شاخص به 40000 واحد فکر می‌کند...؟

گروه بورس- همایون دارابی:‌ شاخص کل بورس اوراق بهادار روز گذشته تحت تاثیر معاملات مناسب بورس کالا و همچنین انتشار خبرهایی در مورد عرضه اولیه انتهای هفته جاری بورس با رشد مواجه شد. در بازار دیروز شاخص کل توانست با ۱۸۸واحد رشد به رقم تازه ۳۸هزار و ۳۹۴ واحد برسد؛ امری که می‌تواند در صورت عدم رخداد حادثه‌ای غیر‌مترقبه، به معنای احتمال ثبت رکورد ۴۰هزار واحدی در سال جاری باشد. دیروز در تحولات مهم معامله‌گران شاهد مصاحبه مهم وزیر امور اقتصادی و دارایی بودند که وی در این مصاحبه از افزایش نرخ ارز در بودجه به ۲۰هزار ریال خبر داد. این امر تاثیر مهمی بر شرکت‌هایی خواهد داشت که هم‌اکنون براساس ارز فعالیت می‌کنند. از این رو انتظار می‌رود در گروه پالایشگاهی و غذایی تغییراتی در پیش باشد.

دیروز حسینی درباره قیمت دلار و نفت در لایحه بودجه ۹۲ خاطرنشان کرد: نرخ ارز در قانون بودجه نه تعیین و نه تصویب می‌شود، بلکه مولفه‌ای محاسباتی است. به این معنا که با برآورد قیمت دلار مشخص می‌شود درآمد ریالی حاصل از نفت با چه نرخی و به چه ترتیبی تبدیل شود. بنابراین قیمت دلار و ارز در بودجه مبنا و ملاک مدیریت ارز در کشور نیست.

حسینی ادامه داد: بنابراین بازهم تاکید می‌کنم تعیین قیمت ارز و دلار در لایحه بودجه تنها کارکردی محاسباتی دارد و همان‌طوری‌که قبلا گفته‌ام مبنای محاسبات دلار حدود ۲۰۰۰ تومان است.

در همین حال، دیروز بحث در مورد اختیارات شورای رقابت در قیمت‌گذاری کالا و خدمات نیز در رسانه‌ها مطرح بود که در قالب آن، رییس‌جمهور در پی‌نوشت نامه‌ای با موضوع وظایف شورای رقابت به هیات دولت دستور داد، «ابلاغ دستورالعمل قیمت گذاری کالاها به عهده شورای رقابت است و همه باید آن را رعایت کنند.»

به گزارش خبرگزاری تسنیم، در تاریخ ۲ دی ماه سال جاری نامه‌ای به شماره ۱۹۱۵۰۸ و با امضای سید حسن موسوی رییس دفتر ریاست جمهوری درباره وظایف مرکز ملی شورای رقابت به اعضای هیات دولت ابلاغ شده است.

انتظار می‌رود با شفاف شدن اختیارات شورای رقابت وضعیت باثبات‌تری در شرکت‌های دارای نظام قیمت‌گذاری دولتی حاصل شود.

رشد هماهنگ مس و فولاد

در بازار دیروز و در تحولات موثر بر بازار معامله‌گران شاهد عرضه محصولات فلزی از جمله مس کاتد و مفتول مس و همچنین محصولات فولادی بودند. در بورس کالا دیروز ۱۴۸۵۰ تن ورق گرم B شرکت با نرخ پایه هر کیلو ۱۵۱۸ تومان عرضه شد که مازاد تقاضای ۸۸۰ تنی باعث رشد نرخ فروش، تا ۱۶۷۰ تومان نیز شد. قیمت میانگین معامله هم به ۱۶۰۹ تومان رسید. ۱۴۷۴۰ تن ورق گرم C شرکت نیز با نرخ پایه ۱۵۳۵ تومان عرضه شد که با تقاضای ۱۶۳۹۰ تنی روبه‌رو‌ شد و نرخ فروش تا ۱۶۵۶ تومان نیز رشد کرد. تاریخ تحویل فروش محصولات نیز ۳۱ فروردین ۹۲ است. در همین حال در بازار جهانی نیز بهای محصولات فلزی در بازگشایی بازارها تغییر جدی ایجاد نکرد. انتظار می‌رود تا پایان تعطیلات سال نو چینی بازار جهانی باثبات باشد. در بازار جهانی بهای مس ۸ هزار و ۲۸۹دلار، روی ۲هزار و ۲۲۰دلار و سرب ۲هزار و ۴۲۸دلار معامله شده است. با عرضه محصولات فولادی در بورس کالا دیروز نماد مبارکه با صف خرید همراه شد.

دیروز در گروه بانکی در آستانه صدور مجوز پذیره‌نویسی بانک آینده معاون حقوقی سازمان بورس و اوراق بهادار تاکید کرد: حقوق سهامداران بانک تات در «بانک آینده» به طور کامل رعایت خواهد شد و آنها به هیچ وجه متضرر نمی‌شوند.

حسین فهیمی در گفت‌وگو با ایسنا، تصریح کرد: یکی از چالش‌های بین سازمان بورس و بانک مرکزی بحث ادغام نهادها و رعایت حقوق سرمایه‌داران است که ما در جلسات مشترک خود همواره آن را مدنظر داشتیم و می‌توان به کلیه سهامداران اطمینان داد، حق آنها به هیچ وجه تضییع نخواهد شد.

وی همچنین از به‌کارگیری روش‌های جدید برای ادغام نهادها خبر داد و گفت: برای پیشگیری از مشکلی که برای سهامداران بانک تات پیش آمد، طرحی پیشنهاد شده تا در راستای آن با بقای بانک و اقدام آن نسبت به خرید دیگر موسسات، بانک آنها را وارد اموال خود کند و اگر نیاز شد برای سرمایه گذاران سهامی در نظر بگیرد تا آنها متضرر نشوند.

