معامله سایپا و گزارش‌های میان دوره‌ای

گروه بورس-همایون دارابی: بازار دادوستد سهام در حالی نخستین هفته کاری پس از فصل مجامع را آغاز می‌کند که مهم‌ترین موضوع همچنان معامله ساپیا و تبعات آن در بازار است. در بازار سهام روز چهارشنبه معامله‌گران شاهد سرانجام معامله عمده سایپا روی نرخ ۸هزار و ۴۶۰ریال بودند که این رقابت پس از قریب به یک ماه به سرانجام رسید؛ امری که البته شگفتی کارشناسان را به همراه آورده است. خریدار این بلوک در حال حاضر کارکنان سایپا عنوان شده است؛ اما انتظار می‌رود خریداران جدیدی نیز به این گروه ملحق شوند. در حال حاضر خریدار، تعهد پرداخت مجموعا یک‌هزار و ۵۸۳میلیارد تومان را صورت داده است که ۴۷۵میلیارد تومان آن به صورت نقدی پرداخت می‌شود و هر شش ماه اقساط این خرید برای ۴ سال معادل ۵/۱۳۸میلیاردتومان است در همین حال بهره این اقساط با نرخ ۶درصد معادل ۲/۳۳میلیارد تومان است. به حساب دیگر در سال اول خریدار معادل ۴هزار و ۱۹ریال و سال دوم تا چهارم یک‌هزار و ۵۲۵ ریال به ازای هر سهم خواهد پرداخت و این در حالی است که در خوشبینانه‌ترین حالت میزان سود نقدی شرکت در سال‌های یاد شده به طور متوسط می‌تواند ۵۰۰ریال فرض شود. حال اگر این سود رشد فوق‌العاده‌ای را نیز تجربه کند همچنان خریدار برای پرداخت اقساط و بهره آن درگیر تامین وجوه از منابع دیگر خواهد شد. از سویی با توجه به بهره ۶درصدی این خرید، تامین مالی از منابع دیگر نیز تغییری در شرایط، ایجاد نخواهد کرد. با توجه به این شرایط معامله گران در انتظار گام بعدی خریدار هستند. در حال حاضر البته کارکنان سایپا با اتکا به سهم باقی مانده در اختیار دولت و همچنین مالکیت مستقیم و مالکیت رنا، امکان مدیریت سایپا را دارند.در همین حال بازار در انتظار اقدامات آتی مدیریت سایپا است؛ امری که احتمالا سلسله‌ای از اقدامات را برای تامین وجه این خرید و افزایش ارزش سهام سایپا در بر خواهد گرفت. انتظار می‌رود مجمع آتی سایپا در برگیرنده بیان برخی از این استراتژی‌ها باشد. در همین حال بازار در انتظار مساله معامله بلوک بهمن است. گروه بهمن که روز چهارشنبه در اطلاعیه‌ای از شفاف‌سازی خود موضوع از طرح فروش سهام سایپا در هیات مدیره خود خبر داده است، خود در شرایط حساسی قرار دارد. گروه بهمن روز سه شنبه در اقدامی از سوی سهامدار عمده شاهد انتقال مالکیت سهام گروه بهمن از بنیاد تعاون سپاه به سه شرکت زیر مجموعه به نامهای شهریار مهستان، توسعه اعتماد و گنجینه شایستگان (دیگر مالک سهام مخابرات) بود.

در بازار سهام در کنار بحث تحولات معامله عمده سایپا، در بحث سیاسی تصمیم اتحادیه اروپا برای اعلام تحریم‌های یک‌جانبه کشورمان موضوعی مهم به شمار می‌رود که این امر با تصمیم وزرای خارجه ۲۷کشور اروپایی مصوب شده است. این تصمیم بخشی از مقامات و مسوولان و سرمایه‌گذاری نفت و گاز و کشتیرانی را متاثر خواهد کرد. شرایط خاصی که قطعنامه‌های اخیر بر کشتیرانی وارد کرده، سبب شده است وزیر بازرگانی در اظهارنظری خاطرنشان کند که هر حمایتی لازم باشد از کشتیرانی دریغ نمی‌کنیم؛ ضمن اینکه غربی‌ها بدانند هر مزاحمتی برای کشتی‌های ایرانی ایجاد کنند، از این کار پشیمان خواهند شد.

