موج - رییس اداره امور بورس‌ها و بازار‌ها تاکید کرد: با وجود مناسب شدن سیستم کارگزاران در ثبت سفارش‌ها، کارگزاران موارد مربوطه را به خوبی رعایت نمی‌کنند.

محمود رضا خواجه نصیر با بیان اینکه «هرگونه فعل و ترک فعل که منجر به نقض مقررات شود، تخلف محسوب می‌شود»، به فصل ششم قانون بازار اوراق بهادار اشاره کرد.

وی با اشاره به ابلاغ مقررات و مصوبات بازار سرمایه به کارگزاران، از ورود و ثبت و سفارش، اخذ مدارک لازم از مشتریان به منظور صدور کد سهامداری، احراز هویت مشتریان در هنگام تشکیل کد سهامداری، انجام معاملات بر اساس رویه‌های ابلاغ شده و موارد مربوط به نقل وانتقال وجوه به عنوان مواردی نام برد که طی بخشنامه‌های مکرر به کارگزاران ابلاغ شده است.

وی با بیان اینکه «به رغم مناسب شدن سیستم کارگزاران در ثبت و نگهداری سفارش‌ها، شبکه کارگزاری هنوز مباحث مربوط به احراز هویت مشتریان را به اندازه کافی رعایت نمی‌کنند»، از کارگزاران بورس خواست تا مقررات مربوط به شناسایی مشتری را به صورت واقعی رعایت کنند.

وی ادامه داد: کارگزاران باید با دریافت اطلاعات کافی از مشتریان، از هویت و وضعیت آنها اطلاع حاصل کنند.

به گفته وی، بسیاری از امور نظارتی مستلزم در جریان قرار گرفتن نهاد ناظر از شناخت فعالان بازار و عملکرد آنها است.

خواجه‌نصیر تصریح کرد: حجم بسیار زیادی از فعالیت‌های کارگزاری در قالب کدهای معاملاتی انجام می‌شود که در هویت آنها شفافیت لازم وجود ندارد.

وی همچنین از عملکرد کارگزاران در حوزه‌های سبد گردانی، مدیریت صندوق و مشاور پذیرش انتقاد کرد و گفت: در حوزه رعایت دستورالعمل ثبت سفارش در بورس کالا خیلی راضی نیستیم و به کارگزاران تاکید داریم که این دستورالعمل‌ها را با دقت بیشتری انجام دهند.

وی از ایجاد جریان‌های غیرواقعی تقاضا، حذف سفارش‌های با هدف القای گمراهی در بازار، رقابت‌های کاذب، اخلال در فرایندهای قیمت‌گذاری اوراق بهادار، قیمت‌گذاری و انجام معاملات هماهنگ در هنگام بازگشایی نماد، انجام معاملات بدون تغییر مالکیت نهایی با هدف ایجاد قیمت‌های ساختگی و انجام فعالیت‌های خارج از موضوع اساسنامه به عنوان مصادیق تخلف در بازار سرمایه نام برد.