جنب پل حافظ
برنامههای دولت و بورس
گروه بورس-همایون دارابی: بازار سهام امروز پس از پشت سر گذاشتن یک هفته کم تحرک و پر از تعطیلی، در شرایطی فعالیت خود را آغاز میکند که برنامههای پیش روی دولت مهمترین موضوعی است که معاملهگران میتوانند براساس آن تصمیم گیری کنند.
بازار سهام در هفته گذشته در حالی با یک بازار رکودی مواجه بود که معاملهگران ابتدا تعطیلی میان هفته به مناسبت سالروز میلاد امیرالمومنین علی(ع) و پس از آن تعطیلی بانکها و ادارات دولتی در روز سهشنبه و تعطیلی روز چهارشنبه به دلیل آلودگی هوا نتوانستند متناسب با تغییرات در متغیرهای کلان بازار واکنش نشان بدهند. از این رو بازار شنبه به ویژه بازاری خواهد بود که تحولات قیمتی آن ناشی از برآیند عملا انباشت یک هفته فاکتور موثر بر بازار خواهد بود. در بازار سرمایه معاملهگران روز سهشنبه شاهد سخنان دکتر احمدینژاد بودند که در صداوسیما به تشریح برنامههای دولت دهم پرداخت. این سخنان دارای نکات مهمی بود که تاکید بر تغییرات قابل ملاحظه دولت (به ویژه در بخشهایی نظیر تولید، مسکن و اشتغال)سبب خواهد شد که تغییر اساسی در ترکیب وزرای اقتصادی دولت قابل انتظار باشد. از سویی تاکید رییس جمهوری بر اجرای طرح تحول نیز موضوعی است که میتواند بخش عمدهای از شرکتهای بازار سرمایه را متاثر سازد، از جمله فرازهای دیگر مهم برنامههای دولت برای دوره جدید سرعت بخشیدن بر اجرای طرح مسکن مهر است. با توجه به این برنامهها انتظار میرود کارشناسان بازار به بازبینی استراتژی سرمایهگذاریهای دراز مدت بپردازند. در این میان البته بحث عمده طرح هدفمند کردن یارانهها امری است که دکتر باهنر نایب رییس مجلس شورای اسلامی روز چهارشنبه از بررسی در اوایل مرداد ماه در صحن علنی مجلس خبر داده است. طرح هدفمند کردن یارانهها به دلیل در برگرفتن تغییراتی در نرخ حاملهای انرژی میتواند برای صنایع انرژیبر یک شوک روانی و در صورت تحقق افزایش یکباره هزینههای انرژی، یک شوک مالی سنگین به شمار میآید که میتواند صنایعی نظیر سیمان،فولاد سازان،تولید کنندگان آلومنیوم و شرکتهای پتروشیمیرا تحت تاثیر بگذارد.در همین حال معاملهگران در صنایع بورسی با نگرانیهایی نیز در گزارشهای سه ماه نیز مواجهاند. این نگرانی به ویژه ناشی از افزایش هزینههای نیروی انسانی است که به دلیل افزایش دستمزد (هر چند محدود و کمتر از دامنه انتظار کارگران) باعث افزایش بهای تمام شده شرکتهای کاربر شده است. این امر به ویژه برای صنایعی نظیر صنایع خودرو سازی اهمیت دارد.