مهدی غضنفری گفت: وزارت بازرگانی با شرایط پیش آمده روی تحریم ناوگان کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران از سوی کشورهای غربی، حمایت‌های ویژه‌ای را از این ناوگان طراحی کرده است. در همین حال مدیرعامل کشتیرانی نیز از تاثیر کم قطعنامه‌ها بر این شرکت خبر داده است.

در کنار بحث‌های سیاسی، معامله‌گران در مسائل اقتصادی شاهد شرایط پیچیده‌ای هستند. مساله تبعات مالی قطعنامه‌های اخیر و کسری بودجه دولت مهم‌ترین موضوعی است که پیش روی معامله‌گران قرار دارد. در همین حال فعالان اقتصاد کشور در انتظار تصمیم دولت برای اجرای طرح تحول هستند. طرحی که با پیشرفت مراحل اولیه اجرای آن، دشواری و مشکلات غیرقابل حل آن بیشتر پیش روی کارشناسان قرار می‌گیرد. در همین حال با کاهش درآمدهای ارزی دولت و انتشار آمار ذخایر ارزی بانک مرکزی و این گزارش که خالص حساب سرمایه نیز در ۹ ماه سال گذشته به میزان ۱۲‌میلیارد و ۶۱۹‌میلیون‌دلار منفی شده سبب شده است، کارشناسان بازار در انتظار برای تغییر سیاست‌های ارزی دولت باشند؛ امری که تغییر نرخ ارز می‌تواند یکی از مهم‌ترین موضوعات آن باشد.

در بازار‌های جهانی اما شرایط به نفع بورس در پایان هفته رقم خورد تا بهای مس به بالاترین نرخ در دو ماهه اخیر برسد. قیمت مس به ۶هزار و ۹۱۵دلار رسیده است. بهای آلومینیوم به بیش از دو‌هزار‌دلار رسیده است و البته‌های روی و سرب همچنان زیر مرز ۲هزار‌دلار باقی مانده است. شاخص بالتیک اندکی رشد کرده است تا به یک‌هزار و ۸۰۱واحد برسد. بهای نفت و به تبع آن محصولات پتروشیمی نیز بدون تغییر جدی باقی مانده است.

در درون بازار سهام البته مهم‌ترین موضوع بحث راه‌اندازی معاملات آتی سهام است که احتمالا فردا با معاملات نمادهای پارسیان و کارآفرین آغاز خواهد شد. در این میان انتخاب دو نماد بانکی برای معاملات آتی که همخوانی چندانی با معاملات آتی ندارند، سبب خواهد شد تا از دامنه نوسان این دو نماد (کارآفرین و پارسیان) کاسته شود.

در همین حال البته اجرای معاملات آتی همچنان نیاز به زمینه‌های اجرایی دارد که به نظر نمی‌رسد تا فردا بتوان این گروه از مشکلات از جمله مسائل افتتاح حساب مشتریان را صورت داد.

در بازار چه خبر بود؟

در بازار روز چهارشنبه معامله گران شاهد تبعات انجام معامله عمده سایپا و برگزاری برخی مجامع بود که تحولات این مجامع به خصوص گروه بهمن بر بازار تاثیرات عمیقی داشت. در همین حال با پایان برگزاری مجامع در هفته گذشته بازار متاثر از گزارش‌های سه ماهه و بازگشایی نمادها بعد از برگزاری مجمع خواهد بود.

در معاملات روز چهارشنبه به دنبال انجام معامله عمده سایپا و خرید بلوک توسط کارکنان سایپا، معامله گران شانس انجام معامله بلوک سایپا متعلق به گروه بهمن را کم دیدند که این مساله به عرضه صف خرید ۳۰میلیونی سرمایه‌گذاری ملی منجر شد. در همین حال مجمع گروه بهمن که همزمان با بازار روز چهارشنبه در حال برگزاری بود نیز نتوانست تغییری در بازار ایجاد کند.

