تعادل بازار

گروه بورس-همایون دارابی: بازار داد و ستد سهام در هفته گذشته پس از برخورد با عرضه‌‌های سنگین، در انتهای هفته چهره یک بازار متعادل را به خود گرفت که در غیاب صف‌های خرید سنگین حرکت کم نوسانی را تجربه کرد.

در بازار سهام معامله‌‌گران در شرایطی امروز (شنبه) معاملات را از سر خواهند گرفت که در تحولات کلان در حوزه سیاسی خبرهای منتشره همچنان از تداوم برخوردهای لفظی در مورد پرونده هسته‌‌ای کشورمان به ویژه مسایل مربوط به موضع‌گیری مقامات رژیم صهیونیستی حکایت دارد، این امر اگر چه واکنش‌‌هایی را به همراه خواهد آورد، اما به نظر نمی‌‌‌‌رسد با توجه به فضای کلی مسایل سیاسی به ویژه خط‌مشی سیاسی کاخ سفید در قبال پرونده هسته‌‌ای کشورمان تاثیر چندانی در بورس تهران داشته باشد؛ چرا که بورس بیش از هر چیز معطوف به تحولات اقتصادی و مسایل اقتصادی داخلی است. در همین حال خبر نیویورک تایمز در مورد احتمال حذف پیش شرط تعلیق در مذاکرات هسته‌‌ای(به‌رغم تکذیب اولیه آن) دارای اهمیت است. در صورت تحقق این مساله می‌‌‌‌توان به پیشرفت مذاکرات سیاسی و کاهش تاثیر مسایل سیاسی در کل اقتصاد کشور امیدوار‌‌تر شد.

در کنار مسایل سیاسی خارجی، در صحنه داخلی افزایش تحرکات سیاسی در حوزه انتخابات ریاست جمهوری دارای اهمیت است که در این بخش موضع‌‌گیری کاندیدا‌‌ها و همچنین فضای به شدت دو قطبی شده این رقابت‌ها دارای اهمیت است. با توجه به فضای قطبی شده انتخابات، موضع‌‌گیری دو کاندیدای ریاست جمهوری نیز در حال تند‌‌تر شدن است به گونه‌‌ای که این مواضع به صورت ۱۰۰درصد در تقابل با یکدیگر قرار خواهند گرفت که همین امر سبب شده است کارشناسان به نسبت برتری هر یک از کاندیداها در مراحل مختلف نسبت به آینده اقتصاد کشور موضع‌‌گیری کنند و همین امر به جو بلاتکلیفی شدیدی در ماه‌‌های آینده تا زمان برگزاری انتخابات منجر خواهد شد. انتشار مواضع اقتصادی میرحسین موسوی در هفته جاری می‌‌‌‌تواند چنین بلاتکلیفی را تشدید کند به ویژه آنکه به نظر می‌‌‌‌رسد انتخابات آتی ریاست جمهوری بر مسایل اقتصادی استوار بوده و کاندیداها توجه کمتری به مسایل سیاسی و فرهنگی از خود نشان می‌‌‌‌دهند.

در حوزه اقتصادی صدور دستورالعمل گشایش شعب بانک‌‌های خارجی در کشور از اهمیت برخوردار است. لحاظ سرمایه ۵میلیون یورویی شعب بانک‌‌های خارجی در داخل ایران سطح بسیار پایینی است که در صورت کاهش مسایل سیاسی می‌‌‌‌تواند اقتصاد کشور را در معرض حضور بانک‌‌های خارجی قرار دهد که فشار قابل ملاحظه‌‌ای را می‌‌‌‌تواند به بانک‌‌ها وارد کند.در همین حال فضای فعالیت بانک‌‌های کشور در حال حاضر متاثر از بسته سیاستی بانک مرکزی است که در ابلاغ خود در هفته گذشته نتوانست توجه معامله‌‌گران را به خود جلب کند و سبب کاهش اقبال به سهام بانکی شد.

