جنب پل حافظ
بازار در انتظار!
گروه بورس- همایون دارابی: بازار داد و ستد سهام در هفته گذشته در شرایطی با افت شاخصهای کلان بازار مواجه شد که علاوه بر برخی از شرایط سیاسی مسائل درون بازاری نیز در این افت موثر بودند.
بازار سهام در هفته گذشته به لحاظ شاخص کل ۱/۹۶واحد کاهش، ارزش معاملات به میزان ۳/۵۶درصد کاهش و دفعات معاملات به میزان ۴/۷درصد و شمار خریداران به میزان ۸/۴۱درصدی افت کردند که علاوه بر برخی نگرانیهای سیاسی به دنبال مساله انتخابات ریاست جمهوری در داخل بازار نیز معاملهگران با شرایط کمبود نقدینگی مواجه بودند. در واقع عرضه سهام بانک صادرات سه روز مانده به انتخابات ریاست جمهوری که تسویه وجوه آن به روز یکشنبه موکول شد نیز نقش اساسی در شرایط بازار ایفا کرد. از این رو شاخص عملا در روز تسویه مالی خرید بانک صادرات با ۵۰واحد افت (تقریبا بیش از ۵۰درصد کل افت هفته) مواجه شد. زمانبندی عرضه بانک صادرات سبب شد تا بازار پس از عرضه بیش از ۱۰۰میلیارد تومانی بانک صادرات با کمبود جدی نقدینگی روبهرو شود، کمبودی که البته با توجه به نگرانی سرمایهگذاران با تزریق نقدینگی جدید جبران نشد و متعاقب آن صفهای فروش سنگینی در بازار تشکیل شد. در این شرایط و در حالی که بازارهای جهانی همچنان انگیزه کافی برای تزریق نقدینگی را فراهم نمیکند، سبب شده است معاملهگران در انتظار حمایت بیرونی باقی بمانند تا با تزریق نقدینگی شاهد به تعادل رسیدن بازار باشند.
در شرایط کنونی معاملهگران به ویژه در نمادهای بزرگ با نیاز به نقدینگی روبهرو هستند. این امر در نمادهایی نظیر مخابرات، سرمایهگذاریهای معادن و فلزات، غدیر و پتروشیمی و در همین حال نمادهایی مانند بانک کارآفرین و سینا و توسعه معادن روی و پتروشیمیهای خارک و اراک به میزان قابل ملاحظهای به چشم میخورد.
در همین حال معاملهگران با توجه به شرایط سیاسی، شاهد احتیاط معاملهگران هستند امری که البته شکسته شدن آن نیازمند حرکت معاملهگران عمده است. حرکت معاملهگران عمده البته در روز چهارشنبه به ویژه در نمادهای چادرملو، ملی مس و پتروشیمی خارک نشان داد که در صورت حضور معاملهگران، سرمایهگذاران میتوانند در پناه حرکت معاملهگران عمده به روند عادی خرید و فروش بازگردند.
در کنار مسائل سیاسی در حوزه اقتصادی همچنان شرایط تحت انتخابات ریاست جمهوری است. همین امر سبب شده است تا معاملهگران در این بخش هنوز با برنامه درازمدتی مواجه نباشند. در این بخش مساله تیم اقتصادی دولت آتی و همچنین اجرای طرح تحول اقتصادی موضوعاتی است که بازار در انتظار تبیین آن در روزهای آینده هستند که شفافسازی در این خصوص میتواند به برنامهریزی آتی معاملهگران کمک شایانی کند.
در بازارهای جهانی معاملهگران در آخرین معاملات شاهد ثبات نسبی بهای فلزات رنگین بودند. در این بازار بهای مس در شرایطی که موجودی انبارهای بورس فلزات به کمتر از ۲۸۳هزار تن رسیده است بهای این فلزات همچنان کمتر از ۵هزار دلار در هر تن است. در همین حال موجودی برخی از فلزات در انبارهای بورس فلزات در حال ثبت رکوردهای جدیدی است که در این میان موجودی فلز آلومینیوم به ۳/۴میلیون تن رسیده است. بهای آلومینیوم به حدود یک هزار و ۶۰۰دلار در هر تن رسیده است. بهای فلزات روی و سرب نیز به ترتیب یک هزار و ۵۱۶دلار در هر تن و یک هزار و ۶۳۹دلار در هر تن رقم خورده است. در بازار بیلت در بورس فلزات لندن نیز قیمت پس از مدتها از مرز ۳۵۰دلار در هر تن گذشت و در آسیای جنوب شرقی به ۳۷۰دلار در هر تن رسیده است و حوزه مدیترانه ۳۴۲دلار در هرتن رقم خورده است. در بازار محصولات پتروشیمی نیز بهای نفت در مرز ۷۰دلار در هر بشکه رقم خورده است که سبب میشود بهای محصولات پتروشیمی پس از جهش اخیر به ثبات برسد. در بازار حمل و نقل دریایی نیز معاملهگران شاهد جهش دوباره شاخص بالتیک هستند. این شاخص که نشاندهنده وضعیت کلی اقتصاد جهانی است به ۴هزار و ۷۳واحد رسیده است.
