ایسنا - مدیر امور مالی شرکت ملی صنایع پتروشیمی‌‌‌دیروز در نشست خبری با خبرنگاران به تشریح موضوع خصوصی‌سازی و اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی در صنعت پتروشیمی‌‌‌پرداخت.

مهندس مهدی آقاجانی، مدیر امور مالی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، گفت: در برنامه اول توسعه در شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شرکت‌هایی مانند شرکت پتروشیمی‌‌‌اراک و شرکت سرمایه‌گذاری پتروشیمی‌‌‌و در برنامه دوم توسعه پتروشیمی‌‌‌آبادان، فارابی و پازارگاد خصوصی شد و به موازات آن طرح‌های با مشارکت بخش خصوصی نیز آغاز شد.

وی افزود: در برنامه سوم نیز پتروشیمی‌‌‌خارک، اراک، اصفهان امیرکبیر از طریق بورس و مزایده واگذار شد. همچنین طرح‌های شهید تندگویان،‌ فناوران و امیرکبیر با مشارکت بخش خصوصی آغاز شد. وی خاطرنشان کرد: در برنامه چهارم نیز همه طرح‌ها با مشارکت بخش خصوصی آغاز و شرکت پتروشیمی‌‌‌امیرکبیر، زاگرس، اروند، مروارید، غدیر، کاویان و باختر خصوصی شدند. وی یادآور شد: در سال ۶۸ میزان تولیدات پتروشیمی‌‌‌۴/۲‌‌میلیون تن بود که این میزان در سال ۸۶ به ۲۴‌‌میلیون تن رسید و با تکمیل طرح‌های در دست اقدام در سال ۸۷ به ۳۵‌‌میلیون تن خواهد رسید.

تمایل خصوصی‌سازی به واگذاری‌های تک‌تک

رییس ستاد اصل ۴۴ شرکت ملی صنایع پتروشیمی‌‌‌واگذاری هلدینگی شرکت‌های پتروشیمی‌‌‌را مورد توجه قرار داد و خاطرنشان کرد: سازمان خصوصی‌سازی مایل بود شرکت‌های پتروشیمی‌‌‌را به صورت تک‌تک واگذار کند ولی شرکت پتروشیمی‌‌‌به دنبال هدف‌های توسعه‌ای بود که برای رسیدن به این منظور به یک مرکزیت نیاز داشت. بنابراین با جلسات متعدد سازمان خصوصی‌سازی را قانع کردیم تا ۱۸ شرکت از مجموعه شرکت‌های پتروشیمی‌‌‌به صورت تک‌تک واگذار شود و یک هلدینگ که صنعت پتروشیمی‌‌‌در راس آن قرار دارد، تشکیل شود. وی یادآور شد: در ۶ آذرماه با تشکیل هلدینگ پتروشیمی‌‌‌موافقت شد.

آقاجانی با بیان اینکه شرکت ملی صنایع پتروشیمی‌‌‌در راس هلدینگ قرار دارد اظهار داشت: ۴۵درصد پتروشیمی‌‌‌بندر امام (ره)، ۳۴درصد پتروشیمی‌‌‌بوعلی‌سینا، ۳۴‌درصد پتروشیمی‌‌‌فجر، ۲۰‌درصد پتروشیمی‌‌‌خوزستان، ۳۴‌درصد پتروشیمی‌‌‌مبین، ۳۰‌درصد پتروشیمی‌‌‌مارون، ۲۴‌درصد تندگویان، ۱۰۰‌درصد سازمان منطقه ویژه اقتصادی، ۱۰۰‌درصد پتروشیمی‌‌‌بین‌المللی، ۱۰۰‌درصد پایانه‌ها و مخازن پتروشیمی، ۴۹‌درصد پتروشیمی‌‌‌ایران، ۳۴‌درصد پتروشیمی‌‌‌برزویه و ۴۹‌درصد پتروشیمی‌‌‌پارس در هلدینگ باقی مانده و بقیه‌ ‌درصدها واگذار می‌شود.

