سنا - رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در تشریح بند هفتم احکام پیشنهادی برنامه پنجم توسعه از فراهم کردن زمینه‌های لازم جهت توسعه بازار خارج از بورس، توسعه ابزارهای مالی جدید و توسعه نهادهای مالی خبر داد.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینکه در احکام پیشنهادی برنامه پنجم توسعه توجه زیادی به بحث مالیات‌‌ها شده است،‌ گفت: در بند هفتم این احکام آمده است: ماده ۱۴۳ قانون مالیات‌‌های مستقیم مصوب ۱۳۶۶ با الحاقات بعدی آن و تبصره یک آن اصلاح و سه تبصره به‌عنوان تبصره‌های ۴، ۵ و۶ به‌شرح زیر به آن اضافه می‌‌‌شود:

ماده ۱۴۳ اصلاحی معادل ده‌‌درصد (۱۰درصد) از مالیات بر درآمد شرکت‌هایی که سهام یا کالاهای تولیدی آنها برای معامله در بورس‌های داخلی یا خارجی پذیرفته می‌شوند و پنج‌‌درصد (۵درصد) از مالیات بر درآمد شرکت‌هایی که سهام آنها برای معامله در بازار خارج از بورس داخلی یا خارجی پذیرفته می‌شوند از سال پذیرش تا سالی که از فهرست شرکت‌های پذیرفته‌شده در این بورس‌ها یا بازارها حذف نشده‌اند با تایید سازمان بورس و اوراق بهادار بخشوده می‌شود. شرکت‌های غیردولتی که سهام آنها برای معامله در بورس‌های داخلی یا خارجی یا بازارهای خارج از بورس داخلی یا خارجی پذیرفته شود در صورتی‌که در تاریخ مجمع عمومی سالانه به تایید سازمان بورس و اوراق بهادار حداقل بیست‌‌درصد (۲۰درصد) سهام شناور آزاد داشته باشند، معادل دو برابر معافیت‌های فوق از بخشودگی مالیاتی برخوردار خواهند شد.

تبصره ۱- از هر نقل‌وانتقال سهام و حق‌تقدم سهام شرکت‌ها اعم از ایرانی و خارجی در بورس یا بازارهای خارج از بورس کشور، مالیات مقطوعی به میزان نیم‌‌‌درصد (۵/۰درصد) ارزش فروش سهام و حق‌تقدم سهام وصول و از این بابت وجه دیگری به‌عنوان مالیات بردرآمد نقل‌وانتقال سهام و حق‌تقدم سهام و مالیات و عوارض ارزش افزوده خریدوفروش مطالبه نخواهد شد. کارگزاران بورس مکلف‌اند مالیات مزبور را به‌هنگام هر انتقال از انتقال‌دهنده وصول و به حساب تعیین‌شده از طرف سازمان امور مالیاتی کشور واریز نمایند و ظرف مدت ده روز از تاریخ انتقال رسید آن را به همراه فهرستی حاوی تعداد و مبلغ فروش سهام و حق‌تقدم مورد انتقال به اداره ‌امور مالیاتی محل ارسال دارند. تبصره ۴- به استثنای سهام، حق‌تقدم و سهم‌الشرکه شرکت‌ها کلیه درآمدهای حاصل از سرمایه‌گذاری در سایر اوراق بهادار موضوع بند ۲۴ ماده ‌۱ قانون بازار اوراق بهادار مصوب ۱۳۸۴، و درآمدهای حاصل از نقل ‌و انتقال یا صدور و ابطال این اوراق بهادار، از پرداخت مالیات بردرآمد و همچنین مالیات و عوارض ارزش افزوده معاف می‌باشد و از بابت نقل ‌و انتقال و صدور و ابطال اوراق بهادار یادشده مالیاتی مطالبه نخواهد شد.

تبصره ۵- سود و کارمزد پرداختی یا تخصیصی اوراق بهادار موضوع تبصره ۴ ماده ۱۴۳ اصلاحی در این قانون به استثناء سود سهام و سهم‌الشرکه شرکت‌ها و سود گواهی‌های سرمایه‌گذاری صندوق‌ها، مشروط به ثبت اوراق بهادار یادشده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار جزو هزینه‌های قابل‌قبول برای تشخیص درآمد مشمول مالیات ناشر این اوراق بهادار، محسوب می‌شود.