در بازار چه خبر بود؟
در بازار سهام، معاملهگران در روز چهارشنبه شاهد آغاز حرکت بازار برای رسیدن به تعادل بودند هر چند که همچنان بازار با میزان قابل ملاحظهای از صفهای فروش مواجه است. اما در برخی از نمادها از جمله ملی مس، ماشینسازی اراک، پتروشیمیخارک و چادرملو بازار با بازگشت مواجه شد. در معاملات روز چهارشنبه معاملهگران در گروه بانکی شاهد تداوم عرضههای قابل ملاحظه بودند که این امر به صفهای سنگین در نمادهای بانک کارآفرین، سینا و اقتصاد نوین منجر شد. در همین حال در نمادهای تازه وارد، بانک تجارت به کمتر از قیمت عرضه اولیه رسید. در همین حال در بانکهای صادرات و ملت نیز حرکت معاملهگران عمده به پایداری این نمادها منجر شد. در این میان با ورود بازار به ماه چهارم، انتظار برای برگزاری مجامع این بانکها فرا رسیده است که این امر میتواند به تغییر شرایط در این گروه منجر شود.
در گروه فلزی معاملهگران شاهد برگزاری مجمع عمومی فولاد مبارکه بودند که با تقسیم سود ۶۰۰ریالی مواجه شد. این تقسیم سود سبب خواهد شد تا مشکل نقدینگی مبارکه افزایش یابد به ویژه آنکه مبارکه علاوه بر یک هزارمیلیارد تومان سود کنونی، مبلغی در حدود ۵۰۰میلیارد تومان سود پرداخت نشده سال گذشته را نیز در تعهد شرکت دارد که شرایط کنونی فشار شدیدی بر شرکت وارد خواهد ساخت. از طرفی دیگر استخدام ۵ هزار نفر در فولاد مبارکه به دستور دولت یکی دیگر از پرسشهای سهامداران بود.
نکته دیگر در مجمع فولاد، کاهش کمک مبارکه به صندوق فولاد و باشگاه فولاد از ۹۰میلیارد تومان به ۵۰میلیارد تومان بود، در حالی که درخواست سهامداران صفر شدن این رقم بود، اما مدیرعامل گفت که به تدریج این کمکها باید قطع شود.
در گروه تجهیزات، ماشینسازی اراک شاهد جمعآوری صف فروش و تشکیل صف خرید بود امری که ناشی از حمایت معاملهگران عمده و تلاش برای نزدیک شدن به مرز یک هزار ریال است.در گروه تجهیزات، آذرآب با صف فروش مواجه است و معاملهگران نیز اطلاعی در مورد زمان بازگشایی نماد صنعتی دریایی ندارند.
در گروه برقی، کاهش بهای سهام ایران ترانسفو به زیر مرز ۷هزار ریال سبب شده است تا این سهم با خرید سهام به میزان حجم مبنا مواجه شود.
در نماد مخابرات ایران معاملهگران در شرایطی با صف فروش این نماد مواجهند که بروز مشکل در ارائه برخی خدمات این شرکت، نگرانی در مورد میزان درآمدهای شرکت در سال جاری را ایجاد کرده است. در همین حال مخابرات در حالی به پایان فصل بهار میرسد که طبق جدول شماره ۲ پیوست قانون بودجه سال ۸۸، ۵۰درصد سهام شرکت مخابرات ایران باید در سه ماهه نخست سال جاری واگذار میشد که این واگذاری تاکنون محقق نشده است. در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری ضعیف و رو به تثبیت بود که در آن شاخص افت ۹/۲۳ واحدی را تجربه کرد و ارزش معاملات هم به ۸۲میلیارد ریال رسید.
ارسال نظر