وی با اشاره به اینکه شرکت‌های زیرمجموعه پتروشیمی‌‌‌با توجه به کشش بازار واگذار می‌شوند، عنوان کرد: ابتدا ‌درصدهایی که خارج از هلدینگ قرار دارند و‌درصدهای باقیمانده واگذار شده و بعد از آن شرکت‌ها به صورت هلدینگی واگذار می‌شوند که این روند از سال آینده آغاز می‌شود. آقاجانی با بیان اینکه اقدامات لازم برای واگذاری شرکت‌های پتروشیمی‌‌‌به عهده سازمان خصوصی است، عنوان کرد: در حال حاضر شرکت‌هایی که مشمول واگذاری هستند تشریفات قانونی آنها در حال انجام است. برخی از شرکت‌های سودآور از طریق بورس واگذار خواهند شد ولی تعداد زیادی از شرکت‌های پتروشیمی‌‌‌از طریق مزایده واگذار می‌شوند. همچنین سازمان خصوصی‌سازی در نظر دارد برای تسریع در واگذاری شرکت‌های پتروشیمی‌‌‌شرکت‌هایی که قرار است به صورت تک‌تک واگذار شوند را به صورت مزایده واگذار کند.

مدیر امور مالی شرکت‌ ملی صنایع پتروشیمی‌‌‌به اسامی‌‌‌شرکت‌هایی که قرار است به صورت تک‌تک واگذار شوند، اشاره کرد و افزود: طبق برنامه قرار است ۱۸ شرکت به صورت تک‌تک واگذار شوند که شامل ره‌آوران فنون پتروشیمی، پتروشیمی‌‌‌تبریز، ارومیه، راه‌بران پتروشیمی، عملیات غیر صنعتی پتروشیمی، سرمایه‌گذاری پتروشیمی، کالای پتروشیمی، عملیات غیر صنعتی پازارگاد، پتروشیمی‌‌‌خراسان (کل آن بابت رد دیون دولت واگذار شد)، پتروشیمی‌‌‌هگمتانه، شیراز، شرکت خدمات کیفیت آریا SGS، شرکت گسترش خدمات پایین دستی، شرکت توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی، پتروشیمی‌‌‌بیستون، مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی، پتروشیمی‌‌‌جم، شرکت بازرگانی پتروشیمی‌‌‌بین‌الملل و شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی‌‌‌به صورت مجزا واگذار می‌شود. وی با بیان اینکه شرکت ملی صنایع پتروشیمی‌‌‌با واگذاری پژوهش و فناوری پتروشیمی‌‌‌به صورت مجزا مخالف بود، عنوان کرد: هدف از تشکیل هلدینگ این است که شرکت‌های پتروشیمی‌‌‌قادر باشند در زمینه‌ فن‌آوری جدید فعالیت کنند. که این امر به کمک شرکت پژوهش و فناوری محقق می‌شود. بنابراین به دنبال این هستیم که این شرکت به هلدینگ برگردد. از سوی دیگر طبق تبصره دو ماده سه قانون اصل ۴۴ فعالیت حوزه‌های آموزش تحقیقات و فرهنگ، مشمول این قانون نیستند.

زمان واگذاری به شرایط بازار بستگی دارد

آقاجانی در ادامه این نشست در مورد زمان واگذاری شرکت‌های پتروشیمی‌‌‌عنوان کرد: ما همکاری‌های لازم را انجام داده و همه‌ اطلاعات را به سازمان خصوصی‌سازی ارائه کردیم، بنابراین زمان واگذاری به نظر سازمان و به شرایط بازار بستگی دارد.

وی با بیان اینکه با واگذاری هلدینگی و تک‌تک شرکت‌ها از حجم مجموعه NPC کاسته می‌شود، افزود: ادامه شرکت‌های باقیمانده نیز به صندوق بازنشستگی و سهام عدالت و رد دیون واگذار شده و باقی نیز به مردم عرضه می‌‌‌شود. وی با بیان اینکه شرکت ملی صنایع پتروشیمی‌‌‌در۱۰ پروژه با کشورهای مختلف مشارکت دارد تاکید کرد: سازمان خصوصی‌سازی باید به دنبال آن باشد که ایرانیان مقیم خارج و یا خارجیان را وارد گود کرده و از منابع آنها استفاده کند.