در کنار مسائل کلان اقتصادی، معاملهگران در بازارهای جهانی شاهد تحولات گستردهای بودند. انتشار اوراق قرضه توسط خزانهداری آمریکا و انتشار آمار نگرانکننده اقتصادی در حوزه یورو سبب شده ارزش دلار در برابر یورو افزایش یافته و نسبت تبدیل این دو ارز به کمتر از ۴/۱ برسد. با توجه به این مساله بهای نفت با کاهشی ۱۲دلاری به مرز ۶۰دلار در هر بشکه در نفت برنت رسیده است. در همین حال بهای فلزات رنگین نیز با کاهش مواجه شده است که بهای مس به کمتر از ۵هزار دلار در هر تن رسیده و بهای فلزات دیگر نیز کاهش یافته است. در همین حال، اما در بازار چین بهای فولاد رو به افزایش گذاشته که تاثیراتی را بر بازار جهانی گذاشته است. امری که سبب شده است بهای بیلت فولادی در بازار جنوب شرق آسیا به ۳۹۰دلار در هر تن برسد. در کنار بحث بازگشت نگرانی در مورد اقتصاد جهانی، شاخص بالتیک به عنوان نشانهای اساسی در مورد رونق یا رکود بازار جهانی با افت شدید مواجه شده است و به مرز ۳هزار واحد نزدیک شده است که آخرین رقم آن سه هزار و ۱۸واحد است. در درون بازار سرمایه کارشناسان تغییر مدیر کانون سهامداران نهادی را شاهد هستند. مدیریت این کانون که بر عهده ثقفی بود اینک به دکتر شاپور محمدی استاد دانشگاه تهران و مدیرعامل پیشین شرکت آتیه اندیشان مس واگذار شده است.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز سه شنبه بازاری توام با رکود و نیمه تعطیل بود که در آن عدم حضور برخی از معاملهگران به ویژه مدیران شرکتهای دولتی تحت تاثیر تعطیلی فعالیتهای دولتی، سبب کاهش فعالیتهای بازار شد. در بازار سهام معاملهگران که با نزدیک پایان مهلت چهارماهه برگزاری مجامع شرکتهای بزرگ مواجهاند برگزاری برخی از مجامع مهم را شاهد هستند که در این میان برگزاری مجمع ملی مس مهمترین تحول بود. از سویی امروز نیز نمادهایی نظیر پتروشیمی خارک و خدمات انفورماتیک متوقف میشوند. از سویی در لیست نمادهای منتظر مجمع شرکتهای عمدهای نظیر خودروسازان، مخابرات، پالایشگاه اصفهان و بانکهای خصوصی و دولتی به چشم میخورند که برگزاری این مجامع در ده روز آینده ترافیک سنگینی را به لحاظ برگزاری مجامع ایجاد خواهد کرد که به دلیل درگیری طیف وسیعی از معاملهگران در این مجامع، بازار با رکود نسبی و افت فعالیتها مواجه خواهد شد.
در بازار سرمایه در معاملات روز سهشنبه در گروه بانکی معاملهگران شاهد جو مثبتتری نسبت به چند روز گذشته بودند هر چند که ارائه گزارش بانک سینا و اعلام سود ۲۵۰ریالی و همچنین ثبت افزایش سرمایه این بانک که موجب افزایش عرضه سهام در بازار خواهد شد راه را برای رشد قیمت این نماد با مشکل مواجه ساخت. در همین حال در نماد بانک تجارت روز سه شنبه گذشته نقل و انتقال ۵درصد سهام این بانک به کارکنان بانک تجارت در قیمت روز نخست ورود به بورس انجام شد. با این کار بیش از ۲۰هزار نفر از کارکنان بانک تجارت در این بانک صاحب سهم شدند. در گروه بانکی بانک کارآفرین نیز دیروز با معاملات پر حجمی مواجه شد. بانک کارآفرین با انتشار گزارش حسابرسی شده سال ۸۷، سود شرکت را به میزان یک ریال دیگر نسبت به گزارش حسابرسی نشده افزایش داد.
در گروه خودرویی نزدیکی زمان برگزاری مجمع شرکتهای عمده شامل سایپا،پارس خودرو و ایران خودرو سبب افزایش شایعات در مورد این شرکتها شده است. در همین حال پارس خودرو نیز با انتشار گزارش حسابرسی شده خود شگفتی معاملهگران را بر انگیخته است. کاهش سود شرکت از ۵۲۴ریال به ۴۴۵ریال و همچنین عدم امکان تقسیم سود نقدی بیش از ۱۳۰ریال و همچنین موضوع ادغام پارس خودرو و زاگرس خودرو موضوعاتی است که در گزارش حسابرسی شده پارس خودرو جلب توجه میکند. در صورت پایداری مشکلات پارسخودرو، مجموعه سایپا نیز همانند ایران خودرو با دورنمایی ناامید کننده خواهند داشت.