تبصره ۶- در صورتی‌که هر شخص مقیم ایران، سهامدار یک شرکت پذیرفته‌شده در بورس یا بازار خارج از بورس، سهام یا حق‌تقدم خود را در بورس‌ها یا بازارهای خارج از بورس خارج از ایران بفروشد، به‌شرط پیش‌بینی عمل متقابل در مقررات کشور خارجی از مالیات بردرآمد حاصل از نقل ‌و انتقال در ایران معاف می‌شود و از این بابت مالیات دیگری‌ دریافت نخواهد شد.

علی صاح آبادی در تشریح این بند از احکام پیشنهادی برنامه پنجم توسعه ابراز داشت:‌ بررسی و مطالعه این بند که با هدف توسعه بازار خارج از بورس، توسعه ابزارهای مالی جدید و توسعه نهادهای مالی تدوین شده، در کارگروه مالیاتی آغاز شده است.

وی ادامه داد:‌ در کارگروه مالیاتی، مسایل مالیاتی با هدف توسعه بازار خارج از بورس، توسعه ابزارهای مالی جدید و توسعه نهادهای مالی جدید از جمله صندوق‌‌های سرمایه‌‌گذاری مشترک، مورد بررسی قرار می‌‌‌گیرد، البته این موارد در لایحه یک فوریتی ارسال شده به مجلس نیز لحاظ شده است. سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه برای رسیدن به سه هدف یاد شده، مالیات نقل و انتقال سهام در بازار خارج از بورس همانند بورس اوراق بهادار محاسبه می‌شود، افزود:‌ بنابراین مالیات اخذ شده بر نقل و انتقال سهام در بازار خارج ۵/۰‌‌درصد خواهد بود، به علاوه معافیت مالیاتی سود شرکت‌‌های حاضر در بازار خارج از بورس(OTC) پنج‌‌درصد تعیین می‌‌‌شود،‌ در حالی که این میزان برای شرکت‌‌های بورسی ۱۰‌‌درصد است. همچنین مالیات شرکت‌‌‌های غیردولتی که حداقل ۲۰‌‌درصد سهام شناور آزاد داشته باشند دوبرابر معافیت‌‌های فوق خواهد بود. وی هدف از این بند را تسهیل در اجرای اصل ۴۴ و واگذاری شرکت‌‌ها به بخش‌‌های غیر دولتی و همچنین توسعه سهام شناور آزاد شرکت‌‌ها در بورس اوراق بهادار دانست و تصریح کرد: افزایش سهام شناور آزاد به نقدشوندگی مناسب تر در بازار سرمایه و کارایی قیمت اوراق بهادار کمک بزرگی می‌‌‌کند.

صالح‌‌‌آبادی در پاسخ به این سوال که آیا این معافیت‌‌ها در خصوص بورس کالا اعمال خواهد شد، گفت:‌ شرکت‌‌‌هایی که کالاهایشان در بورس کالا پذیرفته شده، اما سهام آنها در بورس اوراق بهادار یا بازار خارج از بورس پذیرفته نشده است نیز از معافیت‌‌‌های مالیاتی بندهای فوق بهره‌‌‌مند خواهند شد. در این صورت چنانچه شرکتی صرفا در یک بورس پذیرفته شده باشد، می تواند از معافیت‌‌‌های مذکور بهره‌‌‌مند شود. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد:‌ به منظور توسعه نهادهای مالی مانند صندوق‌‌‌های سرمایه‌‌گذاری مشترک،‌ معافیت‌‌‌های مالیاتی پیش‌‌‌بینی شده است، زیرا صندوق سرمایه‌‌گذاری مالیات سهامی را که در بورس معامله می‌‌‌کند، می‌‌‌پردازد و با اخذ مالیات مجدد از سرمایه‌‌‌گذاران صندوق، مالیاتی مضاعف از سرمایه‌‌‌گذاران گرفته می‌‌‌شود. وی تاکید کرد:‌ در خصوص ابزارهای مالی همانند صکوک نیز همانند اوراق مشارکت عمل خواهد شد.