شروین شهریاری

پرسش از خواننده‌ای از طریق تلفن: در صورتی که یک سهامدار در طول سال مالک تعدادی از سهام یک شرکت باشد و قبل از مجمع آن را بفروشد، تکلیف سود سالانه چه خواهد شد؟ همچنین اگر یک شرکت بخشی از سود را در مجمع تقسیم کند و سهامدار بعد از مجمع آن را بفروشد، تکلیف سود باقیمانده چیست؟ کلیه منافع مربوط به سهام یک شرکت در تاریخ مجمع، به مالکان آن تعلق می‌گیرد. بنابراین در خصوص پرسش اول، سهامداری که سهم خود را قبل از مجمع واگذار می‌کند در حقیقت با انصراف از مشارکت، کلیه منافع آتی را به خریدار جدید انتقال می‌دهد.

اصولا در رفتار شناسی بازار یکی از عوامل رونق بورس تهران در فصل بهار نیز همین نزدیک شدن به برگزاری مجامع شرکت‌های بورسی است که به صورت سنتی تقاضا برای خرید سهام را افزایش می‌دهد.

در خصوص پرسش دوم نیز همین مساله صادق است. سهامدار با فروش سهام خود در حقیقت کلیه حقوق صاحبان سهام در آن لحظه را به مالک جدید انتقال می‌دهد؛ بنابراین سود تقسیم نشده (انباشته) نیز که یکی از اجزای حقوق صاحبان سهام است، با واگذاری سهام به خریدار منتقل می‌شود. البته معمولا در

ارزش گذاری سهام، تحلیل‌گران بنیادی این مساله را در بررسی خود لحاظ می‌کنند.

پرسش بدون ذکر نام: تاثیر نوسانات نرخ ارز بر سود سهام شرکت‌ها چیست؟

پاسخ به این پرسش نیازمند بررسی مشروح و مفصلی است که در اینجا نمی‌گنجد. اما به عنوان یک نکته کلی در حال حاضر شرکت‌هایی که مبادلات ارزی با منطقه یورو دارند، از تقویت این ارز در بازارهای جهانی متضرر شده‌اند که آثار آن در صورت‌های مالی این شرکت‌ها تحت عنوان زیان مبادلات ارزی یا زیان ناشی از تسعیر نرخ ارز منعکس شده است.

این مبادلات می‌تواند شامل قراردادهای خرید کالا و تجهیزات و نیز دریافت وام‌های یورویی نیز باشد.

از سوی دیگر برخی شرکت‌ها که مبنای قیمت فروش محصولات آنها بر اساس دلار تعیین می‌شود، از ضعف عمومی نرخ این ارز در جهان بهره

جسته اند. بدین ترتیب که ضعف دلار باعث افزایش قیمت بسیاری از کالاها شده و با توجه به ثبات نرخ برابری دلار در محدوده ۹۳۰تومان در داخل کشور، افزایش قیمت این کالاها منجر به رشد درآمد حاصل از فروش و در نهایت سودآوری این شرکت‌ها خواهد شد.

تولیدکنندگان مواد معدنی و فلزی (نظیر ملی صنایع مس، فولاد مبارکه و...) از جمله این شرکت‌ها هستند.

پرسش از آقای یراقچیان از طریق پست الکترونیک: در تابستان سال‌جاری به بورس وارد شدم و در این مدت در چندین دوره آموزشی شرکت کرده و تحلیل‌های فاندامنتال و تکنیکال را با دقت زیاد مطالعه می‌کنم ولی متاسفانه نتوانستم سودی کسب کنم. لطفا رهنمودی در این زمینه ارائه دهید.

پیش شرط موفقیت برای فعالیت در بازار سرمایه بی‌شک یادگیری و ممارست است. اما در کنار اینها یکی از مهم‌ترین عواملی که در بلندمدت باعث موفقیت سرمایه‌گذار حرفه‌ای در بورس می‌شود، «گذشت زمان» است. بدین ترتیب فردی که در مسیر یادگیری اصول سرمایه‌گذاری گام برمی‌دارد، به تدریج با سپری شدن زمان به نوعی «بینش» نسبت به فعالیت در بازار سرمایه دست می‌یابد که شاید در هیچ متن یا کلاس آموزشی قابل دسترسی نباشد و درست همزمان با حصول همین بینش است که فرآیند دست یافتن به سود آغاز می‌شود.

بسیار مشاهده شده افرادی که از حضورشان در بازار چند ماه بیشتر نمی‌گذرد و معاملات موفقی در این دوره نداشته‌اند، دچار نوعی دلسردی می‌شوند و به دلیل ضرر و زیان وارده، تلاش‌های خود را بی‌حاصل می‌دانند. به نظر می‌رسد ایجاد این وضعیت برای اغلب تازه واردین به بورس امری اجتناب‌ناپذیر باشد و زیان وارده را می‌توان گامی در راستای موفقیت دانست؛ البته در صورتی که فرد دلسرد نشده و به پیمودن راه فراگیری اصول سرمایه‌گذاری و تحلیل ادامه دهد.

در حقیقت وقوع این زیان زود هنگام، جزئی تفکیک‌ناپذیر از قدم گذاشتن در مسیر پرفراز و نشیب سرمایه‌گذاری در بورس است و می‌توان انتظار داشت با گذشت زمان و کسب تجربه (درکنار آموزش و یادگیری مستمر) این روند جای خود را به سودسازی و موفقیت در بازار سرمایه دهد.