جنب پل حافظ
تعدیل غول مسی!
گروه بورس - همایون دارابی: بازار دادوستد سهام روز گذشته شاهد تداوم رشد یکپارچه بازار بود. هر چند که به دلیل رشد قیمتها و همچنین رکود نسبی بازار در ایام ماه محرم میزان عرضهها در بازار روند افزایشی را شاهد بود. در بازار دیروز معاملهگران شاهد تداوم وضعیت رو به رشد نمادهای عمده بازار و تشکیل صفهای خرید در این نمادها بودند. این مساله با توقف نماد ملی مس برای اعلام تعدیل مثبت عایدی هر سهم موجب شد تا نمادهای عمده، مقاومت مناسبی را در برابر عرضهها از خود نشان دهند.
نماد ملی مس پس از مدتها انتظار سرانجام پس از بازگشایی بازارهای بینالمللی در سال جدید میلادی و انتظار تداوم قیمت فروش مس در حد ۷هزار دلار در هر تن، تعدیل عایدی را در دستور کار خود قرار داده است. ملی مس امسال تا پایان آذر ماه ۱۵۴هزار و ۱۸۶ تن کاتد تولید کرده است که ۴درصد بیش از برنامه شرکت بوده است. میزان استخراج نیز با تحقق ۳/۶۹میلیون تن ۱۱۵درصد نسبت به برنامه فزونی نشان میدهد که این شرایط با وجود توقف واحد اصلی مس برای تعمیرات در ابتدای سال محقق شده است. ملی مس احتمالا تعدیلی بیش از یک هزار و ۵۰۰ ریال را در دستور کار خود خواهد داشت.
با توقف نماد ملی مس، سرمایهگذاری معادن و فلزات نیز با صف خرید مواجه شد. از سوی دیگر در گروه فولادی نیز کارشناسان بازار در انتظار گزارشهای ۹ ماهه فولاد مبارکه، فولاد خراسان و فولاد خوزستان هستند.
از سویی در گروه فلزی نیز افزایش ۱۵درصدی تولیدات ایرالکو در مقایسه با برنامه سالجاری و تولید ۸۹هزار و ۹۲۵ تن محصول نهایی امیدواریهایی را بهرغم مسائل دستوپا گیر این واحد موجب شده است.
ایرالکو در حال حاضر بهرهبرداری از لوپ اول طرح توسعه خود متشکل از ۷۰ دیگ را آغاز کرده است اما لوپهای ۲ و ۳ طرح توسعه تاکنون راهاندازی نشده است. ایرالکو همچنین بودجهای ۵۰میلیارد تومان را برای راهاندازی واحد آندسازی نیاز دارد. از سویی در حالی که اکثر شرکتهای بورسی از تیم و باشگاه داری دور میشوند، آلومینیوم ایران باشگاه صنایع اراک را در اختیار گرفته است.
هزینههای باشگاه داری به ویژه در شرکتهایی نظیر کابل شهید قندی در گذشته و هماکنون در فولاد خوزستان و فولاد مبارکه و ملی مس موجب کاهش درآمد سهامداران میشود.
در بازار دیروز تغییر مهندس عزیزی مدیرعامل سرمایهگذاری پتروشیمی خبر مهم گروه شیمیایی بود. عزیزی که ۳ ماه قبل استعفا داده بود، در حالی سرانجام استعفایش پذیرفته شد که حسینعلی ضیایی، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی در سخنانی بر سرمایهگذاری تامین اجتماعی در سهام بانکهای با عملکرد مناسب تا ۱۰درصد تاکید کرده است. در صورت راهبردی بودن سخنان ضیایی، مساله فروش سهام سرمایهگذاری ساختمان که به صورت مستقیم ۲۵درصد سهام سرمایهگذاری ساختمان و بانک اقتصاد نوین را فراهم میکند، با ابهام مواجه میشد.
از سویی تغییر مدیرعامل «وپترو» توجه کارشناسان را به سوی سرعت روزافزون تغییر مدیران شرکتهای بورسی معطوف میکند. افزایش شمار سهامداران خرد و انتظار سهامداران عمده موجب شده است مدیران شرکتهای بورسی همانند مربیان فوتبال عملا با صندلی داغ مواجه شوند.
از این رو به نظر میرسد اکثر مدیران حداکثر پس از دو سال مالی در صورت عدم کسب نتیجه مطلوب جای خود را به مدیران بعدی بدهند. از سویی تغییر مکرر مدیران موجب شده است، لزوم طرح استانداردهای علمی و تجربی را برای نشستن بر صندلی مدیران عامل شرکتهای بورسی که با سرمایه هزاران سرمایهگذار خرد سروکار دارند، ایجاب میکند.
اهمیت این موضوع زمانی مشخص میشود که دریابیم بخش عمده مشکلات شرکتهای بورسی عدم شفافیت عملکرد مدیران و تضاد منافع سهامداران عمده و جزء است.
با تغییر مهندس عزیزی سرمایهگذاری پتروشیمی در کنار توسعه صنایع بهشهر و ۲ شرکت دیگر قرار میگیرد که در ماه جاری تغییر مدیر عامل خود را شاهد بودند.
در معاملات دیروز در گروه کانی غیر فلزی مجمع فوقالعاده شیشه و گاز با تصمیم سهامداران برای فروش زمین (انبار ضایعات شرکت) و سرمایهگذاری وجه حاصله جهت ایجاد خط تولید ۱۵۰هزار تنی بطریهای سبک برگزار شد.
در مجموع بازار دیروز شاهد بازاری در حال رشد بود که البته با عرضههای قابل ملاحظهای نیز همراه شد. همین عرضهها موجب شد ارزش کل معاملات به ۸/۲۵میلیارد تومان برسد که البته ۱/۶میلیارد تومان مربوط به جابهجایی یک بلوک ۳میلیون سهمی سیمان اردبیل بود. در بازار دیروز شاخص ۰۴/۴۸ واحد رشد کرد. از ۱۹۵ نماد مورد دادوستد، ۱۱۶نماد با رشد قیمت و ۴۶ نماد با افت ارزش دادوستد شدند.
ارسال نظر