استفاده از شبکه «کدال» برای همه شرکت‌‌های بورسی الزامی‌‌‌‌می‌‌‌‌شود

عکس: نگار متین‌نیا

فارس - سازمان بورس در حالی ۳۴۶ شرکت بورسی را ملزم کرد که ازابتدای سال جدید همه اطلاعات مالی را فقط از طریق سامانه دریافت ونشرالکترونیکی اطلاعات ناشران (‌کدال) ارسال کنند که این الزام در آینده مشمول همه ناشران ثبت شده نزد سازمان خواهد شد.

سازمان بورس و اوراق بهادار در حالی سامانه دریافت ونشرالکترونیکی اطلاعات ناشران (کدال) را ازمهرماه سال ۸۶ راه اندازی کرده بود که تا نیمه اول سال گذشته ارسال اطلاعات مالی شرکت‌‌ها به سازمان بورس به صورت دستی و سنتی انجام می‌‌‌شد و فقط برخی از شرکت‌‌ها به طور اختیاری از کدال استفاده می‌‌‌کردند.

این روند در شرایطی ادامه داشت که از اول مهر۸۷ و درمرحله اول ۸۸ شرکت‌های حاضر در بازار اول بورس از سوی سازمان بورس ملزم به ارسال اطلاعات مالی فقط از طریق کدال شدند اما مسوولان سازمان بورس سال گذشته درتصمیم دیگری بعد از ارائه آموزش به مسوولان مربوطه شرکت‌‌ها‌‌، برنامه الزامی‌‌‌کردن همه شرکت‌‌ها به استفاده از این شبکه را درپیش گرفتند.

براین اساس ازابتدای سال جاری همه ۳۴۶ شرکت حاضر در بازارهای اول و دوم ملزم شدند تا کلیه اطلاعات مربوط را فقط از طریق این سامانه به سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال کنند.

این در حالی است که فرم‌‌های اطلاع رسانی مربوط به کلیه صنایع درخصوص اولین پیش‌‌بینی درآمد هرسهم (EPS)، پیش‌‌بینی درآمد سهام در مقطع مختلف سال‌‌، صورت‌‌های مالی سه ماهه و پایان سال‌‌، صورت وضعیت ماهانه سبد سهام و سایر فرم‌‌های اطلاع رسانی نیز به زودی در سامانه کدال تعبیه خواهد شد.

الزام همه شرکت‌‌های تحت نظر بورس از نیمه دوم سال

در این رابطه امیر حمزه مالمیر رییس اداره نظارت بر ناشران بورسی سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: بعد از آزمایش این سامانه و الزام شرکت‌‌های بازار اول به استفاده از کدال، از اول فروردین سال ۸۸ همه شرکت‌‌های بورسی باید کلیه اطلاعات خود را فقط از طریق این سامانه به سازمان بورس ارسال کنند.

وی در برابراین پرسش که آیا شرکت‌‌های خارج از بورس و ثبت شده نزد سازمان بورس به استفاده از کدال ملزم شده‌اند یا خیر؟ پاسخ داد: در حال حاضر خیر، اما در مرحله بعد این شرکت‌‌ها به همراه دیگر شرکت‌‌های تحت نظر سازمان بورس (‌مانند بورس‌‌ها) نیز باید از طریق کدال با سازمان بورس ارتباط داشته باشند که به نظر می‌‌‌رسد این برنامه در نیمه اول سال عملی شود.

وی تصریح کرد: هیچ توجیهی پس از الزامی‌‌‌شدن این طرح قابل قبول نیست به طوری‌که تمامی‌‌‌عواقب آن متوجه شرکت‌‌ها خواهد بود.

ویژگی‌‌های کدال

طراحی سامانه دریافت و نشرالکترونیکی اطلاعات ناشران (‌کدال) با الگوبرداری از شبکه «ادگار» آمریکا انجام شده و کارگروه مربوطه با نام کارگروه «ادگار» تحت نظارت شرکت اطلاع‌رسانی بورس از سال ۸۵ فعالیت خود را آغاز کرد.

در نهایت RFP طرح با همکاری سایر بخش‌های سازمان تهیه و برای اجرا تعدادی از نخبگان داخلی شناسایی و کار آغازشد.

به گفته سیدرضا حسینی مدیر پیشین روابط عمومی سازمان بورس و مدیرعامل گذشته شرکت اطلاع رسانی بورس‌‌، فازاول این شبکه جامع اطلاع‌رسانی (کدال) با امکانات کامل و در حد استانداردهای بین‌المللی به بهره برداری رسیده و در اختیار سازمان بورس و اوراق بهادار قرار گرفته است.

سرویس‌های ناشران، سرویس‌‌های امنیتی مدرن، سرویس‌های نظارتی، زیر سیستم‌های انتشار عمومی، زیر سیستم‌های گردش گزارش نظارتی کارگزاران، زیر سیستم‌‌های دریافت و پذیرش گزارش‌ها و هشدار دریافت گزارش و امکان ثبت گزارش تماس شرکت‌ها شامل فرم‌های اطلاع‌رسانی به همراه امکانات بسیار زیاد دیگر، از مزایای این سیستم یکپارچه هستند.

به گفته حسینی این سیستم در داخل کشور طراحی و برنامه‌نویسی شده و منبع آن در اختیار متخصصان داخلی بوده و ایران مالک حقوق مادی و معنوی این برنامه است.