فارس- قائم‌مقام اقتصادی و مالی ایران خودرو گفت:‌گردش مالی ۲۰‌هزار‌میلیارد‌تومانی صنعت خودرو با هیچ صنعتی قابل قیاس نیست. جمشید ایمانی در میزگردی که برای بررسی وضعیت صنعت خودرو در بورس در محل خبرگزاری فارس برگزار شده بود، درباره دولتی نگاه کردن و دولتی ماندن دو شرکت بزرگ خودرویی و تاثیر آن روی بازار سرمایه اظهار داشت: هر زمانی که آگهی یا صحبتی درباره فروش سهام ایران خودرو و سایپا می‌شود، بازار سرمایه اقبال خوبی به آنها نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: سرمایه‌گذاران همواره به دنبال سهامی‌ هستند که تاثیرگذار باشد. بنابراین زمانی که مدیریت این شرکت‌ها واگذار شود معاملاتی به خاطر همین مسائل شکل می‌گیرد و روی نرخ سهام اثر می‌گذارد. ایمانی افزود: الزاما خروج دولت و واگذاری سهام این دو شرکت دلیل رشد قیمت ایران خودرو و سایپا نیست بلکه تعیین مدیریت آینده آنها بیشترین اثر را روی سهام می‌گذارد و باعث می‌شود معاملات بیشتری شکل گیرد.

ایران خودرو و سایپا دولتی نیستند

ایمانی با اشاره به اینکه شرکت‌های ایران خودرو و سایپا دولتی نیستند، ادامه داد: هرچند با توجه به حضور سازمان گسترش و سایر شرکت‌های سرمایه‌گذاری در ترکیب سهامداری این دو شرکت، انتصاب اغلب مدیران آنها را دولت مشخص می‌کند، ولی این دو شرکت دولتی نبوده و خصوصی اداره می‌شوند.

وی افزود: اگر هم به فرض بپذیریم که شرکت‌های ایران خودرو و سایپا دولتی هستند، نمی‌‌توان به صرف این مساله محکوم کرد که کارکرد آن ضعیف است و در صورت خصوصی شدن کارکرد آنها قوت می‌یابد.

فواید باشگاهداری خودرو سازها

قائم‌مقام اقتصادی و مالی ایران خودرو بیان کرد: معتقدم باشگاهداری و حمایت کردن این شرکت‌ها از تیم‌های ورزشی به نفع شرکت‌های خودرویی است؛ چرا که علاوه بر در نظرگرفتن وظیفه اجتماعی بنگاه‌های بزرگ، باشگاهداری عواید تبلیغاتی دارد.

اطلاع‌رسانی ضعیف در صنعت

همچنین معاون مالی‌گروه سایپا با تحلیل وضعیت سهام شرکت‌های خودرویی و جایگاه انتشار اوراق مشارکت برای تامین مالی گفت: اطلاع‌رسانی درباره اتفاقاتی که در صنعت خودرو روی می‌دهد، اندک است.حسن امیری نیز در این میزگرد اظهار داشت: صنعت خودرو طی چند سال گذشته بر اساس مکانیزم‌های کنترلی و انواع استانداردهای سخت‌گیرانه مورد ارزیابی قرار‌گرفته است. وی ادامه داد: بنابراین این صنعت همواره هم از نظر مصوبات و هم از نظر مسوولان زیر ذره‌بین بوده است.

تحلیل وضعیت سهام خودرویی‌ها

به گفته امیری، شرکت‌های خودروساز و شرکت‌های زیرمجموعه آن که به نوعی به شرکت‌های اصلی وابسته هستند، در تحقق سودهای پیش‌بینی شده (EPS) تقریبا موفق بوده‌اند. معاون مالی و سرپرست اقتصادی‌گروه سایپا افزود: وضعیت سهام این شرکت‌ها همیشه بعد از برگزاری مجمع سالانه و توزیع سود با یک روند کاهشی مواجه شده، اما مجددا با نزدیک شدن به زمان مجامع رشد می‌کنند.