از سوی مدیرعامل سپردهگذاری مرکزی تشریح شد
شرایط اجرایی شدن معاملات آتی سهام
فارس- مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی گفت: برای عملیاتی شدن معاملات آتی سهام باید یکسری نکات حل شود، در غیر این صورت امکان راهاندازی معاملات آتی سهام وجود ندارد. حاجی نوروزی در برابر این سوال که چه نکات و موانعی باید برطرف شود؟ توضیح داد: بحث اصلی چگونگی تبدیل و انتقال فیزیکی سهام در پایان کار است، چرا که این موضوع مربوط به دو نرمافزار جداگانه است.
وی ادامه داد: این در حالی است که تاکنون چنین معاملاتی در بازار سرمایه ایران انجام نشده و همه مباحث مطروحه فقط جنبه تئوریک داشته اما در بخش اجرا موانعی وجود دارد.
به گفته حاجی نوروزی طبق آییننامه موجود، شرکت سپردهگذاری مرکزی باید بانک قراردادی را منعقد میکرد نه اینکه شرکت بورس اقدام به انعقاد قرارداد با بانک سامان کند.
وی تاکید کرد: در بحث راهاندازی معاملات آتی سهام نامهای به شرکت بورس ارسال و اعلام کردهایم نکات و اصلاحات مدنظر باید انجام شود. از طرف دیگر در تلاشیم تا هر چه زودتر این ابزار جدید، عملیاتی شود.
ارائه اطلاعات ویژه به کارگزاران در معاملات آنلاین تریدینگ
مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی در بخش دیگری از اظهارات خود با اشاره به اینکه معاملات آنلاین تریدینگ مربوط به سیستم معاملات است و نه نرمافزار پس از معاملات، خاطرنشان کرد: در روش دسترسی مستقیم به بازار(Direct Market Access) سهامداران بدون دخالت کارگزاران میتوانند اقدام به انجام معاملات کنند. از طرف دیگر سامانه کارگزاران به هسته مرکزی معاملات وصل شده و پایاپای نیز از طریق کارگزاران انجام میشود. حاجی نوروزی با بیان اینکه معاملات آنلاین تریدینگ در بازار سهام کشور به طور آزمایشی آغاز شده و در این رویه کارگزاران درخواست دریافت یکسری اطلاعات ویژه کردهاند، ادامه داد: این اطلاعات مربوط به تغییر مالکیت سهام شرکتها بوده و کارگزاران خواستار آن هستند که چنین اطلاعاتی در پایان همان روز داده شود تا در معاملات لحاظ شود. این خواسته کارگزاران حداکثر تا یکماه دیگر عملی خواهد شد.
در این رابطه سلطانینژاد، معاون عملیات شرکت سپردهگذاری مرکزی نیز توضیح داد: از آنجا که ورود ابزار جدید و پرریسک آتی سهام بدون در نظرگرفتن تمام جنبههای آن عملاغیرممکن است، از روزی که عملیات پس از معاملات به این شرکت محول شده، تمام تلاش خود را کردهایم تا اینکه عملیات مربوط به قراردادهای آتی سهام تا حد امکان بیعیب و نقص آغاز شود.
وی ادامه داد: با توجه به ماهیت این قراردادها که باید به صورت روزانه تسویه حساب صورت بگیرد، جهت مدیریت ریسک، بازار جبرانی تشکیل شده و وثیقه دریافت میشود و همچنین در سررسید باید تسویه فیزیکی و تسویه نقدی صورت بگیرد. در واقع بخش اصلی و مهم قرارداد آتی سهام بر عهده شرکت سپردهگذاری مرکزی است. بررسی این موارد به زمان بیشتری در مقایسه با سایر موارد مربوط به این قراردادها نیاز دارد.
سلطانی نژاد ادامه داد: در عین حال تمام جنبههای قراردادهای آتی سهام توسط کارشناسان این شرکت بررسی شده و مواردی جهت اصلاح در دستور العمل و نیز سامانه آتی سهام به شرکت بورس و اوراق بهادار منعکس شده است. به گفته وی با توجه به محدودیت زمان و جلوگیری از خطای انسانی، باید سامانه طراحی شده جهت این نوع قرارداد بتواند به صورت خودکار تمام موارد مربوط به این قراردادها را با توجه به دستورالعمل انجام داده و گزارشهای مورد نیاز را ارائه دهد. همچنین مالکیت دادهها در حین معامله (Trade) و پس از معامله (Post Trade) باید تفکیک شود تا هدف سازمان بورس و اوراق بهادار نیز از تفکیک بخش معاملات و پس از معاملات حاصل شود.
سلطانینژاد گفت: با توجه به موارد مطرح شده به محض اینکه این شرکت از سامانه آتی سهام جهت انجام امور پسا معاملات مطمئن شود و این سامانه را به صورت آزمایشی به کار برد، آماده شروع انجام عملیات پس از معاملات خواهد بود.
ارسال نظر