بازار کم حجم منتظر

عکس: نگار متین‌نیا

گروه بورس- همایون دارابی: بازار داد و ستد سهام روز یکشنبه شاهد جوی ضعیف بود که در آن ۷/۳میلیارد تومان سهام داد وستد شد که با افت ۳/۷واحدی شاخص همراه شد. در بازار روز دوشنبه معامله گران در شرایطی فعالیت خود را آغاز کرد که در تحولات کلان موثر بر بازار، تحولات مجلس شورای اسلامی‌‌‌در بررسی لایحه بودجه سال آینده از اهمیت برخوردار است که در آن رشد بهای حامل‌‌های انرژی از ارقام سنگینی که در گذشته اعلام شده بود کاهش یافته است. پیش‌‌بینی رشد بنزین به ۲هزار ریال،نفت سفید به ۳۰۰ریال و گازوییل به ۵۰۰ریال افزایش خواهد یافت که این ارقام می‌‌‌تواند فشاری را به شرکت‌‌‌های اقتصادی وارد کند.در همین حال معامله گران در انتظار تصویب لایحه بودجه در مجلس هستند؛ امری که می‌‌‌تواند تصویر روشن تری را از اقتصاد کشور در سال آینده به دست بدهد. در همین حال سخنان دکتر احمدی‌‌نژاد رییس‌جمهوری در عصر امروز(سه‌شنبه)در صدا و سیما نیز می‌‌‌تواند برای به دست آوردن این تصویر کلان از اقتصاد کشور کمک کند.در صحنه اقتصاد مساله بازار طلا و سکه به عنوان بازار موازی بازار سرمایه نیز جلب توجه می‌‌‌کند. به‌رغم موضع‌گیری رییس کل بانک مرکزی در مورد جلوگیری از رشد بهای سکه به نظر می‌‌‌رسد این بازار حرکتی را تجربه کرده است که می‌‌‌تواند با نزدیک شدن به پایان سال تشدید شود. حرکت بازار سکه و ارز می‌‌تواند به عنوان موتور حرکتی برای تورم باشد که همین امر موجب حساسیت بالای مقامات اقتصادی دولت در برابر این حرکت باشد، هر چند که با کاهش درآمدهای ارزی دولت توان بانک مرکزی و وزارتخانه‌‌های امور اقتصادی و دارایی و بازرگانی برای مقابله با تورم نیز کاهش می‌‌‌یابد. در صحنه اقتصاد بین‌‌الملل بازگشایی بازارهای جهانی توام با افت قیمت‌‌ها بوده‌اند؛ امری که در مورد قیمت نفت و فلزات قابل ملاحظه‌‌تر است. بهای مس در معاملات خارج از بورس فلزات لندن به سه هزار و ۲۸۸دلار در معاملات روز دوشنبه رسیده است در حالی که موجودی انبارهای بورس فلزات لندن همچنان در حال رشد است و به ۵۱۶هزار تن رسیده است. موجودی انبارها در مورد آلومینیوم به مرز سه میلیون تن نزدیک می‌‌‌شود در همین حال در فلز مولیبدن نیز بازارهای جهانی نیز ضعیف باقی مانده‌‌اند به گونه‌‌ای که بهای این فلز به صورت سی‌‌آی اف بازار چین در حد ۲/۹دلار در هر پوند وزنی است. در بازار‌‌های محصولات پتروشیمی‌ ‌‌بهای متانول رشد کرده است و به مرز ۲۰۲دلار در هرتن به صورت سی آر اف چین رسیده است. از میانه ماه دسامبر تاکنون بهای متانول با حدود ۲۵درصد رشد (حدود ۴۱دلار در هر تن) مواجه شده است. در بازار حمل‌و‌نقل کاهش شاخص بالتیک سبب شده است فاصله این شاخص تا مرز ۲هزار واحد به حدود ۱۰۰واحد برسد.

در همین حال بازار سرمایه هم اینک در داخل خود با مسائل مهمی‌‌‌مواجه است. عرضه اولیه بانک ملت و بازگشایی نماد مخابرات از اهمیت بالایی برخوردار است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. در همین حال کاهش فعالیت بازار سرمایه و تاثیرات آن برکارگزاران و شرکت‌‌‌های سرمایه‌‌گذاری سبب شده است. تا تعدیل نیروی انسانی در اکثر شرکت‌‌‌های سرمایه‌‌گذاری و کارگزاری رخ دهد؛ امری که به از میان رفتن پتانسیل نیروی انسانی فعالان بازار منجر می‌شود که در صورت تعمیق این روند بازار برای سال‌‌ها می‌‌‌تواند بازار را متاثر کند.

