عقب‌نشینی فروشندگان در بازار

گروه بورس - همایون دارابی: بازار داد و ستد سهام در شرایطی دومین هفته کاری آبان‌ماه را پست سر گذاشت که دو عرضه اولیه و تلاش برای کنترل شرایط بازار، سبب حفظ کف بازار و عقب نشینی فروشندگان شده است. در بازار سهام به‌رغم آنکه هفته گذشته بازار همچنان شرایط ناپایداری را تجربه می‌کرد، اما با نزدیک شدن به انتهای هفته و به ویژه پس از عرضه اولیه پست بانک، بازار رو به تعادل گذاشت و عملا فروشندگان بازار اقدام به ترک موقعیت فروش کردند. این امر موجب شده است تا میزان عرضه سهام در بازار به ویژه در روز سه شنبه رو به کاهش گذاشته و نمادهای بیشتری با فعالیت خریداران به درصدهای مثبت برسند. بیشتر کارشناسان با استقبال از تاثیر مثبت عرضه‌های اولیه اخیر و همچنین عرضه‌های اولیه پیش رو، شرایط بازار را رو به بهبود توصیف کنند. در این شرایط، انتظار رشد بازار در دو هفته پیش روی آبان‌ماه بسیار تحقق پذیر است. کارشناسان بازار با توجه به رکود دوباره بازارهای موازی به ویژه عدم‌تحرک در بازار ارز و ساختمان را زمینه‌ساز اقبال سرمایه‌ها به سوی بازار سرمایه ارزیابی می‌کنند. معامله‌گران همچنین عرضه‌های اولیه را زمینه‌ساز جذب بیشتر سرمایه به سوی بازار سرمایه توصیف می‌کنند. در این میان یکشنبه هفته آینده نیز بیمه پارسیان راهی تابلو خواهد شد. در همین حال بازار با شایعاتی در مورد عرضه‌های جدید دیگری نیز مواجه است. همراه اول، نیروگاه عسلویه، پتروشیمی‌‌های زاگرس و پردیس، بیمه سینا، ذوب آهن اصفهان، فولادی‌های آلیاژی ایران و اصفهان و شرکت‌های ریز و درشت دیگر، اسامی هستند که در حال حاضر خبرهایی در مورد عرضه اولیه آنها در بورس به گوش می‌رسد.

انتظار می‌رود این عرضه‌ها در خلا نبود گروه پیشرو کنترل بازار را در دست بگیرد.

در کنار تحولات داخلی معامله‌گران در مسایل سیاسی پس از خوشبینی اولیه ناشی از اعلام زمان مذاکرات گروه ۱+۵ و ایران در انتظار اعلام جزئیات جدیدتری در مورد این مذاکرات هستند.

در صحنه اقتصاد کشور نیز همچنان نگاه‌ها به سوی طرح تحول است، زیرا با تداوم واریز یارانه نقدی بخشی از استان‌های دیگر انتظار برای اجرای این طرح افزایش یافته است. در همین حال مجموعه سیاست‌هایی که در روزهای اخیر اعلام شده است از جمله مساله قیمت ارز، پرداخت وام به رانندگان، ممنوعیت تغییر نرخ ۲۲کالا و دیگر سیاست‌های اقتصادی که در روزهای اخیر اعلام شده سردرگمی را در اقتصاد کشور ایجاد کرده است.

هر چند در این میان حمایت از بازار سرمایه و تقویت این بازار به منظور ایجاد زمینه‌ای برای هدایت نقدینگی اقتصاد کشور، کفه بازار سرمایه را سنگین تر کرده است.

در صحنه تحولات اقتصادی، شرایط بازارهای جهانی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این بخش شکست سنگین دموکرات‌ها از جمهوری خواهان سبب ایجاد تاثیرات مهمی در بازارهای جهانی خواهد شد که در گام نخست اعلام خزانه داری آمریکا برای بازخرید ۶۰۰ میلیارد دلار اوراق قرضه بلند مدت سبب کاهش مجدد ارزش دلار و به دنبال آن رشد جهشی بهای مواد خام و نفت شده است. به‌رغم خوش‌بینی اولیه برای پایان جنگ ارزی به نظر می‌رسد این جنگ همچنان ادامه دارد. در این میان علاوه بر افزایش بهای نفت به بیش از ۸۶ دلار در هر بشکه، بهای فلزات نیز دوباره رشد کرده است. بهای مس که در هفته گذشته تا ۸ هزار و ۱۵۰ دلار نیز افت کرده بود جهشی خیره‌کننده به نمایش گذاشت و رکورد دو سال اخیر خود را شکست. روز چهارشنبه قرارداد سه ماهه مس در بورس فلزات لندن در یک روز ۲۸۰ دلار بالا رفت که در سه ماه و نیم اخیر این رشد روزانه بی‌سابقه بوده است. بهای مس در آخرین قیمت‌های میانه روز جمعه خارج از بورس فلزات لندن در حد ۸ هزار و ۷۰۰ دلار در هر تن رقم خورد. این رقم از ژوئن سال ۲۰۰۸ بی‌سابقه است. بهای روی، سرب و آلومینیوم نیز با مرز دو هزار و ۵۰۰ دلار دست به گریبان هستند که در این میان سرب نخستین فلزی بوده که از این مرز گذشته است. بهای بیلت فولادی نیز در مرز ۵۰۰ دلار در هر تن تثبیت شده است.

در بازار مواد پتروشیمی نیز رشد بهای نفت به افزایش بهای محصولات پتروشیمی منجر خواهد شد.

