لزوم بازنگری در چارچوب مفهومی گزارشگری مالی

موج - بحران جهانی اقتصاد بر شفافیت اقتصادی ایران تاثیر منفی گذاشته است.

رییس شورای عالی انجمن حسابداران خبره ایران گفت: هر چند به ظاهر اقتصاد ایران از بحران جهانی کمتر از بسیاری از کشورها آسیب دیده است، ولی نارسایی‌های موجود در امر گزارشگری، به ویژه گزارشگری مالی، آثار منفی خود را تا حدود زیادی بر اقتصاد ایران و شفافیت اقتصادی آن بر جای گذاشته است. غلامرضا سلامی که به مناسبت «همایش گزارشگری مالی نوین» که در روزهای ۱۵ و ۱۶ دی ماه امسال در دانشگاه شهید بهشتی تهران برگزار می‌شود، سخن می‌گفت با اعلام این خبر بر لزوم ایجاد تحول در گزارشگری کسب و کار به ویژه گزارشگری مالی در کشور تاکید کرد.

وی با اشاره به بحران مالی و رکود بین‌المللی اقتصادی که می‌توانست به فروپاشی نظام اقتصادی جهان منجر شود، بخشی از این بحران را ناشی از ضعف ساختاری گزارشگری به ویژه گزارشگری مالی دانست.سلامی گفت: پس از بروز رخدادهایی نظیر رسوایی «انرون» و «ورلدکام»، لزوم طراحی چارچوب مفهومی جدید برای گزارشگری مالی مورد توجه مجامع حرفه‌ای و نهادهای مسوول ملی و بین‌المللی قرار گرفت و امروزه بخش مهمی از چارچوب مفهومی گزارشگری، مورد بازنگری

قرار گرفته است. وی ادامه داد: اصول و استاندارهای حاکم بر ارزش‌گذاری دارایی‌ها به ویژه دارایی‌های مالی که بر مبنای ارزش بازار استوار بود، اینک مورد تردید قرار گرفته است.

رییس شورای عالی انجمن حسابداران خبره ایران تصریح کرد:‌ منتقدان،‌ بخش عمده‌ای از ناهنجاری‌های پدید آمده در اقتصاد جهانی را ناشی از کاربرد ارزش بازار (Fair market value) در صورت‌های مالی می‌دانند، هر چند که جایگزینی برای آن مشخص نساخته‌اند. وی از افزایش تقلب و سوء‌مدیریت در تهیه صورت‌های مالی توسط مدیران، طی چند سال اخیر و نارسایی برخی از استانداردهای حسابرسی و مخدوش بودن صلاحیت حرفه‌ای بعضی حسابداران به عنوان دیگر عوامل پدید آمدن بحران مالی جهانی نام برد.

سلامی در ادامه افزود: با توجه به موارد اشاره شده، انجمن حسابداران خبره ایران در اجرای ماموریت‌های خود بر آن شده است تا همایش دو روزه‌ای را با عنوان «همایش گزارشگری مالی نوین» در تاریخ‌های ۱۵ و ۱۶ دی ماه امسال در تالار ابوریحان دانشگاه شهید بهشتی تهران برگزار کند.

وی اظهار داشت: در این همایش، آخرین دستاوردهای جوامع حرفه‌ای کشورهای پیشرفته و بین‌المللی، توسط استادان و صاحب‌نظران حرفه حسابداری ایران ارائه می‌شود و علاوه بر آن مباحث «نسل جدید گزارش نویسی حسابرسی»، «ساز و کارهای کشف تقلب»، تهیه صورت‌های مالی بر اساس استانداردهای «گزارشگری مالی بین‌المللی» و «گزارشگری مالی- تجاری با فناوری XBRL» نیز در قالب ۴ کارگاه آموزشی در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌گیرد.