انتظار بازار برای عرضه سنگ‌آهن

گروه بورس- همایون دارابی: بازار دادوستد سهام روز گذشته به روند رو به رشد خود ادامه داد. این روند تحت تاثیر عدم عرضه سنگ‌آهن در بورس کالایی با نوسان همراه شد. در بازار دیروز معامله‌گران در شرایطی فعالیت خود را آغاز کردند که گروه سنگ‌آهنی شامل دو نماد چادرملو و گل‌گهر و دو هلدینگ سرمایه‌گذاری امید و معادن و فلزات با صف‌های خرید عمده مواجه بودند. اعلام عرضه سنگ‌آهن معدن جلال آباد در بورس کالایی توسط ایمیدرو موجب شد تا معامله‌گران با توجه به قیمت پایه ۶۰هزار تومان هر تن سنگ‌آهن ریزدانه در انتظار تاثیرات مثبت این عرضه در نرخ فروش معادن بورسی بمانند. شایان ذکر است نرخ فروش پیش‌بینی شده سنگ‌آهن در بودجه سال ۸۷ چادرملو رقم ۳۱هزار و ۶۰۰هزار تومان می‌باشد. با توجه به این شرایط نمادهای وابسته به سنگ‌آهن دیروز تا ساعت ۱۱ با صف‌های خرید همراه بودند، اما انتشار خبر عدم عرضه سنگ‌آهن در بورس کالایی موجب شکست‌ صف‌های خرید در ۳ نماد معادن و فلزات، امید و چادرملو شد. در این میان تنها نماد گل‌گهر در مقابل یک‌میلیون سهم عرضه مقاومت کرد و صف خرید آن پابرجا ماند. بر اساس شنیده‌ها ایمیدرو با توجه به احتمال افزایش نرخ سنگ‌آهن، عرضه این محصول را تا روز یکشنبه و رایزنی با فولادسازان به تاخیر انداخته است. کارشناسان بازار در شرایط کنونی با توجه به رشد قابل ملاحظه قیمت‌ها در بازار جهانی تعدیل نرخ‌های فروش داخلی و جهش درآمدی شرکت‌های صادرکننده را قطعی تلقی می‌کند. متال بولتن مرجع قیمتی بازار فلزات روز گذشته در گزارشی نرخ سنگ‌آهن تولیدی هند را ۱۴۶دلار در هر تن (۱۳۵هزار تومان) ذکر کرده است، این مرجع بهای ذغال سنگ حرارتی را ۲۳۰دلار و کلاف گرم فولادی را ۸۴۰دلار در هر تن ذکر کرده است که نشان دهنده رشد قابل ملاحظه در بهای مواد اولیه فولاد دارد. از سویی با توجه به رشد ۴درصدی واردات سنگ‌آهن چین در ماه فوریه (بالغ بر ۲/۳۸میلیون تن) به نظر نمی‌رسد شرایط بازار سنگ‌آهن متعادل گردد که این امر سبب افزایش پتانسیل رشد فروش شرکت‌های سنگ‌آهن خواهد شد. با توجه به این شرایط گروه سنگ‌آهن احتمالا پس از عرضه‌های روز گذشته شرایط تعادلی خود را شاهد خواهند بود. در کنار وضعیت گروه سنگ‌آهنی بازار در دومین محور رشد خود، گروه بانکداری و لیزینگ شاهد آرامش بیشتری بود. صف خرید ۱۶میلیونی بانک پارسیان و ۱/۴میلیون سهمی مالی و اعتباری سینا دیروز پابرجا ماند و نمادهای لیزینگی نیز از جمله لیزینگ ایران با صف خرید ۳/۱میلیون سهمی مواجه بودند. در این شرایط بانک کارآفرین با ارائه یک گزارش محتاطانه در مورد EPS سال آینده شرکت با ۸۷/۱۲درصد رشد به تابلو بازگشت. در گروه ساختمانی صف فروش ساختمان ایران دیروز پس از جمع‌آوری جای خود را به صف خرید داد. در گروه معدنی مصاحبه سمیعی‌نژاد مدیرعامل سابق گل‌گهر و معاون جدید وزارت صنایع و معادن از سوی کارشناسان با اهمیت ارزیابی شد. سمیعی‌نژاد در این مصاحبه زمان راه‌اندازی کارخانه گندله‌سازی گل گهر را شهریور ماه ذکر کرده است. وی از رسیدن تولیدات گل گهر به ۲/۷میلیون تن در سال‌جاری (شامل ۱/۶میلیون تن کنسانتره) خبر داده است، همچنین راه‌اندازی دو کارخانه ۱۰میلیون تنی کنسانتره و گندله‌سازی از جمله مطالب این مصاحبه است. کارشناسان بازار حضور سمیعی‌نژاد در وزارت صنایع و معادن را همچنین عاملی در جهت آغاز مجدد فعالیت گهر زمین ارزیابی می‌کنند.

در گروه خودرویی، آخرین روز مهلت‌ پذیره‌نویسی اوراق حق تقدم افزایش سرمایه ایران‌خودرو با جمع‌آوری صف فروش این نماد همراه است و هرچند که صف فروش نماد ایران‌خودرو به عنوان سنگین‌ترین صف فروش به تعداد ۵/۹میلیون سهم پابرجا باقی ماند. در گروه پتروشیمی، نمادهای این گروه دیروز در حالی همچنان ضعیف باقی ماندند که تاثیرات بهای ۱۰۰دلار نفت خام موجب افزایش بهای اکثر محصولات پتروشیمی به ویژه pvc و گوگرد شده است.

در گروه فلزی بهای فلزات در بازگشایی بازارهای جهانی همچنان در حد بالا باقی ماند. بهای مس دیروز در حد ۸هزار و ۳۰۰ دلار در حالی معامله شد که کاهش موجودی انبارهای LME به ۱۳۵هزار تن رسیده است.

در مجموع بازار دیروز بازاری رو به رشد، اما با نوسان در گروه سنگ‌آهنی بود.

شاخص دیروز ۵/۲۷واحد رشد کرد و به ۱۰هزار و ۵۰واحد رسید. حجم معاملات نیز با توجه به رقم خوردن معامله ۱۰درصدی سهام توسعه صنعتی ایران که بدون رقابت در نرخ پایه ۷۲۵ریال خریداری شد به ۵/۳۱میلیارد تومان رسید. رقابت بر سر بلوک آلومتک دیروز نیز ادامه یافت به رقم ۱۱هزار و ۵۲ریال رسید. از ۱۶۴ نماد مورد معامله نیز ۶۲ نماد با رشد قیمت و ۷۲ نماد با افت ارزش دادوستد شدند.