فارس- شرکت سهامی بورس تهران در حالی ۱۵ آذر ۸۶ یک ساله شد که در عملکرد ۱۲ ماهه بالاترین مقام اجرایی بازار سرمایه کشور نقاط ضعف و قوتی دیده‌ می‌‌شود و مدیر عامل این شرکت به کارنامه یکساله نمره ۱۷ می‌دهد. انتقادات وارده

استقرار مکانی و استخدام نیروی انسانی مجرب اولین اولویت کاری دکتر علی رحمانی مدیر عامل شرکت بورس بود که بعد از جذب نیرو و استقرار در ساختمانی واقع در وزرا به طور موقت، هم اکنون شرکت بورس جایگزین سازمان بورس در ساختمان ۱۹ طبق حافظ شده است. رحمانی در این باره می‌‌گوید: هر چند استقرار شرکت بورس در ساختمان حافظ در ماه جاری انجام شده، اما ساختار نیروی انسانی شرکت هنوز کامل نشده است. وی در رابطه با دیگر موارد انتقاد ابراز می‌‌دارد: عدم بکارگیری نرم‌افزار جدید معاملاتی باعث بروز مشکلاتی مانند عدم نظارت کافی بر بازار و اصلاح در قوانین و مقررات و آیین‌نامه‌های مربوط به معاملات شده است.

وی ادامه می‌‌دهد: انتظار داشتیم که از نرم‌افزار جدید معاملاتی (اتوس) زودتر استفاده شود.

مدیر عامل شرکت بورس می‌‌گوید: عدم تحقق اهدافی چون راه‌اندازی پژوهشکده و آموزشکده بازار سرمایه، بین‌المللی شدن بورس ایران و خرید‌درصدی از سهام بورس یکی از کشورهای مطرح به دلیل نبود سرمایه کافی از جمله انتقاداتی است که می‌تواند مورد توجه شرکت بورس باشد.

رحمانی که با منطق و درستی و با شفافیت این انتقادات را متوجه عملکرد یکساله بورس می‌کند، می‌گوید: در مدت یکساله محیط داخلی برای فعالیت بازار سرمایه مطلوب بوده، اما محیط بین‌المللی برای گسترش فعالیت‌های شرکت بورس چندان مساعد نبوده است.

وی می‌افزاید: از طرف دیگر عدم شناخت کافی از بورس توسط مدیران شرکت‌های مادر تخصصی و مسوولان دولتی مشکلاتی را در برنامه‌های شرکت بورس به وجود آورده است.

مدیر عامل شرکت بورس تصریح می‌کند: عدم تامین منابع مالی از طریق روش‌هایی چون تسهیلات ۱۵۰۰‌میلیارد تومانی، وام از ذخیره ارزی و راه‌اندازی «فاندها» دیگر انتقادی است که اقداماتی در جهت رفع آن در حال انجام است که از آن جمله می‌توان به پیگیری تسهیلات ۱۵۰۰‌میلیارد تومانی و طرح تبدیل بدهی‌های دولت به بدهی‌های شرکتی اشاره کرد.

نقاط مثبت و قوت

مدیر عامل شرکت بورس در پاسخ به این سوال که در مدت یکساله چه نقاط قوت و مثبتی وجود دارد، می‌گوید: سرعت مطلوب در دریافت وظایف و عملیاتی کردن بازار بدون ایجاد وقفه‌ای در روند معاملات، استفاده از نیروی جوان و کارآمد‌، آماده‌سازی شرکت‌ها خصوصا شرکت‌های اصل ۴۴ بر اساس موارد کارشناسی، ارائه ایده‌هایی در رابطه با واگذاری شرکت‌های نفت و گاز و مخابرات، ارتقای استانداردهای پذیرش شرکت‌ها در بورس، شفافیت بیشتر، ارائه گزارش ریسک در برنامه‌های شرکت‌ها، دقیق‌تر شدن بخش هیات پذیرش، پذیرش ۲۴ شرکت از جمله بانک‌ها در بورس، سرعت در بازگشایی نمادهای معاملاتی بدون توجه به اثر مثبت و منفی بر شاخص‌ها و طرح راه‌اندازی مرکز مالی ایران از جمله نقاط مثبت و قابل دفاع عملکرد یکساله بورس است.

وی ادامه داد: از طرف دیگر اقداماتی چون تلاش برای افزایش نقد شوندگی سهام، رفع موانع مهم چون گره‌های معاملاتی، کنترل و نظارت بر تالارهای منطقه‌ای بورس، برگزاری ۳ همایش از ۴ همایش مورد هدف شامل نقش بورس در اجرای اصل ۴۴ (در ۳۰ اردیبهشت ۸۶) همایش بازار سرمایه‌، شفافیت، حسابداری (در ۳۰ مهر ماه) همایش مدیران مالی (در۳۰ آبان) و هم چنین برگزاری همایش نقش بورس، نهادها، ابزارهای مالی در توسعه بازار سرمایه ‌(که در۴ دی ماه در کرمان برگزار خواهد شد) از دیگر مواردی است که می‌توان اشاره کرد.

رحمانی تاکید می‌کند: از اسفند سال گذشته تاکنون عرضه سهام شرکت‌های بزرگی چون ملی مس، ایرالکو، فولاد خوزستان، سیمان دشتستان، مپنا، مالی و اعتباری سینا؛ فولاد خراسان و سیمان نی‌ریزتوسط شرکت بورس انجام شده است.