دنیای‌اقتصاد- بورس تهران دیروز پس از آغازی مثبت در نخستین ساعات معاملاتی با چرخش روند و افت شاخص‌ها مواجه شد؛ به نحوی که شاخص در پایان ساعت معاملات ۱۴۷ واحد کاهش یافت؛ این افت در پی تقویت دلار در بازارهای جهانی، کاهش قیمت جهانی فلزات و نگرانی از بابت اظهارنظر برخی مسوولان به وقوع پیوست؛ رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس در همین رابطه روز یکشنبه در نشست کانون کارگزاران، سخنانی در خصوص بورس تهران و وجود حباب در آن بیان کرد. در عین حال، چهره ضعیف بورس تهران در انتهای زمان معاملات همانند آغاز به سمت بهبود گرایید. جنب پل حافظ

ناپایداری در بازار

گروه بورس- همایون دارابی: بازار داد و‌ستد سهام روز گذشته چهره‌ای ضعیف داشت هر چند که در انتهای زمان معاملات شرایط اندکی بهتر بود.

در بازار دیروز معامله‌گران در شرایطی فعالیت خود را شروع کردند که سخنان دو مسوول دیروز مورد توجه بازار بود. سخنان یکشنبه شب دکتر احمدی نژاد در رسانه ملی اگر چه موضوعی جدید را در خود نداشت اما تاکید رییس‌جمهور بر مسایل اقتصادی و طرح‌های دولت برای بهبود شرایط اقتصاد کشور نشان از عادی شدن اوضاع در فضای سیاسی کشور داشت. در این شرایط معامله‌گران در انتظار برای بهبود شرایط بازار به ویژه بازگشت آن به شرایط پیش از بروز شرایط سیاسی خاص هستند. در این میان اما پایان کار سه وزیر موجب شده است تا بازار در مورد سیاست‌های اقتصادی برخی از دستگاه‌های اقتصادی کشور از جمله دو غول عمده بازار، سازمان تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی با ابهام مواجه باشد.دومین سخنانی که دیروز پیش روی بازار قرار داشت، سخنان سوال‌برانگیز رییس کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی بود که عصر روز یکشنبه در کانون کارگزاران به ایراد سخنانی در مورد ادغام وزارت صنایع و بازرگانی پرداخت که برای برخی از فعالان بازار نگران‌کننده بود. ‌هاشمی در این سخنان با اشاره به اینکه در حال حاضر معتقدم که بورس تهران هنوز حباب دارد، خاطرنشان کرد: البته امیدوارم این مساله اشتباه باشد ولی نظر شخصی من وجود حباب در بورس است.

وی در خصوص نرخ ارز و شناور بودن آن گفت: این مساله به نفع واردات و صادرات است، بنابراین اگر نرخ ارز شناور شود صادرات کنترل و واردات بیشتر خواهد شد. در حال حاضر نیز حدود ۷۰ میلیارد دلار واردات و ۳۰ میلیارد دلار صادرات وجود دارد که این رابطه منطقی نیست و به تولید آسیب می‌رسد. هاشمی در خصوص کنترل قیمت‌ها در بورس کالا بیان کرد: ما با این مساله کاملا مخالفیم و آن را پیگیری خواهیم کرد زیرا اقتصاد تزریقی و دستوری نیست و باید اجازه دهیم روال عادی خود را سپری کند. در کنار این اظهار نظرها بازار دیروز متاثر از شرایط جهانی نیز بود. افت بهای مواد خام و فلزات دیروز هم اندکی ادامه داشت. این امر موجب شد نمادهای وابسته به بازار جهانی تحت فشار این کاهش‌ها قرار گیرند.در بازار دیروز شرایط دو معامله عمده نیز از اهمیت برخوردار بود. رقابت بر سر بلوک ۹/۴ درصدی ایران خودرو دیروز در شرایطی به مرز ۷هزار و ۶۲۰ریال در نماد عمده و صف فروش در نماد عادی ادامه داشت که این معامله با ابهامات جدی در مورد ماهیت خریداران مواجه است. در این میان حضور همزمان صبا تامین به عنوان فروشنده از کارگزاری بانک رفاه و حضور کارگزاری صبا تامین به عنوان رقیب در میان خریداران، ابهامات را دو چندان کرده است. مجموعه تامین اجتماعی از جمله معدود مجموعه‌هایی است که دارای دو شرکت کارگزاری است. این در شرایطی است که هنوز مشخص نیست اگر معامله ایران خودرو بر مبنای مبایعه نامه و پرداخت ودیعه توسط سرمایه‌گذاری سایپا به روی تابلو رفته است، در شرایط کنونی چرا تنها ۹/۴درصد سهام عرضه شده است؟ در همین حال با توجه به احتمال تکرار سرنوشت معامله بلوکی سایپا و ناتوانی خریدار از تقبل شرایط مالی خرید این بلوک، لزوم افزایش جریمه برای رقبا امری لازم به نظر می‌رسد.

در بازار دیروز رقابت بر سر بلوک ۵۰درصدی حفاری شمال نیز همچنان ادامه یافت.

در گروه مخابرات همچنان بحث در روابط این شرکت و زیر ساخت مورد توجه است. بر همین اساس برخی از سایت‌های خبری دیروز از بدهی ۲۰۰ میلیاردی مخابرات به زیرساخت خبر دادند و افزودند: این مبلغ در گذشته ۷۰۰ میلیارد تومان بوده که با پرداخت بخشی از بدهی توسط مخابرات در دوره‌های پیشین، هم‌اکنون مخابرات ۲۰۰ میلیارد تومان به زیرساخت بدهکار است.

در همین حال سازمان حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان از لزوم باز پس دادن ودیعه‌های اخیرا اخذ شده مخابرات خبر داده است. رقم این ودیعه‌ها ۸ میلیارد تومان عنوان شده است.

در گروه شرکت‌های هلدینگی دیروز نماد سرمایه‌گذاری امید برای برگزاری مجمع عادی سالانه و فوق‌العاده افزایش سرمایه متوقف شد. در همین حال مجموعه سرمایه‌گذاری سپه و امید برای فروش ۶/۲۵درصد سهام پمپ سازی ایران اعلام آمادگی کردند.در گروه خودرویی دیروز سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی ۳۶درصد نیرومحرکه را در قیمت پایه ۶هزار و ۷۲۶ریال عرضه کرد که مورد معامله قرار گرفت.در مجموع بازار دیروز بازاری ضعیف با اندکی نشانه‌های بهبود بود که در آن شاخص کل ۱۴۷واحد افت کرد و به ۲۵هزار و ۷۵۹واحد رسید. ارزش معاملات نیز دیروز به ۱/۵۵میلیارد تومان رسید که ۲/۱۴درصد آنرا معامله ۶/۱۸میلیون سهم غدیر تشکیل داد. از ۲۱۹ نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند، ۱۴۰نماد با کاهش قیمت و ۷۴نماد با رشد ارزش معامله شدند.