در حوزه اقتصادی تغییرات متعدد مدیریتی در سه‌ماهه پایانی دوران ریاست جمهوری نهم نیز جالب توجه است. در این میان اعلام حضور بذرپاش در سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی و تغییر مدیریتی سایپا نیز در صورت تایید نهایی می‌‌‌‌تواند شگفتی جدیدی در این بخش باشد. تغییرات در برخی از شرکت‌‌های عمده کشور سبب خواهد شد تا این شرکت‌‌ها از حرکت عادی نیز باز بمانند. تغییرات در شستا به عنوان بزرگترین سهامدار بورس همچنان روند تغییرات در این شرکت عظیم را که در۴سال گذشته بارها درگیر تغییرات بوده است را ادامه می‌دهد تا همچنان این هلدینگ عظیم در‌گیر تغییرات مداوم و مسایل کوتاه مدت باشد. در همین حال تغییرات در فصل برگزاری مجامع سبب شده است تا تصمیمات شرکت‌‌ها نیز با ابهام مواجه شوند که همین مساله تاثیراتی را بر معامله‌‌گران خواهد داشت.

در همین حال کسری بودجه در سال جاری نیز سبب شده است تا فشار سنگین واگذاری دولت در حال افزایش باشد که مصوبه هیات دولت در واگذاری سهام دو شرکت ملی مس و فولادمبارکه جهت تکمیل طرح‌های استانی ضربه‌‌ای را همانند واگذاری سهام فولاد مبارکه به عنوان جوایز صادراتی به همراه خواهد داشت.در همین حال لیست واگذاری شرکت‌‌های دولتی در سال جاری نیز چنان پر تعداد است که به صورت قطعی می‌‌‌‌توان گفت چنین واگذاری در توان نه بازار سرمایه و نه کل اقتصاد کشور است.با توجه به واگذاری‌‌های برنامه ریزی شده نحوه تامین وجوه خرید این خریدها ابهام جدی را خواهد داشت. در همین حال سرنوشت واگذاری سال گذشته نیز جالب‌توجه است. سرنوشت بلوک فولاد خوزستان و همچنین تقاضای استمحال پرداخت بهای بلوک مس نشان‌دهنده وضعیت نامناسب خریداران سهام عرضه شده از سوی دولت است. در همین حال به دنبال افت بازارهای جهانی شرکت‌‌های واگذار شده دولتی نیز از شرایط مناسبی برخوردار نیستند. این امر حتی در مورد شرکت‌‌هایی که در معرض واگذاری در سال جاری هستند نیز شرایطی مشابهی دارند به گونه‌‌ای که دو شرکت در معرض واگذاری مخابرات ایران و پالایشگاه اصفهان نیز شرایط مشابه‌‌ای را می‌‌‌‌توانند برای خریداران ایجاد کنند که همین امر بر ابهامات بازار در سال جاری خواهد افزود.

در کنار مسایل اقتصاد داخلی شرایط در بازار جهانی همچنان برای معامله‌‌گران بورس تهران مطلوب به نظر می‌‌‌‌رسد. در بخش فلزات رنگین جایی که مهمترین تحولات برای بازار رشد بهای جهانی مس است همچنان با فراز و فرود ادامه دارد، به گونه‌‌ای که در آخرین معاملات بازار تک محموله‌‌ای بهای این فلز در سطح ۴هزار و ۷۱۱دلار در هر تن بوده است. در همین حال موجودی انبارهای بورس فلزات لندن نیز با کاهشی ۱۱هزار و ۶۰۰تنی به ۴۸۰هزارتن رسیده است که این امر می‌‌‌‌تواند نشانه‌‌ای از بازگشت مصرف‌کنندگان باشد. در همین حال افت بهای طلا و رشد بهای نفت نیز نشانه‌‌ای دیگر از احتمال بازگشت اقتصاد جهانی به روند عادی باشد. هرچند بهبود بازار جهانی می‌‌‌‌تواند برای معامله‌‌گران مثبت باشد اما برای رسیدن به جمع بندی تغییر در روند اقتصاد جهانی به بیش از یک نشانه

نیاز است.

