکت برای سال مالی جاری طبق زمان بندی‌های مورد نظر در حال پیگیری بوده و با توجه به احداث و ورود خط پنج کارخانه فرآوری به مدار تولید کنسانتره سنگ‌آهن، در مراحل آزمایشی این خط روزانه حدود ۳۰۰ هزار تن تولید دارد.

سیدمحمود سیدی افزود: براساس آخرین برآوردها تا آخر شهریور‌ماه امسال این خط به تولید پایدار خود رسیده و طبق بودجه پیش‌بینی شده سالانه نزدیک به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن تولید کنسانتره خواهد داشت.

وی تاکید کرد: بهره‌برداری از طرح احداث کارخانه فولاد یک میلیون تنی تا اوایل سال ۹۳ و واحد سنگ شکن ۲ که آماده بهره برداری بوده و در راستای تقویت تامین سنگ خرد شده مورد نیاز خط پنج کارخانه فرآوری در نظر گرفته شده که عملکرد اجرای این دو طرح تاکنون رضایت بخش بوده است.

در همین حال دیروز اعلام شد: مدیرعامل و چهار عضو هیات‌‌مدیره شرکت مشمول اصل ۴۴ آلومینیوم ایران تغییر کردند.

به گزارش فارس، شرکت آلومینیوم ایران یا همان ایرالکو که در اجرای اصل ۴۴ و واگذاری بنگاه‌های دولتی از ۲۱ خرداد ۸۶ بعد از ملی مس و فولاد مبارکه با کشف قیمت ۱۲۰۰ تومانی هر سهم وارد بورس شده، بار دیگر با تغییر و تحول مدیریتی روبرو شده است.

براین اساس و در پی تصمیمات اتخاذ شده، شهریار طاهرپور از طرف سرمایه‌گذاری استان کهکیلویه و بویر احمد ضمن عضویت در هیات مدیره، جانشین تفرشی در سمت مدیرعاملی این شرکت شد. همچنین روزبه پیروز به نمایندگی از سرمایه‌گذاری توسعه صنعتی ایران، به عنوان نایب رییس هیات‌مدیره معرفی شد.

بنابراین گزارش، مسیح مشهدی تفرشی که اردیبهشت ۸۷ به‌عنوان مدیرعامل پارس‌خودرو جایگزین مهرداد بذرپاش و سپس در آبان ۸۹ به‌عنوان مدیرعامل ایرالکو انتخاب شده بود و در نهایت از طرف ایمیدرو به عنوان رییس هیات مدیره تعیین شده، اما در آخرین تغییرات وی نماینده شرکت فرآوری مواد معدنی ایران و عضو هیات مدیره شده تا حمیدرضا نظافتی از جانب ایمیدرو به عنوان رییس‌ هیات‌مدیره جدید شرکت معرفی شود.

در گروه سیمانی دیروز شرکت سیمان کردستان پیش‌بینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به ۳۱ شهریورماه ۹۲ را با سرمایه ۱۶۲میلیارد ریال به صورت حسابرسی نشده ۱۳۳۷ ریال اعلام کرده است.

این شرکت در خصوص نرخ فروش محصولات برای ۶ ماهه دوم سال مالی آتی، ۱۰ درصد افزایش نرخ درنظر گرفته است.

«سکرد» پیش‌بینی سود هر سهم سال مالی منتهی به ۳۱ شهریورماه ۹۱ را در نخستین پیش‌بینی حسابرسی شده ۱۴۹۹ ریال و در اردیبهشت و تیرماه امسال ۱۵۰۵ ریال اعلام کرده است.

از حفاری چه خبر؟

در گروه تجهیزات مدیرعامل شرکت حفاری شمال گفت: ساخت دکل‌های حفاری دریایی در داخل کشور می‌تواند تا ۱۴۰ میلیون دلار به ازای هر دستگاه صرفه جویی ایجاد کند.

مهندس هدایت‌الله خادمی در گفت و گو با شانا، هزینه خرید هر دستگاه حفاری دریایی را حدود ۱۴۳ میلیون دلار و هر دستگاه حفاری خشکی را ۲۵ میلیون دلار اعلام و تاکید کرد: با تلاش‌هایی که برای بومی کردن ساخت این دستگاه‌ها در کشور انجام می‌شود، در آینده نزدیک شاهد کاهش خرید دکل‌های حفاری و صرفه جویی حاصل از آن خواهیم بود.

مهندس خادمی از مذاکرات گسترده این شرکت با کشورهای مختلف برای خرید ۱۰ دستگاه حفاری خشکی و ۴دستگاه حفاری دریایی خبرداد و افزود: به دلیل نیاز روزافزون کشور به دکل‌های حفاری، برنامه تامین این دستگاه‌ها با استفاده از خریدهای خارجی و داخلی را در دست اقدام داریم تا بتوانیم همه نیازهای کشور را از سازندگان داخلی تامین کنیم.

در گروه شیمیایی، مجمع شرکت صنایع شیمیایی ایران دیروز به تغییر سال مالی این شرکت بورسی رای داد.

به گزارش بورس ۲۴،مجمع شیران امروز تصمیم گرفت که سال مالی شرکت از پایان اسفند ماه به پایان آذرماه تغییر کند.

در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت بود که در آن شاخص کل توانست ۷/۰ درصد رشد کند و به عدد ۲۴هزار و ۵۲۳واحد برسد. ارزش معاملات نیز دیروز ۵۰میلیارد تومان بود که ۳۵درصد آن را معامله ۱۶۵میلیون سهم سایپا تشکیل داد. از ۱۸۸نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند ۹۱نماد با کاهش قیمت و ۹۲نماد با رشد ارزش معامله شدند و مابقی هم بدون تغییر بودند.