در بازار چه خبر بود؟

بازار روز چهارشنبه بازاری مثبت بود که در آن تشکیل صف خرید برای برخی از نمادهای شاخص، شرایط مثبتی را رقم زد که در نهایت با رشد ۱۶واحدی شاخص همراه شد.

در بازار روز چهارشنبه، معامله‌گران در ابتدای وقت معاملاتی شاهد تشکیل صف خرید بیش از ۱۵۰ میلیون سهمی در نماد تازه وارد پست بانک بودند که این امر به تقویت بازار منجر شد. در همین حال نمادهای بانکی تحت‌تاثیر این اتفاق و نمادهای بیمه‌ای تحت‌تاثیر عرضه قریب‌الوقوع بیمه پارسیان با معاملات مثبتی همراه شدند.

در بازار روز چهارشنبه، بحث در مورد عرضه بیمه پارسیان موضوعی قابل‌توجه میان معامله‌گران بود. از دیدگاه معامله‌گران عدم‌تمایل سهامداران شرکت بیمه پارسیان در عرضه سهام این شرکت سبب خواهد شد تا بازار با تحولاتی در مورد این بخش مواجه شود. در همین حال بحث عرضه بقیه سهام پست بانک نیز موضوع مهمی برای بازار است. روز چهارشنبه تنها ۱۸۱ هزار سهم پست بانک عرضه شد.

در گروه بانکی خروج سرمایه‌گذاری صنعت و معدن از نماد بانک اقتصاد نوین به تشکیل صف خرید در این نماد منجر شد، هر چند که به دلیل عدم‌انتشار گزارش‌های شش ماهه این بانک شرایط آن نامشخص است. در نماد مخابرات بحث در مورد عرضه اولیه همراه اول و وایمکس مبین نت همچنان مورد توجه معامله‌گران است.

در گروه تجهیزات معامله‌گران روز چهارشنبه شاهد معاملات مثبتی بودند که تشکیل صف خرید برای دو نماد مدیریت پروژه نیروگاهی ایران و صنعتی دریایی ایران جالب توجه تر بود. در نماد مپنا انتشار گزارش شش ماهه شرکت که در آن پوشش ۲۵۵ ریال سود گزارش شده است، به همراه اعلام احتمال پذیرش نیروگاه عسلویه سبب شد تا این نماد با صف خرید همراه شود. نیروگاه عسلویه به دلیل موقعیت مکانی و نحوه ارائه خدمات می‌تواند راه ورود نیروگاه‌ها به فرابورس را باز کند.

در گروه خدمات انفورماتیکی اعلام عرضه ۱۰ درصد سهام تجارت الکترونیک پارسیان در هجدهم آبان در نرخ پایه ۱۳ هزار ریال باعث تشکیل صف خرید در این نماد شد.

در گروه تصفیه نفت همچنان تکلیف زمان عرضه پالایشگاه تبریز نامشخص است.

در گروه فلزی با قطعی شدن معامله عمده گروه صنعتی سدید، شرکت ذوب و نورد چهل ستون سپاهان به عنوان خریدار این گروه صنعتی معرفی شد. این شرکت ناشناخته احتمالا شرایط دشواری در هدایت این گروه صنعتی پیش رو دارد. در این گروه فولاد خوزستان هفت ماهه اول امسال یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن شمش فولاد خام تولید کرد که رشد ۵/۱۴ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل را نشان می‌دهد.

عبدالمجید شریفی مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان در خصوص روند روبه رشد تولید در شرکت فولاد خوزستان گفت: این شرکت که ظرفیت اسمی اولیه آن ۵/۱ میلیون تن بود، اکنون با همت نیروهای داخلی طرح‌های توسعه خود را در دو فاز اجرا کرده و به ظرفیت ۲/۳ میلیون تن رسیده است.

در گروه فلزی فولاد مبارکه نیز با اعلام برگزاری مجمع فوق‌العاده در مورد پرداخت یا عدم‌پرداخت کمک به صندوق فولاد تصمیم‌گیری خواهد کرد. این مجمع احتمالا شاهد برخورد شدید موافقان و مخالفان این کمک سنگین خواهد بود.

در گروه حمل‌و‌نقل، بورس اوراق بهادار با درخواست پذیرش ۵ شرکت جدید شامل کشتیرانی والفجر، سرمایه‌گذاری کشتیرانی، حمل‌و‌نقل ترکیبی کشتیرانی، کشتیرانی جنوب - خط ایران و کشتیرانی دریای خزر مواجه است.

در گروه سرمایه‌گذاری اعتبار ایران (دوچرخه‌سازی سابق) با برگزاری مجمع فوق‌العاده، سال مالی خود را جهت هماهنگی با گروه بهمن تغییر خواهد داد.

در گروه خودرویی بازگشایی نماد زامیاد روز چهارشنبه با برخورد شدید عرضه و تقاضا همراه بود. این شرکت به‌رغم تعدیل مثبت سود از ۵۷۱ ریال به ۷۰۷ ریال با افت قیمت ۱۷/۴ درصدی مواجه شد. در این گروه بلوک ۹/۴ درصدی رنا در داخل گروه سایپا به شرکت تجارت الکترونیک تابان منتقل شده است.

در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری مثبت بود که در نهایت با معامله ۱۰۴ میلیارد تومان سهام مواجه شد. با این کارنامه شاخص در کل هفته ۳/۲۰ واحد رشد کرد. در کل هفته نیز ارزش معاملات به ۶۴۶ میلیارد تومان بالغ شد. شمار خریداران هم با ۷۹ درصد رشد به دلیل عرضه‌های اولیه هفته گذشته به ۲۵ هزار و ۵۱۰ نفر رسید.