دنیای اقتصاد- بورس اوراق بهادار روز گذشته شاهد اوج‌گیری شاخص کل بود و شاخص توانست برای نخستین بار از مرز ۱۵هزار واحد عبور کند؛ همزمان، تازه‌ترین آمار فدراسیون جهانی بورس‌ها که تحولات ۵۴ بورس عضو خود را طی ۶ ماه اول ۲۰۱۰ مورد بررسی قرار داده است، نشان می‌دهد که بورس تهران توانسته رتبه دوم بیشترین رشد «شاخص» و رتبه سوم بیشترین رشد «ارزش بازار» را به دست آورد. مطابق اطلاعات این گزارش، شاخص بورس تهران طی نیمسال اول سال ۲۰۱۰، رشد ۸/۲۹‌درصدی را تجربه کرده و بعد از شاخص بورس «کلمبو» (سریلانکا)، رتبه دوم جدول مقایسه‌ای تغییرات رشد شاخص را نصیب خود کرده است. این رشد در شرایطی محقق شده که در میان ۵۷ شاخص مورد بررسی فدراسیون جهانی، تنها ۱۴ شاخص توانسته‌اند رشد مثبت را تجربه کنند و ۴۳ شاخص دیگر از منفی۴/۰ تا منفی ۴۱درصد سقوط را در کارنامه نیمسال اول خود ثبت کرده‌اند.رتبه‌های سوم تا پنجم جدول تغییرات رشد شاخص به ترتیب متعلق به بورس‌های «کپنهاک» با ۳/۱۴‌درصد، «سانتیاگو» با ۳/۱۳‌درصد و «ایسلند» با ۹/۱۲ درصد است. جنب پل حافظ

۱۵۰۰۰پا بالای بازار

گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار روز گذشته شاهد اوج‌گیری شاخص کل بود و شاخص توانست برای نخستین بار از مرز ۱۵هزار واحد عبور کند.

در بازار دیروز به‌رغم جو آرام، بازار به دلیل اوج گیری فصل مجامع شاهد تشکیل صف‌های خرید برای برخی از نمادهای عمده از جمله نمادهای سنگ‌آهنی و همچنین بازگشایی مناسب نماد زامیاد بود که این امر به رشد شاخص به میزان ۹۷/۲۳ انجامید تا شاخص به ۱۵هزار و ۶واحد برسد و برای نخستین بار در تاریخ بورس اوراق بهادار تهران، شاخص به این حد نصاب دست یابد. در همین حال اگر چه تغییرات رخ داده در نحوه محاسبه شاخص، بحث‌هایی در مورد موافقان و مخالفان رشد کنونی شاخص ایجاد کرده است؛ اما نباید از نظر دور داشت که عملکرد دو سال اخیر بازار سرمایه بسیار فراتر از انتظار کارشناسان بوده و پتانسیل‌های فراهم شده در بازار به ویژه در دو بستر اجرای اصل۴۴ و همچنین توسعه ابزارها و نهادها در بازار سرمایه سبب رشد شاخص‌های کیفی و کمی بازار سرمایه‌ شده است.

در بازار دیروز رشد بهای بیلت در بازارهای جهانی انگیزه‌هایی را برای معاملات مثبت در نمادهای سنگ‌آهنی و فولادی فراهم کرد. در همین حال کاهش بهای مس تا مرز ۶هزار و ۵۰۰دلار در هر تن نیز مانع از پیشرفت بیشتر بهای ملی مس شد. در ‌گروه فلزی، مدیرعامل مبارکه دیروز از توافق این شرکت و مپنا برای ایجاد یک نیروگاه برق یک‌هزار مگاواتی خبر داد. به گفته رجایی، این نیروگاه از محل حساب ذخیره ارزی تامین مالی خواهد شد.

در بازار دیروز در‌گروه مالی نماد بیمه البرز برای برگزاری دومین مجمع این شرکت بعد از پذیرش در بورس اوراق بهادار متوقف شد. در خارج از بازار نیز بانک ملت شاهد برگزاری مجمع خود بود که در آن ۲۴۱ریال سود تقسیم و ۵/۲۲درصد افزایش سرمایه تصویب شد.

در ‌گروه خودرویی، رقابت بر سر بلوک سایپا دیروز نیز تا رقم ۴هزار و ۶۴۰ریال ادامه یافت تا شگفتی‌ساز بازار باشد. بیشتر کارشناسان بازار این رقابت ۱۴روزه را یادآور رقابت ۹ روزه فولاد خوزستان می‌دانند که سرانجام با قیمتی باور نکردنی به پایان رسید؛ معامله‌ای ‌که البته هیچ گاه قطعی نشد. با این وجود دیروز نیز سه رقیب بر سر بلوک ۱۸درصدی سایپا به رقابت با افزایش حداقل تغییر از یک به ۵ریال پرداختند. در کنار رقابت در تالار دیروز اظهارنظرهایی در مورد این معامله نیز در برخی از خبرگزاری‌ها منتشر شد که مهم‌ترین آن مربوط به رییس کمیسیون صنایع مجلس بود که خواستار واگذاری سایپا به کارکنان سایپا شد. در این میان با توجه به رقابت نزدیک کارکنان سایپا و مجموعه‌گروه بهمن -تامین اجتماعی، کارشناسان نگرانی‌هایی را در مورد تبعات این رقابت برای بازار سرمایه ابراز می‌کنند. برد هر یک از این دو رقیب می‌تواند تاثیرات عمیقی را بر شرکت سایپا و سهامداران خرد وارد کند. در‌ گروه خودرویی دیروز بازگشایی زامیاد سبب رشد قیمت نزدیک به ۴۰درصدی این شرکت نسبت به قیمت تئوریک شد.

در بازار دیروز گزارش‌های سه ماهه اخیر شرکت‌های سیمانی سبب تشکیل صف خرید برای برخی از این شرکت‌ها نظیر سیمان دورود شد که در سه ماه ۵۸۹ریال سود به ازای هر سهم را محقق کرده است. این در حالی است که سال قبل در مدت مشابه این شرکت تنها ۱۹۵ریال سود به ازای هر سهم ساخته بود. ریسک طرح تحول و تبعات بعدی آن مهم‌ترین موضوعی است که در حال حاضر سبب حاشیه‌نشینی‌گروه سیمان در بازار شده است.

در ‌گروه پیمانکاری مصاحبه مدیرعامل صدرا در مورد شایعات مطرح شده پیرامون این شرکت دیروز سبب رشد ارزش سهام صدرا شد.

در‌گروه دارویی، دیروز عرضه ۵/۳۹درصد سهام داملران توسط لابراتورهای رازک انجام شد تا این شرکت با فروش داملران در موقعیت تعدیل سود قرار گیرد.

در مجموع بازار دیروز بازار مثبتی بود که در آن شاخص با رشد مثبت رکوردشکنی کرد. ارزش معاملات نیز با توجه به معامله بلوک داملران به ۵/۵۲میلیارد‌تومان رسید که با کسر ارزش معامله عمده، ارزش معاملات خرد به ۹/۴۲میلیارد‌تومان بالغ شد که ۴/۲۰درصد آن‌ را معاملات نماد سایپا تشکیل داد. از مجموع ۱۸۹ نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند،۷۹ نماد با کاهش قیمت و ۱۰۵نماد با رشد ارزش معامله شدند.