در بازار چه خبر بود؟

در بازار روز دوشنبه معامله گران در انتظار بازگشایی نماد مخابرات بودند که این امر به‌رغم اعلام اولیه محقق نشد. در حالی که انتشار صورت‌‌های مالی ۹ماهه مخابرات در روزشنبه در ساعت ۲۰عصر در سایت بورس منعکس شد اما وجود ابهامات اساسی در این صورت‌‌ها مانع از بازگشایی نماد مخابرات شد.وجود هزینه ۵۵۴میلیارد تومانی تکالیف دولتی در صورت‌‌های مالی شرکت (که جایگزین هزینه‌‌های پروانه بوده است) مساله مالیات و نزدیک‌‌تر شدن عملکرد شرکت به پیش‌‌بینی بودجه نیز سبب شده است بازگشایی نماد مخابرات با تاخیر مجدد همراه شود. در این میان البته اعلام پرداخت سود سهام ۱۳۰ ریالی شرکت به سهامداران حقیقی می‌‌‌تواند به وضعیت نقدینگی بازار کمک کند. در این میان مساله بازگشایی نماد مخابرات ایران به دلیل برخورد آن با مساله عرضه اولیه بانک ملت و همچنین پارادوکس تاثیر عرضه بلوک ۵۱درصدی این شرکت با ابهاماتی مواجه‌‌است. بدیهی است خریداران احتمالی بلوک مدیریتی مخابرات تمایلی برای ثبت قیمت بالا در بازگشایی ندارند که همین امر سبب خواهد شد بازار برای بازگشایی مخابرات با نگرانی‌‌هایی همراه شود. در این شرایط اعلام روز شنبه به عنوان زمانی برای جلسه مشترک مدیران مخابرات و سرمایه‌‌گذاران می‌‌‌تواند به بازگشایی متعادل‌‌تر مخابرات کمک کند. به نظر می‌‌‌رسد بازگشایی مخابرات تا پس از تمام شدن تاثیرات عرضه بانک ملت به تاخیر بیفتد؛ امری که می‌‌‌تواند تا پایان هفته آینده نیز به طول بینجامد در همین حال نگرانی بازار از تاثیرات بازگشایی مخابرات و عرضه بانک ملت بر نقدینگی بازار تصویری مبهم از پایان سال بازار فراهم خواهد کرد. درصورتی که بازار با تزریق نقدینگی مواجه نشود احتمال افت شدید‌‌تر حجم معاملات فراهم می‌شود هر چند که در حال حاضر نیز حجم اندک معاملات بورس از این بازار، تصویر بازاری فعال را به وجود نیاورده است. در بازار روز یکشنبه معامله گران شاهد ارزیابی معامله گران برای عرضه سهام بانک ملت در روز چهارشنبه بودند که این امر علاوه بر مساله عرضه بانک ملت بر نمادهای بانک‌‌های خصوصی پذیرفته شده در بورس تاثیر می‌‌‌گذارد. ارزیابی از نرخ عرضه بانک ملت در حوالی نرخ اسمی‌ ‌‌سبب خواهد شد تا در مورد بانک‌‌های خصوصی و در حال تاسیس نیز تجدید ارزیابی از سوی کارشناسان رخ دهد؛ هر چند که عرضه بانک ملت فراتر از یک عضو هیات مدیره نخواهد رفت(۱۵تا ۲۰درصد)که ارزش فوق العاده‌‌ای را نخواهد داشت. در گروه بانکداری نمادهای بانک‌‌های کارآفرین و اقتصاد نوین در حال حاضر متوقف هستند که هر دو احتمالا با اعلام سود بالاتری از امسال برای سال مالی ۸۸مواجه خواهند بود که البته در مورد نماد اقتصاد نوین بعد از۲۰درصد افزایش سرمایه، سود اعلام خواهد شد.

در گروه حمل و نقل افت شاخص بالتیک موجب شد که صف خرید سهام کشتی‌رانی ‌جمهوری اسلامی‌ کاهش یابد. از سویی دیگر با نگرانی معامله گران در مورد نقدینگی بازار صف‌های خرید بازار رو به کاهش گذاشته‌‌اند که این امر با تغییرات سطح نقدینگی بازار در ارتباط است. در گروه دارویی معامله گران روز یکشنبه با بازگشایی نماد سرمایه‌‌گذاری البرز مواجه بودند که این بازگشایی با تغییر جدید در قیمت سهم همراه نشد. سرمایه‌‌گذاری البرز در کنار البرز دارو و جابربن حیان نمادهایی هستند که با تعدیل مثبت سود در سال جاری و سال آینده همراه شده‌اند. در گروه غذایی نماد شیر پاستوریزه پگاه اصفهان با تعدیل سود سهم و رشد قیمت در روز یکشنبه مواجه شد. کاهش سخت‌گیری در مورد قیمت فروش محصولات لبنی موجب شد تا نماد پگاه اصفهان با میزان ۲۵درصد رشد قیمت مواجه شود؛ در همین حال انتظار برای تعدیل بیشتری برای صنایع شیر ایران (هلدینگ شرکت‌‌‌های پگاه‌) که در پرتفوی شرکت توسعه بهشهر و صندوق بازنشستگی قرار دارد، افزایش یافت.در مجموع بازار روز یکشنبه بازاری منتظر و ضعیف بود که در آن شاخص ۳/۷واحد افت کرد.