در بازار جهانی در حوزه سنگ‌آهن همچنان شرایط ناامیدکننده است. مذاکرات تولید‌‌کنندگان عمده سنگ آهن با مصرف‌‌کنندگان در مورد بهای سنگ آهن همچنان بدون نتیجه مانده است در این حال تولید‌‌کنندگان سنگ آهن که در ابتدای سال جاری میلادی خواهان حفظ بهای سنگ آهن در حد سال ۲۰۰۸ بودند در فوریه سال جاری میلادی با ۲۰درصد کاهش موافقت نسبی کردند اما در حال حاضر در خواست مصرف‌کنندگان ۵۰درصد کاهش که همین امر به تصمیم برخی از تولید‌‌کنندگان نظیر ریو تینتو به ۱۵درصد کاهش تولید انجامیده است. در حال حاضردر بازار سنگ آهن تمام نگاه‌ها به چین دوخته شده است جایی که ۸۰درصد تولید جهانی سنگ آهن در آنجا فروخته می‌‌‌‌شود. چین نیز در حال حاضر با کاهش تولید کلی خود از ۴۴۲میلیون تن فولاد به ۳۵۰‌‌میلیون تن و اتخاذ موضع مشترک میان تمامی‌‌‌‌شرکت‌‌های مصرف کننده سبب شده است تا بازار سنگ آهن همچنان در انتظار توافقی میان تولید‌‌کنندگان و مصرف‌‌کنندگان باقی بماند.

در بازار جهانی فولاد نیز قیمت‌‌ها همچنان ناامیدکننده است تنها تغییر امیدوار کننده در این میان رشد شاخص بالتیک است که پس از افت شدید اخیر باردیگر رشد کرده است. بهای نفت نیز با تثبیت در مرز ۵۰ دلار در هر بشکه سبب شده است، بهای محصولات پتروشیمی ‌‌‌‌شرایطی با ثبات را شاهد باشند که البته این امر در مورد بهای متانول شرایط بهتری را شاهد است.

در داخل بازار سرمایه ودر فضایی که شرکت بورس نیز تا دو هفته آینده با برگزاری مجمع عمومی‌‌‌‌سالانه مواجه هستند در فضایی کلی‌‌تر، معامله‌‌گران با ورود به دومین ماه سال با مساله پررنگ‌‌تر شدن تاثیر مجامع مواجه هستند که در این رابطه تغییرات قیمتی در میان سهام دارای شانس تقسیم سود نقدی بالاتر پررنگ‌‌تر خواهد شد.

دربازار چه خبر بود؟

بازار روز چهارشنبه بازاری متعادل بود که به غیر صف‌ نمادهای صدرا و پتروشیمی‌‌های فن‌آوران و خارک بقیه نمادها با تعادل نسبی مواجه بودند که همین تعادل سبب شد شاخص تغییر اندکی را شاهد باشد.

