بازتاب مثبت مذاکرات ژنو در بورس

گروه بورس- همایون دارابی: بازار دادوستد سهام روز گذشته به استقبال نتایج مذاکرات ژنو و بازگشت آرامش سیاسی به میان معامله‌گران رفت تا شاخص با رشد سه رقمی معادل ۱۲۱واحد مواجه شود.

در بازار دیروز معامله‌گران متعاقب اعلام نتایج مذاکرات ژنو و بازگشت آرامش سیاسی فعالیت خود را از سر گرفتند که این امر با توجه به بازگشت بخشی از نقدینگی که در روز‌های پایانی هفته گذشته به دلیل احتیاط معامله‌گران از مدار فعالیت خارج شده بود، سبب شد بخش عمده‌‌ای از بازار تحت‌تاثیر قرار گرفته و نمادهای شاخص بازار با صف‌های خرید همراه شوند.در این شرایط معامله‌گران بیش از گذشته به سوی تحولات درون بازار و همچنین تحولات صحنه اقتصاد کشور گرایش یافته‌اند. در تحولات اقتصادی مهم، دیروز معامله‌گران شاهد قرار گرفتن لایحه طرح تحول اقتصادی در دستور کار مجلس شورای اسلامی بودند. سخنان رییس کمیسیون اقتصادی مجلس در مورد این طرح البته دیروز با دقت توسط کارشناسان بازار مورد توجه قرار گرفت. امری که با توجه به مفاد آن مبنی بر اینکه زمان اجرای تحول اقتصادی به چهار تا پنج سال افزایش می‌یابد از اهمیت برخوردار است.

ارسلان فتحی‌پور با بیان اینکه طرح هدفمند کردن یارانه‌ها پس از ۱۵ مهر به صحن علنی مجلس خواهد آمد، گفت: پیشنهاد نمایندگان و پیشنهاد کمیسیون‌های تخصصی مطرح خواهد شد و در عین حال نظر کمیسیون ویژه نیز به نظر دولت نزدیک بود و با تغییرات اندکی زمان اجرای آن از ۲ تا ۳ سال به ۴ تا ۵ سال افزایش پیدا کرده است.

در صورت افزایش زمان اجرای طرح تحول، شرایط به زمان دولت قبل و تغییر سالانه ۱۵تا ۲۵درصد قیمت‌ها باز خواهد گشت. امری که برای بازار خبری مناسب است، اما در صورت کاهش زمان به ۲تا سه سال، تغییر قیمت‌ها می‌تواند شرایط جهشی را به خود بگیرد که تاثیرات آن بسیار شدید می‌تواند باشد.

کارشناسان بازار در شرایط کنونی عمده ریسک موجود در مقابل بازار را طرح تحول اقتصادی ارزیابی می‌کنند که می‌تواند تاثیرات عمیقی را بر صنایع انرژی بر برجای بگذارد. در بازار دیروز معامله‌گران همچنین در شرایطی فعالیت خود را آغاز کردند که در صحنه بازار بین‌الملل، معاملات عصر روز جمعه شرایط رشد را تجربه نکرد و قیمت‌ها رو به کاهش داشت. همین امر نیز البته سبب شد تا برخی از نمادهای وابسته به بازار جهانی شرایط آرمانی نداشته باشند، اما در میان نمادهای وابسته به بازار جهانی، شرایط توسعه معادن روی جالب توجه بود که به‌رغم ابطال مزایده معدن انگوران و افت قیمت جهانی همچنان با صف خرید همراه بود.

در گروه بانکی، بحث در مورد لزوم یا عدم لزوم برگزاری جلسه معارفه جدید برای بیمه البرز به موضوعی خبری تبدیل شد که به نظر می‌رسد با توجه به عرضه روز چهارشنبه این نماد برگزاری این جلسه قابل اجرا نباشد.

در این گروه نمادهای عمده نظیر پارسیان، اقتصاد نوین و کارآفرین با صف خرید همراه بودند. در نمادهای وابسته شرکت‌های لیزینگی نیز در آستانه انتشار گزارش‌های شش ماهه شرایط مناسبی را تجربه کردند.

در گروه خودرویی، بازگشایی نماد گروه بهمن بعد از تعدیل ۱۱درصدی شگفتی کارشناسان را با خود داشت. تصمیم اخیر بورس برای عدم بازگشایی دامنه نوسان پس از رخداد تعدیل با اهمیت (بالای ده‌درصد) را باید امری اینک تازه و جدی در معاملات تلقی کرد که مشخص نیست براساس کدام دستورالعمل جدید صورت گرفته است. با توجه به این محدودیت نماد گروه بهمن دیروز با ۲۰میلیون صف خرید به تابلو بازگشت.

در گروه غذایی ماراتن رقابت برسر بلوک قند لرستان دیروز برروی تابلو نیز به پایان رسید. البته تکلیف این معامله روز چهارشنبه جایی که خانواده رسولیان با خروج از رقابت سرنوشت این شرکت را به روستا سپرد، به پایان رسیده بود که معاملات بلوکی این نقل و انتقال عملا به پایان رقابت‌ها در میان سهامداران این شرکت منجر شد.

در گروه ساختمانی دیروز مهم‌ترین تحول ابلاغ طرح خروج پادگان‌ها از سوی رییس‌جمهوری به وزارت دفاع بود. بر اساس این مصوبه مجلس، وزارت دفاع و نیروهای مسلح مکلفند با درخواست ستاد کل، دولت یا شهرداری‌ها (از طریق وزارت کشور) در صورت موافقت فرماندهی کل قوا نسبت به فروش (از طریق مزایده یا توافق) و انتقال پادگان‌ها و سایر اماکن تحت تملک از محدوده شهرها به خارج از حریم آنها اقدام کنند.