گروه بورس-همایون دارابی: بازار دادوستد سهام به‌رغم بروز نشانه‌هایی از بهبود نسبی معاملات در روز چهارشنبه هفته گذشته، بار دیگر دیروز رو به ضعف نهاد تا با ثبت ۸/۸۹واحد افت، امیدواری‌های اولیه معامله‌گران را برای رسیدن به تعادل نسبی کاهش دهد.

در بازار دیروز کارشناسان در انتظار معاملات متعادلی بودند که این انتظار با عرضه‌های سنگین معامله‌گران به ویژه معامله‌گران کوتاه‌مدت محقق نشد و بازار پس از حرکت متعادل در یک ساعت اولیه، تن به جریان افت قیمت‌ها داد و در ساعت پایانی اکثر نمادهای عمده بازار با صف‌های فروش مواجه شدند.

کارشناسان اصلاح قیمتی دو گروه سرمایه‌گذاری و خودرویی را مهمترین جریان تاثیر‌گذار بر بازار دانسته و امیدوارند در روزهای آتی بتوان به یک روند متعادل در بازار دست یافت.در همین حال نگرانی از وضعیت گروه زیادی از شرکت‌های بورسی که گزارش‌های شش ماهه نامناسبی را منتشر کردند در کنار برخی از انگیزه‌های معامله‌گری سبب شده است تا بازار برای خریدهای جدی با تردیدهایی

مواجه باشد.

با این وجود دیروز در گروه مالی اکثر نمادهای بانکی با خریدهای مناسبی مواجه شدند. در همین حال برخی از نمادهای عمده نیز خریداران مناسبی را در قیمت‌های منفی برای خود دست و پا کردند.

دیروز در تحولات کلان معامله‌گران شاهد عدم حصول نتیجه‌ای خاص از مذاکرات گروه ۱+۵ بودند. در همین حال اما کشورهای غربی بار دیگر برای تحت فشار قرار دادن ایران، قطعنامه‌ای را در کمیته سوم مجمع عمومی در مورد وضعیت حقوق بشر در کشورمان تصویب کردند. در تحولات کلان سیاسی نیز هیات دولت اصلاحیه‌ای را برای ماده (۵) قانون اصلاح موادی از برنامه چهارم توسعه و اجرای سیاست‌های کلی اصل (۴۴) قانون اساسی در خصوص تشکیل و فعالیت بانک‌ها راهی مجلس کرده است.

در صورت تصویب این لایحه محدودیتی که به واسطه آن سقف مجاز تملک سهام بانک‌های غیر دولتی و موسسات مالی و اعتباری و سایر بنگاه‌های واسطه پولی به طور مستقیم یا غیر مستقیم برای هر شرکت سهامی عام یا تعاونی سهامی عام یا هر موسسه و نهاد عمومی غیردولتی ده درصد(۱۰‌درصد) و برای اشخاص حقیقی و سایر اشخاص حقوقی پنج‌درصد (۵‌درصد) تعیین شده بود، برای بانک‌هایی که با سرمایه مشترک اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی و خارجی با تایید شورای پول و اعتبار در شکل انواع شرکت‌های تجاری تاسیس می‌شوند، از بین می‌‌رود.

این امر البته بخشنامه بانک مرکزی را نیز که سهامداران بانک‌های عمدتا خصوصی را برای کاهش سطح مالکیت خود به ۵و ۱۰درصد تحت فشار گذاشته است نیز ملغی خواهد کرد. باید منتظر ماند و دید آیا مجلس به این لایحه رای مثبت خواهد داد یا خیر؟ در همین حال دکتر احمدی‌نژاد رییس‌جمهوری در سفر به استان آذربایجان شرقی از ارائه لایحه تحول در نظام بانکی خبر داده است. به گفته رییس‌جمهوری، «طرح تحول بانکی را به مجلس ارائه می‌کنیم؛ چرا که تا بانک درست نشود، اقتصاد درست نمی‌شود و ما معتقدیم که باید اساس بانک‌ها اصلاح شود.»

انتظار می‌رود این طرح‌ها به همراه تحولاتی که حول محور وصول مطالبات معوق بانکی در جریان است تاثیراتی را برگروه مالی بورس برجای بگذارد.

روز گذشته در گروه پتروشیمی، نماد پتروشیمی خارک پس از برگزاری مجمع عادی به طور فوق‌العاده بازگشایی شد که به‌رغم انتشار خبرهایی در مورد بازگشت ذخیره مالیاتی این شرکت راهی بهتر از صف فروش پیدا نکرد.

در بازار دیروز بحث‌ها در مورد وضعیت مخابرات و سرنوشت این معامله به‌رغم مصاحبه رییس‌سازمان خصوصی‌سازی مبنی بر قطعی انگاشتن این معامله ادامه داشت.

در همین حال وزیر ارتباطات در مصاحبه‌ای از سیم کارت‌های رایگان و نزدیک به رایگان خبر داده بود. به گفته وی آنچه از دولت (در این زمینه) می‌توان انتظار داشت رقابتی کردن فضای بازار است که با ورود اپراتور سوم، فضای بازار رقابتی‌تر خواهد شد و اپراتور‌ها در ارائه ارزان‌تر خدمات با هم به رقابت خواهند پرداخت.

در گروه خودرویی نیز پارس خودرو پس از تعدیل منفی خود با افت سنگین ۶۷/۱۲درصدی بازگشایی شد تا کل گروه خودرویی تحت تاثیر قرار گرفته و صف‌های فروش سنگینی برای نمادهایی نظیر سایپا تشکیل شود.

در مجموع بازار دیروز بازاری ضعیف توام با افت انگیزه معامله‌گران بود که در آن حجم معاملات نیز رو به کاهش نهاد و به ۲۱میلیارد‌تومان بالغ شد که ۳/۸درصد آن را معاملات نماد بیمه البرز تشکیل می‌داد.از مجموع ۱۷۹نماد مورد معامله ۱۲۴نماد با افت ارزش و ۵۱نماد با رشد قیمت دادوستد شدند.