در بازار سهام البته با برگزاری مجامع در روزهای آخر تیرماه تنها مجمع باقیمانده، مجمع سایپا است که انتظار می‌رود در برگیرنده خبرهای مهمی باشد. در همین حال بازار احتمالا از امروز(شنبه) شاهد تاثیر‌پذیری از موضوع گزارش‌های سه ماهه خواهد بود.

در بازار روز چهارشنبه در گروه ساختمانی نماد نوسازی و ساختمان تهران برای تعدیل سود بسته شد. شرکت‌های گروه ساختمان از محل تقسیم سود ۴۵تومانی بانک اقتصاد نوین در موقعیت تعدیل قرار گرفته‌اند. در همین حال روز چهارشنبه گروه صنایع بهشهر نیز با تعدیل از محل سود نقدی بانک اقتصاد نوین بازگشایی شد که با جهش قیمتی همراه شد. با تعدیل شرکت‌های زیرمجموعه، سرمایه‌گذاری ساختمان و توسعه بهشهر نیز با صف‌های خرید همراه هستند که روز چهارشنبه صف خرید سرمایه‌گذاری ساختمان برای دقایقی در هم شکسته شد.

در گروه ساختمان تامین اجتماعی روز چهارشنبه بلوک ۲۵درصدی ساختمان اصفهان را عرضه کرد تا با رقابت دو خریدار از قیمت یک‌هزار ریال تا یک‌هزار و ۱۰۸ریال افزایش قیمت را تجربه کند.

در گروه تجهیزاتی معامله گران در انتظار بازگشایی سه نماد مپنا، صدرا و ماشین‌سازی اراک هستند که در این میان صدرا با برگزرای مجمع نه چندان مناسب برای سهامداران حقیقی شرایط دشواری را برای بازگشت به تابلو دارد. گزارش ارائه شده در مجمع صدرا که پروژه‌های واگذار شده به این شرکت را به حد ۲هزار میلیارد تومان با حاشیه سود اندک ۱۰تا ۱۵درصد محدود کرده است، دورنمایی دشواری را برای این شرکت به تصویر می‌کشد.

در گروه تصفیه نفت، پالایشگاه اصفهان روز چهارشنبه با تقسیم ۷۵۰ ریالی به مجمع خود پایان داد.

در گروه خودرویی، گروه بهمن با تقسیم ۱۸۰ریالی، ۴۲درصد افزایش سرمایه را در اختیار هیات مدیره قرار داد. در همین حال ایران خودرو نیز با تقسیم ۱۵۰ ریال سود، سهامداران خود را بدرقه کرد تا موضوع واگذاری سهام بانک پارسیان همچنان به صورت تصمیمی برای آینده باقی بماند.

در نماد مخابرات معامله‌گران همچنان شاهد تداوم بحث‌هایی در مورد آینده این شرکت و البته احتمالا تغییر در واگذاری این شرکت هستند. به دنبال تغییراتی که در قرارگاه خاتم و بنیاد تعاون رخ داده است انتظار می‌رود مخابرات نیز از دامنه تغییرات به دور نباشد.

در گروه سیمانی روز چهارشنبه دو نماد سیمان تهران و بجنورد بازگشت مناسبی را به تابلو داشتند. در همین حال برخی از نمادها همانند سیمان غرب نیز با معاملات پرحجمی روبه‌رو شدند که این امر پس از سال‌ها رکود، معاملات پیوسته‌ای را در گروه سیمانی

رقم‌ زده است. در مجموع بازار روز چهارشنبه در غیبت نمادهای عمده بازار مثبتی بود که به رشد ۱۶واحدی شاخص منجر شد. با این کارنامه کل هفته آخر تیرماه شاخص ۲۸۰واحد رشد کرد و ارزش معاملات نیز به ۵۲۵میلیارد‌تومان رسید.