فارس- رییس کمیسیون اصل‌۴۴ گفت: دولت در بیشتر واگذاری‌ها خوب عمل کرده است اما به تناسب واگذاری‌ها تصدی‌گری دولت کاهش پیدا نکرده و مدیریت‌ها نیز کاملا واگذار نشده است.

حمیدرضا فولادگر با بیان اینکه گزارش کمیسیون ویژه اصل۴۴ درباره عملکرد دولت در این زمینه آماده است، اظهار داشت: در مورد وزارتخانه‌های صنایع و معادن، ارتباطات، نیرو و نفت به علاوه وزارت اقتصاد که وظیفه ستادی را در این زمینه بر عهده دارد این گزارش آماده شده است اما چون با بررسی هدفمند کردن یارانه‌ها در مجلس مصادف شد، ارائه آن به تاخیر افتاد و تا پایان آبان ماه در صحن علنی ارائه خواهد شد. وی افزود: در بخش ستادی، وزارت اقتصاد عملکرد خوبی در زمینه تدوین آیین‌نامه‌ها و تشکیل شوراها و جدا کردن بخش‌های تصدی‌گری از بخش حاکمیتی داشته است. رییس کمیسیون اصل‌۴۴ اضافه کرد: در گزارش کمیسیون به صورت کلی به مشکلات پرداخته شده است و راه‌حل‌ها در زمان دیگری ارائه خواهد شد زیرا برای هر مشکل باید راه حلی ارائه شود. وی تصریح کرد: در بحث‌هایی مانند واگذاری‌ها، کاهش تصدی‌گری‌ها، واگذاری مدیریت‌ها به تناسب سهام واگذار شده، سهام عدالت، سهم بخش تعاون، شرکت‌های شبه‌دولتی یا سازمان‌های عمومی غیر‌دولتی مشکلاتی مطرح است و هر یک از چهار وزارت‌خانه اصلی در بخش‌هایی موفق و در بخش‌هایی ناموفق بوده‌اند.

تصدی‌گری‌ها کاهش نیافته

فولادگر افزود: دولت در بیشتر واگذاری‌ها خوب عمل کرده است اما به تناسب واگذاری‌ها، تصدی‌گری دولت کاهش پیدا نکرده است و مدیریت‌ها نیز به طور کامل واگذار نشده است.

وی اضافه کرد: در وزارتخانه‌هایی مانند صنایع و ارتباطات واگذاری بیشتری انجام شده است اما در صنایع تصدی‌گری‌ها کاهش پیدا نکرده است و در نفت و نیرو هنوز میزانی از واگذاری‌ها باقی مانده و در واگذاری‌ها عقب هستند.

عضو کمیسیون صنایع ومعادن مجلس تصریح کرد: در مخابرات تقسیم‌بندی‌ها و گروه‌بندی‌ها و تفکیک وظایف حاکمیتی از غیرحاکمیتی به خوبی انجام شده است اما در مورد واگذاری شرکت‌ مخابرات ابهاماتی در زمینه نبود شرایط رقابتی وجود دارد که در حال بررسی آن هستیم و گزارشی در مورد آن ارسال خواهیم کرد. وی تاکید کرد: در کاهش تصدی‌گری هنوز عملکرد خوبی از هیچ یک از این ارگان‌ها مشاهده نشده است یعنی به اندازه واگذاری‌های انجام شده تصدی‌گری کاهش نیافته است. فولادگر در تعریف مؤسسات عمومی غیردولتی اظهار داشت: در قانون آمده است که موسسات عمومی غیردولتی حداکثر ۴۰‌درصد از سهم هر بازار را می‌توانند در اختیار داشته باشند و این موسسات هم در ماده ۵ قانون محاسبات تعریف شده‌اند که شهرداری‌ها، تامین اجتماعی، سازمان‌های بازنشستگی، بنیاد شهید و آستان قدس رضوی از جمله آنها محسوب می‌شوند.