آقاجانی افزود: از ۱۸ شرکتی که قرار است به صورت مجزا و تک‌تک واگذار شوند تاکنون قیمت پایه‌ هشت شرکت از سوی سازمان خصوصی‌سازی مشخص شده است که این سازمان با توجه به شرایط بازار و تشخیص خود آنها را اعلام می‌کند.

وی ارزش واگذاری‌های انجام شده در شرکت ملی صنایع پتروشیمی‌‌‌را مورد توجه قرار داد و تصریح کرد: ۱۰ سال اخیر ارزش واگذاری شرکت‌ها ۱۴ هزار‌‌میلیارد ریال بوده است و امسال نیز شرکت‌های پتروشیمی‌‌‌فناوران رازی و امیرکبیر واگذار شدند.

وی یادآور شد: دو شرکت پتروشیمی‌‌‌شامل پایانه‌ها و مخازن و سازمان منطقه‌ ویژه اقتصادی و وظایف حاکمیتی دارند که صددرصد آنها در هلدینگ باقی می‌مانند ولی وظایف حاکمیتی آنها باید به وزارت خانه‌ها واگذار شود. وی در ادامه وضعیت عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا را مورد توجه قرار داد و بیان کرد: در حال حاضر غیر از کودهای شیمیایی اکثر محصولات پتروشیمی‌‌‌در بورس کالا عرضه می‌شود و قیمت آن نیز براساس قیمت فوب خلیج فارس منهای پنج‌درصد تعیین می‌شود.

مدیرمالی شرکت پتروشیمی‌‌‌میزان منابع مالی جذب شده‌ شرکت‌ را مورد اشاره قرار دارد و عنوان کرد: در برنامه اول و دوم حدود ۳۱‌‌میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کردیم که در حال حاضر کمتر از ۱۰‌‌میلیارد دلار از سهم بدهی‌ها باقی مانده است و علت آن این است که سررسید آن هنوز فرا نرسیده است.

پرداخت به موقع تمامی اقساط در بانک‌های خارجی

وی یادآور شد: تاکنون تمامی‌‌‌اقساط در بانک‌های خارجی به موقع پرداخت شده واین امر اعتبار بالایی را برای شرکت کسب کرده است تا شرکت ملی صنایع پتروشیمی‌‌‌بتواند بدون ضمانت بانک مرکزی و دولت در چند ماه گذشته ۱۰‌‌میلیارد دلار و بیشتر فاینانس داشته باشد. وی یادآور شد: از سرمایه‌گذاری ۳۱‌‌میلیارد دلاری در برنامه اول و دوم ۲۰‌‌میلیارد دلار آن از منابع داخلی بوده است و ۱۸‌‌میلیارد پروژه هم از طریق فاینانس در دست اقدام داریم که با این حساب سالی ۲ تا ۵/۲‌‌میلیارد دلار ذخیره جذب کرد.

وی به اثر بحران اقتصادی و تاثیر آن در شرکت پتروشیمی‌‌‌پرداخت و اعلام کرد: به علت بحران اقتصادی از نظر مقدار با کاهش مواجه نشدیم، ولی ارزش محصولات کاهش یافته است و به یک سوم اوایل سال رسیده است. آقاجانی گفت: طبق پیش‌بینی‌ها قرار بود در سال جاری ۱۰‌‌میلیارد دلار صادرات داشته باشیم که در شش ماه‌ اول سال پنج‌‌میلیارد دلار آن محقق شد ولی در شش ماهه دوم سال به دلیل وقوع بحران دو‌‌میلیارد دلار آن محقق شده و باقی به علت کاهش قیمت‌ها محقق نخواهد شد.