در بازار چهارشنبه معامله‌‌گران با توجه به عرضه‌‌های صورت گرفته در آغاز هفته با مساله تامین نقدینگی و همچنین نگرانی در مورد تداوم یا عدم تداوم رشد قیمت‌‌ها در روزهای آتی مواجه بودند. در حال حاضر با توجه به انگیزه‌‌های بنیادی اندک بازار برای رشد قیمت‌‌ها معامله‌‌گران به ویژه معطوف به روند عرضه‌‌ها و تقاضا هستند که همین امر سبب شده است روندهای قیمتی سهام ناپدیدار و در گرو تصمیمات سهامداران عمده باشد.با توجه به این شرایط معاملات در نمادهای عمده با ورود و خروج معامله‌‌گران عمده به سرعت واکنش نشان می‌‌‌‌دهد که در این شرایط معامله‌‌گران خرد چاره‌‌ای جز انتظار و صبر برای رقم خوردن تحولات نباشند.در بازار روز چهارشنبه در گروه سیمانی نماد سیمان صوفیان در شرایطی بازگشایی مجدد را شاهد بود که به‌رغم حمایت سهامدار عمده افت شدید بهای ۴۷درصدی برای این نماد رغم خورد تا در حالی که در هفته گذشته جشن خودکفایی سیمان برگزار شد، صاحبان سهام این صنعت با کاهش ارزش سرمایه‌گذاری خود مواجه باشند وجه مشترک بازگشایی نما د سیمان صوفیان و جشن سیمان را باید در این موضوع نیز جستجو کرد که سیمان ساروج که افتتاح آن زمینه برگزاری جشن خودکفایی سیمان بود با صرف ۲۲۰‌‌میلیارد تومان سرمایه با ظرفیتی نزدیک به سیمان صوفیان ساخته شد، در حالی که روز چهارشنبه سیمان صوفیان در ارزش بازار ۱۰۰میلیارد تومان معامله شد تا عملا سرمایه‌‌گذاران سیمانی با تقریبا ۵۰درصد زیان در سرمایه‌گذاری خود مواجه باشند.

در گروه تجهیزات ماشین سازی اراک روز چهارشنبه با عرضه‌‌های سنگینی دست به گریبان بود. در این گروه آذراب با ارائه پیش‌بینی سود برای سال ۸۸ خود و در شرایطی که بازار با شایعاتی در مورد واگذاری دفتر مرکزی این شرکت به سازمان بورس مواجه است، احتمالا امروز (شنبه )بازگشایی می‌شود.

در نماد مخابرات ایران معامله‌‌گران در شرایطی تعادل داد و ستد‌‌ها را چهارشنبه شاهد بودند که مساله برداشت سود علی الحساب دولت از حساب‌های مخابرات موضوعی چالش برانگیز برای سهامداران است. در این حال برخی منابع از احتمال عرضه بلوک مدیریتی مخابرات پیش از برگزاری مجمع آتی شرکت خبر می‌‌‌‌دهند. در رابطه با مخابرات خبرهای منتشره از شکست مناقصه اپراتور سوم متعاقب عدم واریز مبلغ اولیه این قرارداد از سوی شرکت اتصالات امارات خبر می‌‌‌‌دهد.

در گروه فلزی نماد آلومینیوم ایران شاهد برگزاری مجمع سالانه بود. آلومینیوم ایران از جمله شرکت‌‌های اصل ۴۴ است که با افت بهای جهانی آلومینیوم با زیان دهی مواجه شده است. در گروه فلزی امروز(شنبه)بازار شاهد عرضه ۶۶/۱۲درصد سهام ریخته گری تراکتور خواهد بود. در گروه فلزی افتتاح پالایشگاه مس سرچشمه روز چهارشنبه با حضور رییس‌‌جمهور اگر چه خبر خوبی برای سهامداران مس به شمار می‌‌‌‌رود، اما با انتشار لیست شرکت‌‌های در آستانه واگذاری حضور برخی از زیر مجموعه‌‌های ملی مس نگرانی‌هایی را ایجاد کرده است. مس سونگون و میدوک و برخی از زیر مجموعه‌‌های ملی مس در لیست واگذاری دولت قرار گرفته است که در گذشته نیز معامله‌‌گران با شایعاتی در مورد احتمال تجزیه ملی مس مواجه بودند.

در گروه پتروشیمی‌‌‌‌معامله‌‌گران با توجه به رشد بهای متانول تا حد ۲۴۰دلار در هر تن با صف خرید سنگینی برای نمادهای فن آوران و خارک مواجه است.

در گروه واسطه گری بازار روز چهارشنبه با عرضه یک بلوک ۶/۷میلیون سهمی‌‌‌‌مواجه شد که براساس برخی از شنیده‌‌ها این بلوک بخشی از سهام وثیقه شده سرمایه‌گذاری سپه بوده است.