دنیای اقتصاد- به‌گفته رییس سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران، رقم ورودی واقعی سرمایه‌های مستقیم خارجی درسال جاری از مرز دو‌میلیارد‌دلار گذشته است و انتظار می‌رود با اعلام تدریجی آمار اعلامی و ثبت سرمایه‌های سرمایه‌گذاران خارجی در سه ماه آخر سال جاری، رقم ورودی سرمایه‌گذاری خارجی کشور رکود غیرقابل پیش‌بینی سه‌میلیارد‌دلار را بشکند. وی درعین حال گفت: ۲۰‌میلیارد‌دلار سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در حوزه‌ های صنعت و معدن، نفت و گاز و پتروشیمی وجود دارد که به دلایل فنی متوقف شده است یا به کندی جلو می‌رود. موانع جذب سرمایه‌گذاری خارجی تشریح شد

گروه بورس- معاون وزیر اقتصاد و رییس کل سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران از تصویب ۷‌میلیارد‌دلار سرمایه‌گذاری خارجی و ورود بیش از دو‌میلیارد‌دلار از این رقم به کشور در سال جاری خبر داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران بهروز علیشیری در حاشیه آخرین نشست هیات سرمایه‌گذاری خارجی کشور اعلام کرد: با آخرین مصوبه هیات سرمایه‌گذاری خارجی در سال اخیر، مصوبات سرمایه‌گذاری خارجی از مرز هفت‌میلیارد‌دلار عبور کرد. وی در ادامه افزود: عمده طرح‌های مصوب سرمایه‌گذاری خارجی در حوزه‌های پزشکی، فرش و نساجی، تولید درب و پنجره‌های دو جداره، صنعت‌گردشگری، تولید کاغذ، انواع میلگردهای ساختمانی، پالایشگاه و حلال‌های نفتی، لوله هایGRP، تولید قطعات صنعتی خودرو، صنایع فولادی، تصفیه شکر و سیلو، صنایع غذایی و دامپروری بوده است.

پیش‌بینی جذب ۳‌میلیارد‌ دلار

رییس کل سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران در پاسخ به این سوال که رقم تحقق یافته و واقعی سرمایه‌گذاری خارجی در کشور در سال ۱۳۸۸ چه مقدار بوده است؟ گفت: برای نخستین بار در سال ۱۳۸۸ در کشور رقم ورودی واقعی سرمایه‌های مستقیم خارجی کشور از مرز دو‌میلیارد‌دلار گذشته است و انتظار می‌رود با اعلام تدریجی آمار اعلامی و ثبت سرمایه‌های سرمایه‌گذاران خارجی در سه ماهه آخر سال جاری که ارزیابی آن تا پایان خردادماه سال ۱۳۸۹ ادامه خواهد داشت، رقم ورودی سرمایه‌گذاری خارجی کشور رکود غیرقابل پیش‌بینی سه‌میلیارد‌دلار را بشکند.

چشم‌انداز آتی جذب سرمایه‌گذاری خارجی

علیشیری در ادامه به چشم‌اندازهای آتی جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در کشور اشاره کرد وگفت: فهرست مشکلات ما از فهرست علل موفقیت‌ها بیشتر است و این نکته نشان می‌دهد که چنانچه عزم ملی برای حل و فصل مسائل و مشکلات تشکیل سرمایه به وسیله بخش خصوصی داخلی و خارجی ایجاد شود، ارزیابی‌های آتی بسیار روشن‌تر و افق‌ها گسترده‌تر خواهد بود. وی در عین حال خاطر نشان کرد: موفقیت در جذب سرمایه‌گذاری خارجی در کشور، مستلزم یک اقدام همه جانبه و یکپارچه حاکمیتی در تمام سطوح و همه دستگاه‌های اجرایی و حاکمیتی است و سازمان سرمایه‌گذاری تنها نقش حداکثری تسهیل‌کننده و ائتلاف بخشی را بر عهده دارد. معاون وزیر اقتصاد با اشاره به برخی از طرح‌های مشکل دار سرمایه‌گذاری خارجی در کشور، گفت: ۲۰‌میلیارد‌دلار سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در حوزه‌ های صنعت و معدن، نفت و گاز و پتروشیمی وجود دارد که به دلایل فنی متوقف شده است یا به کندی جلو می‌رود. علیشیری افزود: درخواست کرده‌ایم کارگروه ویژه‌ای زیر نظر مستقیم وزیر محترم نفت و وزیر محترم صنایع و معادن تشکیل شود تا به مشکلات فنی و اجرایی این طرح‌ها رسیدگی تا آنها از بلاتکلیفی رهایی یابند. رییس کل سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران با اشاره به مشکلات سرمایه‌گذاری خارجی در کشور، یادآور شد: فضای کسب و کار کشور، ضعف دستگاه‌های اجرایی در تعریف طرح‌های زیربنایی و توسعه‌ای کشور برای استفاده از مزیت‌ های جلب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی، فقدان ظرفیت فنی برای مذاکره و چانه‌زنی با سرمایه‌گذاران بالقوه خارجی از جمله مشکلات قابل ذکر است.

سرمایه‌گذاری خارجی در بورس؛ ۷۷۰میلیارد ریال

در همین رابطه مدیر نظارت بر کارگزاران سازمان بورس و اوراق بهادار در گفت‌وگو با «سنا» گفت: سرمایه‌گذاران خارجی تا پایان پاییز امسال ۷۷۰‌میلیارد و ۷۳۱‌میلیون‌ریال در بورس تهران دادوستد کردند.«ایوب باقرتبار» ارزش مبادلات سرمایه‌گذاران خارجی در ۹ ماهه سال گذشته را ۲۶۱‌میلیارد‌ریال اعلام کرد.وی در مورد مبادلات سرمایه‌گذاران خارجی در پاییز ۸۸ افزود: مجموع معاملات آنان در سه ماهه سوم امسال، ۵۱۳‌میلیارد و ۵۸۵‌میلیون‌ریال در بورس تهران بوده است.باقرتبار خاطرنشان کرد: یک سرمایه‌گذار خارجی در سال ۸۸ با سقف ۵۰۰‌هزار‌دلار مجوز فعالیت خود را از سازمان بورس دریافت کرد که در ۹ ماهه نخست امسال ۳۱‌میلیارد و ۲۲۱‌میلیون‌ریال در بورس تهران دادوستد انجام داد.مدیر نظارت بر کارگزاران سازمان بورس با بیان اینکه مبادلات سرمایه‌گذاران خارجی در بورس تهران از سال ۱۳۸۴ آغاز شده است، افزود: سرمایه‌گذاران خارجی تا پایان سال گذشته ۹۱۹‌میلیارد و ۷۲۱‌میلیون‌ریال در این بورس دادوستد کرده بودند.باقرتبار به تصویب آیین‌نامه سرمایه‌گذاری خارجی در بورس در کمیسیون اقتصادی دولت اشاره کرد و افزود: لایحه جدید سرمایه‌گذاری خارجی به زودی اجرایی خواهد شد که امیدواریم از سال آینده شاهد ورود سرمایه‌گذاران خارجی بیشتری در بازار سرمایه کشورمان باشیم.وی تصریح کرد: بدون شک با رفع برخی از محدودیت‌های کنونی، ارزش و حجم معاملات سرمایه‌گذاران خارجی در بورس افزایش چشمگیری خواهد یافت.