خبر
تلاش دوباره «تعاون» برای تصاحب سهام عدالت
گروه بورس - در حالیکه تنها سه روز از انتشار خبر «توقف پروژه تعاونی سهامی عام شدن شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت در وزارت تعاون» میگذرد، روز گذشته، یکی از مدیران کل این وزارتخانه بار دیگر از لزوم اجرایی شدن تعاونی شدن «عدالت» سخن میگوید.
اوایل این هفته «عبدالمجید غریب رضا»، معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت تعاون به صراحت از توقف پروژه تعاونی سهامی عام شدن سرمایهگذاریهای استانی سهام عدالت خبر داده بود.
«غریبرضا» در آن خبر به مصوبههای مجلس اشاره کرده بود و هر گونه تغییر در ماهیت فعالیت سرمایهگذاریهای استانی از سوی این وزارتخانه را متوقف اعلام کرده بود.
اما اظهارنظر تازه یکی از مدیران کل این وزارتخانه که روز گذشته منتشر شد، نشان میدهد که قرار نیست این داستان در وزارت تعاون به نتیجهای برسد.
در این میان نکته جالبی که در گفتههای مدیرکل تعاونیهای توزیعی وزارت تعاون دیده میشود به این جمله که «سرمایههای شرکتهای سرمایهگذاری استانی برگرفته از شرکتهای تعاونی سهام عدالت است»، برمیگردد.
این در حالی است که شرکتهای تعاونی شهرستانی سهام عدالت، سهامدار شرکتهای سرمایهگذاری استانی هستند و با شرکت در مجامع این شرکتها، ضمن انتخاب اعضای هیاتمدیره، سایر تصمیمات را برای فعالیت شرکتهای سرمایهگذاری استانی میگیرند.
جز این، اصولا تعاونیهای شهرستانی نه سرمایه مشخصی را در سرمایهگذاریهای استانی متمرکز کردهاند و نه سرمایهگذاریهای استانی از لحاظ بودجه و هزینههای جاری وابستگی خاصی به تعاونی دارند.
همچنین بودجه سالانه «سرمایهگذاریهای استانی» «تعاونیهای شهرستانی سهام عدالت» از طریق کارگزاری در حال انحلال سهام عدالت تامین میشد.
این کارگزاری بودجه را در اختیار ۳۰ شرکت سرمایهگذاری استانی قرار میدهد تا آنها نیز به تعاونیهای تابعه خود تخصیص دهند. با این توضیح روشن است که اگر قرار به وابستگی باشد، این تعاونیها هستند که نیاز به سرمایهگذاریهای استانی دارند.
«احمد بیگدلی شاملو» در گفتوگو با «فارس» اظهار داشت: تبدیل شدن تعاونیهای سهام عدالت به اتحادیه تعاونی سهام عدالت، شرکتهای سرمایهگذاری استانی یا هر شرکت دیگر که زمینه ورود آنها به بورس را تسهیل کند، دلیلی بر تغییر ماهیت آنها نخواهد بود.
سرمایهگذاریها هم باید تعاونی شوند
وی ادامه داد: موسسان شرکتهای سرمایهگذاری استانی، تعاونگرانی هستند که در قالب شرکتهای تعاونی سهام عدالت ساماندهی شدهاند و بنابراین معتقدم تشکلهای بالادستی تعاونیهای سهام عدالت که از تجمیع ظرفیت آنها شکل گرفتهاند نیز در تملک بخش تعاون
هستند و نمیتوان این تشکلها را منفک از بخش تعاون فرض کرد.
وی با اشاره به اینکه هنوز شرکتهای سرمایهگذاری استانی در هیچ قالبی وارد بورس نشدهاند، افزود: اگر موضوع حضور تعاونیهای سهام عدالت در بورس منتهی به تغییر نوع تملک این شرکتها شود، بالطبع از تغییر ماهیت آنها جلوگیری خواهد شد.
مدیر کل تعاونیهای توزیعی وزارت تعاون گفت: شرکتهای تعاونی سهام عدالت، تحت تملک بخش تعاون محسوب میشوند که مطابق سیاستهای توسعهای اصل ۴۴ تغییر ماهیت این تشکلها برای حضور در بورس نمیتواند الزامی تلقی شود و مغایر با قوانین مصوب اجرایی خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: به هر حال ۴۰ درصد کل واگذاریها طبق قانون باید به تعاونیهای سهام عدالت تخصیص داده شده و در جهت حمایت از تعاونگران ساماندهی شده در این قالب استفاده شود.
وی تاکید کرد: سرمایه شرکتهای سرمایهگذاری استانی برگرفته از سرمایههای اندک تعاونیهای سهام عدالت است و این تشکلها در تملک بخش تعاون است و نمیتوان بدون هیچ توجیه اجرایی با توجه به اهداف تعیین شده در بخش تعاون و چشمانداز ترسیمی برای اقتصاد ایران امیدوار به منفک شدن این تشکلها از بخش تعاون بود.
ارسال نظر