پرسش و پاسخ (88980455) - ۸ اردیبهشت ۸۷

شروین شهریاری

* پرسش از آقای سهراب رضایی از طریق پست الکترونیک : اخیرا مشاهده شده که بعضی شرکت‌ها به بهانه پایین بودن سود تلفیقی، سود نقدی بسیار کمی‌بین سهامداران توزیع می‌کنند (نظیر سرمایه‌گذاری پتروشیمی). توجیه این مساله چیست؟ برای پاسخ به پرسش مطرح شده توسط خواننده محترم ،لازم است ابتدا مروری کوتاه بر مفهوم صورت‌های مالی تلفیقی داشته باشیم. مطابق استاندارد شماره ۱۸ حسابداری، هر شرکتی که کنترل یک شرکت دیگر را در اختیار داشته باشد (چه به لحاظ اکثریت مالکیت یا اکثریت حق رأی) ملزم به ارائه صورت‌های مالی تلفیقی است. مفهوم «تلفیق» در واقع این است که کلیه اجزای صورت‌های مالی شرکت مادر و زیرمجموعه‌ها را به صورت یک کل واحد نگاه کنیم. به این ترتیب کلیه آثار معاملات درون گروهی، بدهی‌ها، مطالبات و سرمایه‌گذاری‌های بین شرکت‌های گروه حذف می‌شود و تصویری واضح از وضعیت کل مجموعه ارائه می‌شود. همچنین نگاه تلفیقی از ایجاد تحریف در تحلیل جلوگیری می‌کند؛ زیرا اتکا بر صورت‌های مالی شرکت مادر همواره ممکن است سرمایه‌گذاران را با اشتباه مواجه کند. به عنوان مثال ممکن است مدیریت شرکت اصلی مبادلاتی را بین خود و شرکت‌های زیرمجموعه تنظیم کند که از طریق آن سود شرکت اصلی بیشتر نشان داده شود. این در حالی است که در صورت‌های مالی تلفیقی آثار این مبادلات حذف می‌شود. با توجه به این موارد می‌توان گفت که مبنای اصلی تحلیل و قیمت‌گذاری سهام شرکت مادر در بازار، همواره باید بر مبنای اطلاعات تلفیقی باشد و اتکا بر صورت‌های مالی شرکت اصلی می‌تواند با گمراه کردن سرمایه‌گذاران ، نتایج ناگواری نظیر آنچه در سال ۸۳ درخصوص رشد حبابی قیمت برخی سهام شرکت‌های سرمایه‌گذاری اتفاق افتاد را در پی داشته باشد . شایان ذکر است که سازمان بورس نیز در سال‌های اخیر در اقدامی‌ شایسته شرکت‌ها را ملزم به ارائه گزارش پیش‌بینی درآمد تلفیقی کرده که این اقدام گام مؤثری در راستای انعکاس واقعیت اقتصادی شرکت‌های هلدینگ و افزایش شفافیت بازار به شمار می‌رود.

در مورد تقسیم نقدی نیز بر مبنای مقررات در صورتی که سود تلفیقی کمتر از سود شرکت اصلی باشد، باید میزان درآمد تلفیقی مبنای تقسیم سود قرار گیرد. بنابراین مساله‌ای که خواننده محترم بدان اشاره داشتند نیز اقدامی ‌در راستای اجرای قوانین بوده است.

* پرسش از آقای هنرمندی: تأثیر فروش زمین شرکت صنعتی بهشهر بر درآمد سهم آن در سال جاری چقدر خواهد بود؟

پاسخ: بر مبنای اخبار غیر رسمی، شرکت صنعتی بهشهر قصد دارد بخشی از دارایی‌های خود در جاده قدیم کرج (موسوم به انبارهای فتح) را به فروش برساند. این اقدام احتمالا از طریق برگزاری مزایده‌ای در اردیبهشت ماه انجام خواهد شد که در صورت تحقق لازم است آثار افزایش درآمد غیرعملیاتی از این محل، در بودجه ۸۷ منعکس شود، اما درخصوص میزان تاثیر فروش این دارایی بر EPS هر سهم هنوز اطلاعاتی در دسترس نیست.

* پرسش از خواننده‌ای بدون ذکر نام: تاثیر ورود احتمالی سنگ‌آهن به بورس فلزات بر سودآوری گل‌گهر چگونه خواهد بود؟

پاسخ: بودجه فروش «کگل» در سال جاری از دو بخش داخلی و صادراتی تشکیل می‌شود. در بخش داخلی سه میلیون تن کنسانتره ( حدود ۶۳‌درصد از کل تناژ فروش) طی قراردادی یک‌ساله با هماهنگی ایمیدرو به دو شرکت بزرگ فولادساز داخلی (مبارکه و خوزستان) فروخته خواهد شد. «کگل» در این بخش افزایش نرخ ۱۰درصدی فروش (از ۳۶ هزار تومان در هر تن به ۴۰هزار تومان) را برای سال ۸۷ پیش‌بینی کرده که البته بر اساس اطلاعات بودجه فولادسازان، این رقم احتمالا قابلیت یک افزایش ۱۰درصدی دیگر ( تا سقف ۴۴هزار تومان) را خواهد داشت که برای قطعی شدن آن باید منتظر اخبار آینده در زمینه جزئیات توافق طرفین بمانیم. بدین ترتیب می‌توان گفت ورود سنگ‌آهن به بورس فلزات با توجه به ماهیت قرارداد مذکور اصولا تاثیری بر افزایش درآمد فروش داخلی شرکت نخواهد داشت، اما بخش دیگر فروش گل‌گهر ( مازاد نیاز فولادسازان) به صادرات اختصاص دارد که در این قسمت نیز شرکت اخیرا کنسانتره خود را با نرخی حدود ۱۵۰هزار تومان در هر تن به فروش رسانده که رقم بسیار مناسبی بوده و حتی از قیمت فروش گندله داخلی نیز بالاتر است؛ به طوری که بعید است حتی در صورت ورود سنگ‌آهن به بورس نیز این کالا با قیمتی بالاتر از محدوده مذکور معامله شود.

با توجه به این توضیحات در مجموع می‌توان گفت، در شرایط کنونی ورود سنگ آهن به بورس فلزات تاثیر واقعی بر درآمد «کگل» ایجاد نخواهد کرد، هر چند این مساله می‌تواند با افزایش انتظارات در مورد احتمال آزادسازی قیمت سنگ‌آهن در افق زمانی بلند مدت، موجب رشد P/E سهم شود . البته در صورتی که در سال جاری فولادسازان داخلی ملزم به تهیه سنگ‌آهن مورد نیاز خود از بورس فلزات به قیمت روز شوند، صورت این مساله دچار تغییرات جدی به نفع گل گهر خواهد شد که البته تحقق این مساله با مختصات شرایط کنونی بعید به نظر می‌رسد.

Shahriary_sh@yahoo.com