کنسرسیوم خریدار مخابرات خصوصی است

وی افزود: در مورد واگذاری‌ها، شرکت‌هایی وارد معامله می‌شوند که در قالب سازمان‌های عمومی غیردولتی وارد نمی‌شوند و در قالب بخش خصوصی می‌آیند که به عنوان مثال می‌توان به کنسرسیوم برنده مخابرات اشاره کرد که این شرکت‌ها محدودیت ۴۰‌درصد را ندارند کما اینکه کنسرسیوم خریدار مخابرات ۵۰ به علاوه یک‌‌درصد سهم این شرکت را خریداری کرد.

رییس کمیسیون اصل‌۴۴ با بیان اینکه در کمیسیون در حال بررسی این موضوع هستیم و در حال حاضر منع قانونی در این مورد وجود ندارد، گفت: به همین دلیل مخابرات در این بخش که مستلزم رعایت سقف ۴۰‌درصدی است مشکلی ندارد و با ظاهر قانون مغایرتی ندارد اما بحث احراز نکردن شرایط رقابتی هنوز درباره آن مطرح است و اگر شرکت پیشگامان کویر یزد در این مورد خواستار پیگیری باشند از طریق شورای رقابت می‌توانند این کار را انجام دهند و کمیسیون نیز گزارش خود را در این زمینه ارائه خواهد کرد و موضوعات امنیتی مطرح در آن نیز جداگانه بررسی می‌شود.

بررسی جداگانه احراز نکردن شرایط رقابتی و مسائل امنیتی

رییس کمیسیون اصل‌۴۴ با بیان اینکه در گزارش کمیسیون بخشی به مشکلات کلی اختصاص دارد، افزود: در مراحل اجرای سیاست‌ها از مرحله گروه‌بندی که بر اساس آن شرکت‌های گروه یک که خارج از اصل‌۴۴ هستند و همه آنها باید واگذار شوند. گروه دو که صدر اصل۴۴ هستند و ۸۰‌درصد آنها باید واگذار شود و گروه سه شرکت‌هایی که باید در انحصار دولت باقی بمانند، در گزارش مورد بررسی قرار گرفته است.

وی اضافه کرد: بعد از گروه بندی در گزارش، راجع به واگذاری‌ها بحث شده است که در آن مسائل کلی مانند میزان کاهش تصدی‌گری و واگذاری مدیریت‌ها و سهام عدالت و سهم بخش تعاون و موسسات عمومی غیردولتی مورد بررسی قرار گرفته است که در این زمینه باید گفت وزارت اقتصاد وظیفه ستادی خود را در مورد وظایف تشکیلاتی اولیه به درستی انجام داده است.

فولادگر تصریح کرد: مسائل واگذاری مخابرات در گزارش کمیسیون مطرح شده که مباحث مربوط به نبود شرایط رقابتی و مسائل امنیتی در آن جداگانه مورد بررسی قرار گرفته است. وی گفت: در حال حاضر به مشکلات می‌پردازیم و در آینده راه‌حل‌ها را مد نظر قرار خواهیم داد که از جمله راه‌حل‌ها می‌تواند اصلاح قانون، اصلاح آیین‌نامه‌ها یا اصلاح روش‌های اجرایی باشد. رییس کمیسیون اصل‌۴۴ با بیان اینکه در واگذاری‌ها حدود ۴۰‌درصد سهام عدالت، حدود ۴۰‌درصد در بورس و حدود ۲۰‌درصد نیز به رد دیون اختصاص داشته است، اظهار داشت: یک چهارم ۴۰‌درصد سهام واگذار شده در بورس یعنی نزدیک به ۱۰‌درصد کل سهام واگذار شده به بخش خصوصی حقیقی واگذار شده است و بقیه به شبه دولتی‌ها و امثال آن رسیده که در حال بررسی آن هستیم. وی افزود: در این گزارش به جزییات نپرداخته‌ایم و در مورد وضعیت شرکت‌ها پس از واگذاری در آینده در کمیسیون بررسی خواهیم کرد.