گروه بورس- همایون دارابی: بازار سهام روز گذشته تحت تاثیر افزایش عرضه‌ سهام با افت شاخص به میزان ۷۸/۱۶۹واحد مواجه شد.

کارشناسان بازار فرارسیدن پایان سال مالی شرکت‌های سرمایه‌گذاری و کارگزاری را دلیل افزایش عرضه‌ها در بازار عنوان می‌کنند. از این دیدگاه با توجه به اینکه بازار دیروز آخرین روز برای تصفیه اعتبارات شرکت‌های کارگزاری دارای سال مالی منتهی به شهریور از محل فروش سهام بود، کارشناسان انتظار کاهش بخشی از عرضه‌ها را دارند؛ هر چند که شرکت‌های سرمایه‌گذاری همچنان برای شناسایی بیشترین سود ممکن در سال مالی خود همچنان به فروش‌ها ادامه می‌دهند. در مجموع کارشناسان بازار در انتظار پایان شهریور ماه برای ارزیابی توان بازگشت بازار هستند هر چند که با افت قیمت‌ها، شرایط برای خرید بیش از فروش مهیا خواهد بود.

در همین راستا البته روزهای اندک افت بازار تاثیری در پرونده کلی بازار ندارد چرا که براساس آمار، بورس تهران بهترین بازدهی را در سال جاری داشته است. بر اساس آمار فدراسیون بورس‌ها بورس تهران، استانبول و سوئد به‌ترتیب از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون در راس بورس‌ها قرار داشته‌اند.

در بازار سهام معامله گران همچنین در کنار تحولات داخلی با دقت روند تحولات در صحنه اقتصاد کشور به ویژه اجرای طرح تحول را دنبال می‌کنند. بر این اساس سخنان مدیرعامل سازمان هدفمندی یارانه‌ها مبنی بر واریز نقدی یارانه‌ها از ابتدای مهر دیروز مورد توجه بود. به گفته بهروز مرادی واقعی کردن قیمت‌ها به صورت پلکانی و سهمیه‌بندی بین سه تا ۵ سال صورت می‌گیرد و یارانه نقدی از ابتدای مهر به دستور رییس جمهور به حساب سرپرستان خانوار واریز می‌شود. به گفته وی افزایش قیمت‌ها تدریجی است و در سال نخست، شامل همه حامل‌های انرژی نمی‌شود.

در همین حال بازار در انتظار عرضه‌های شرکت‌های فولادی در بورس کالا نیز است، امری که به صورت مستقیم می‌تواند نگرانی بازار را در مورد شرایط حاکم بر شرکت‌های فولادی از میان ببرد.

در بازار دیروز در گروه خودرویی صف فروش سایپا برای ساعاتی جمع شد. این در حالی بود که ۲۱۸میلیون سهم سایپا در نماد عمده از گروه بهمن به مجموعه سایپا دیروز منتقل شد. کارشناسان بازار تشکیل صف فروش برای نمادهای خودرویی را علاوه بر تمایل شرکت‌های سرمایه‌گذاری به شناسایی سود ناشی از نگرانی از خبرهای مربوط به قطع همکاری‌ شرکت‌های خارجی می‌دانند. در این زمینه دیروز معاون مالی و اقتصادی سایپا گفت: همکاری‌های دوجانبه گروه خودروسازی سایپا و شرکت کیاموتورز ادامه می‌یابد. امیری افزود: به‌رغم اخباری که در خصوص رابطه کیاموتورز با سایپا در روزهای اخیر منتشر شده همکاری این دو خودروساز بر اساس قرارداد‌های فی‌مابین ادامه می‌یابد. به گفته وی، بیش از ۸۰‌درصد حجم تولیدات گروه سایپا مستقل از خودروسازان خارجی است. در گروه خودرویی، امروز (دوشنبه) کارخانه ایران خودرو مازندران افتتاح خواهد شد. در نماد مخابرات نیز خبرهای ضد ونقیضی در مورد مخابرات وجود داشت و پس از کش‌و‌قوس در مورد فروش سیم‌کارت‌های دارای وثیقه، دیروز وزیر ارتباطات و فن‌آوری ‌اطلاعات با اشاره به اینکه برای فروش سیم‌کارت‌های ۱۵۰‌هزار تومانی نیازی به لغو مصوبه فروش سیم‌کارت‌های ۲۸۸‌هزار تومانی نیست، گفت: مبنای عمل، تصمیم کمیسیون تنظیم مقررات است.

در گروه تصفیه نفت سخنان دیروز معاون واگذاری سازمان خصوصی سازی در مورد تصمیم دولت برای فروش ۱۰۰درصدی برخی از پالایشگاه‌ها و تداوم مالکیت دولت بر دو پالایشگاه

بندرعباس و آبادان از اهمیت برخوردار است. به گفته عقدایی پالایشگاه بندرعباس با اعلام سود یک ریالی و زیان انباشته از گردونه واگذاری خارج شده است. عدم شفافیت صورت‌های مالی پالایشگاه‌ها یکی از مواردی است که بازار را در مورد خصوصی سازی این شرکت‌ها بی‌تفاوت ساخته است. براساس تصمیم جدید سازمان خصوصی‌سازی به جای پالایشگاه بندر عباس و آبادان، هفت شرکت پالایشگاهی اصفهان، تبریز، کرمانشاه، لاوان، تهران، شیراز به صورت ۱۰۰درصدی عرضه خواهند شد. در گروه تجهیزات تلاش اولیه برای جمع‌آوری صف فروش صدرا صورت گرفت اما این نماد پس از معامله نزدیک به ۳۰‌میلیون سهم به صف فروش فرورفت. در گروه مالی مصوبه سازمان خصوصی سازی در مورد واگذاری ۳۹درصد سهام بیمه دانا در قالب رد دیون به برخی نهاد‌های عمومی با نرخ پایه ۲۶هزار و ۱۰۰ریال احتمالا با اعتراض دریافت‌کنندگان مواجه خواهد شد. در مجموع بازار دیروز بازاری منفی بود که شاخص تا ۱۸هزار و ۴۸۷واحد عقب نشست. ارزش معاملات نیز به ۷/۱۶۶میلیارد تومان رسید که ۱۰۵میلیارد تومان آن ناشی از معامله سایپا بود. از ۲۴۶نمادی که دیروز روی تابلو رفتند ۱۷۰نماد با کاهش قیمت و ۷۲نماد با رشد ارزش معامله شدند.