در گروه تجهیزات انتشار شایعاتی در مورد احتمال انتشار اطلاعات جدیدی در مورد شرکت صدرا سبب شده است نماد این شرکت تاکنون بازگشایی نشود. در گروه فلزی معاملهگران روز گذشته با تشکیل صف خرید حمایتی در نماد مبارکه مواجه بودند که با توجه به طرح خبرهایی مربوط به اجرای طرح تحول اقتصادی، عرضههایی نیز در این نماد صورت گرفت که به داد وستد نزدیک به ۴میلیون سهم منجر شد. مبارکه که همانند دیگر فولاد سازان با نگرانی ناشی از طرح تحول اقتصادی مواجه است، در آخرین خبرهای
منتشر شده اقدام به صادرات محمولههای ورق و کلاف گرم به بنگلادش و پاکستان کرده است. این محموله دو هزار و ۸۵۰تنی محصول را به این کشورها صادر کرده است. در این گروه فولاد خوزستان نیز با صف خرید روبهرو بود.
در گروه سیمانی، سیمان شاهرود با افزایش ظرفیت تولید به میزان ۹۹۰هزار تن مواجه است. در این گروه فارسیت دورود در آستانه برگزاری مجمع شرکت با معاملات پر حجمیمواجه شد که داد و ستد نزدیک به ۶ درصد سهام شرکت را به همراه آورد.
در نماد مخابرات ایران معاملهگران با قطع مجدد سیستم پیامک مواجه شدند. قطعی در ارائه خدمات مخابراتی این شرکت نگرانیهایی را در مورد گزارش ۶ماهه شرکت و نحوه جبران کسری درآمد حاصله پدید آورده است، هر چند که مدیران مخابرات در مصاحبههایی سعی در بیتاثیر نشان دادن این قطعی دارند. در همین حال بحث پرداخت هزینه پروانه در سال آینده و تاثیرات آن نیز موضوعی مهم برای معاملهگران است. در گروه کانی غیر فلزی صف خرید نسوز ایران روز گذشته با عرضههای سنگینی مواجه شد که به معامله نزدیک به یک میلیون سهم منجرشد. در گروه پتروشیمی روند کاهش بهای گاز سبب شده است امیدواریهایی برای افزایش سود آوری شرکتهای پتروشیمی پدید آید هر چند که در داخل کشور نرخ فروش گاز به شرکتهای پتروشیمی عموما ثابت است اما در ماههای اخیر در بازار جهانی بهای گاز طبیعی برخلاف نفت رو به کاهش داشته که همین امر هزینه مواد اولیه شرکتهای پتروشیمیرا کاهش داده است. در گروه پتروشیمی، پتروشیمیآبادان نیز با انتشار صورتهای حسابرسی شده خود تحقق ۸۳۷ریال سود را اعلام کرده است، این رقم در گزارش حسابرسی نشده شرکت ۸۰۰ریال بوده است. در مجموع بازار روز سه شنبه به دلیل تعطیلی میان هفته و همچنین تعطیلی اکثر مراکز اقتصادی با ضعف و رکود همراه بود که در آن با انجام ۸/۶۲میلیارد تومانی انتقال سهام ترجیحی بانک تجارت، ارزش معاملات بازار از جهشی قابل ملاحظه برخوردار شد.در همین حال اما بدون لحاظ این معامله ارزش کل معاملات در حدود ۵/۸میلیارد تومان بود، شاخص نیز ۷/۴واحد رشد کرد.
ارسال نظر