فهیمی در پایان خاطرنشان کرد: سازمان بورس با تمام طرح‌هایی که در آن حقوق سرمایه‌گذاران رعایت نشود، مخالفت خواهد کرد و در مورد خاص بانک تات نیز هر چند قدر پیگیری‌ها طولانی شد و برای مردم ابهاماتی پیش آمد، اما مطمئنا هیچ سهامداری متضرر نخواهد شد و سود سهام آنها نیز در پایان دوره‌ محاسبه و تحویل می‌شود.

مجلس معامله ایران ترانسفو را پیگیری می‌کند

در گروه برقی دیروز بحث در مورد معامله اخیر ایران ترانسفو به مجلس نیز کشیده شد و عضو کمیسیون صنایع و معادن با بیان اینکه مجلس به ماجرای واگذاری بلوک ایران‌ترانسفو ورود می‌کند، گفت: واگذاری سهام ایران‌ترانسفو طی فرآیند خصوصی‌سازی به یک شرکت دولتی اشتباه بوده و ارائه توضیحاتی در این زمینه نیاز است.

به گزارش خبرگزاری فارس، حمیدرضا فولادگر افزود: در این زمینه مکاتباتی با سازمان خصوصی سازی داشته ایم و در حال حاضر هم منتظر پاسخ هستیم.

این عضو کمیسیون صنایع و معادن در ادامه حضور یک شرکت دولتی را در عرصه خصوصی سازی نادرست خواند و اضافه کرد: در واگذاری ایران ترانسفو بیش از ۹۹ درصد از سهام شرکت خریدار به یک بانک دولتی تعلق داشت، حال آنکه شرکتی که شبه دولتی باشد هم جزئی از شرکت‌های دولتی محسوب می‌شود و هم مطابق با قوانین و مقررات دولت حق دخالت در خصوصی سازی را ندارد.

وی افزود: در فرآیند خصوصی سازی، شرکتی که سرمایه گذاری می‌کند نباید دولتی باشد و در صورتی که خلاف این مساله عمل کند از قانون تخطی کرده است.

وی اضافه کرد: با توجه به این که صدرا هم پیش از این نیز طی فرآیندی مشابه به مجموعه بانک ملی واگذار شده بود و پس از شکست‌های پی در پی سرانجام راه فرابورس را در پیش گرفت این پرسش به وجود می‌آید که آیا ایران ترانسفو هم آینده‌ای مشابه به صدرا را در کارنامه خود ثبت خواهد کرد یا اینکه این بار مسیر متفاوتی در پیش گرفته می‌شود.

وی با اشاره به گردش بدهی ایران ترانسفو پیش از واگذاری آن توضیح داد: اینکه ایران ترانسفو به خصوصی سازی بدهکار بود امری است که در آن هیچ شکی نیست ولی این شرکت در عین حال مطالباتی نیز از دولت داشت، در این میان بهترین شیوه، تهاتر میان بدهی‌هاست. وی افزود: در حال حاضر با واگذاری سهام این شرکت به شرکت طرح و توسعه آینده پویا که بیش از ۹۹ درصد آن دولتی است تکلیف بدهی ۳۲۰ میلیارد تومانی دولت به ایران ترانسفو نامشخص باقی می‌ماند.

روی خوش بازار به نفت ایرانول

در گروه هلدینگی، اعلام واگذاری سهام ایرانول در انتهای هفته جاری دیروز به معاملات پر حجمی در نماد صندوق بازنشستگی از جمله سهامداران عمده این شرکت منجر شد.

در گروه پالایشگاهی دیروز پالایشگاه تازه بازگشایی شده اصفهان با معاملات خوبی همراه شد که این امر می‌تواند در صورت تداوم به تعادل کل گروه پالایشگاهی منجر شود. کارشناسان بازار خواهان بازگشایی دیگر نمادهای متوقف پالایشگاهی هستند تا عدم تعادل گروه پالایشگاهی به تعادل نسبی تبدیل شود. در این گروه، معاون وزیر نفت نتیجه بررسی از پالایشگاه‌هایی که متهم به قاچاق فرآورده‌های نفتی بودند را اعلام کرد.

علیرضا ضیغمی در گفت‌وگو با ایسنا، در پاسخ به این سوال که آیا بررسی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در مورد قاچاق سوخت توسط دو پالایشگاه خصوصی شده تبریز و اصفهان به نتیجه رسیده است، تاکید کرد: طبق بررسی‌های صورت گرفته مشخص شد این موضوع صحت ندارد.

وی تاکید کرد که بعد از مطرح شدن این موضوع بررسی‌هایی در این زمینه صورت گرفت، اما کارشناسان ما قاچاق فرآورده نفتی در دو پالایشگاه اصفهان و تبریز مشاهده نکردند. چرا‌که خوراک تحویلی به آنها در غالب فرآورده نفتی باز‌پس گرفته می‌شود.

وی تاکید کرد: اگر این پالایشگاه‌ها افزایش تولید داشته باشند، با درخواست آنها اجازه صادرات فرآورده‌های نفتی مازاد بر نیاز کشور به آنها داده می‌شود و نیازی به قاچاق فرآورده نفتی نیست.

در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت بود که در آن ۱۲۰میلیارد تومان سهام داد و ستد شد که ۲۲درصد آن ادامه انتقال سهام از مجموعه گروه بهمن به شرکت زیر‌مجموعه تک‌آوران شرق بود. همچنین از ۲۲۹نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند ۸۵نماد با کاهش قیمت و ۱۳۴نماد با رشد ارزش همراه شدند و سایر نمادها هم بدون تغییر قیمت بودند.