گروه بورس- علیرضا باغانی: در شرایطی که بازارسازی سهام دوقلو‌های سنگ آهنی در بورس تهران از سوی سرمایه‌گذاری امید انجام می‌شود و درخواست معادن و فلزات برای بازارگردانی واقعی سهام این شرکت‌ها با محدوده نوسان ۶درصدی و کاهش حجم مبنا مورد موافقت مسوولان قرار نگرفته است، مدیرعامل شرکت بورس اعلام کرد که برای بازارگردانی سنگ‌آهنی‌ها با شرایط جدید مشکلی وجود نداشته و ندارد. حسن قالیباف اصل در گفت‌و‌گویی با اشاره به درخواست سرمایه‌گذاری معادن و فلزات برای بازارگردانی سهام چادرملو و گل‌گهر به شیوه جدید گفت: ما با درخواست این شرکت سرمایه‌گذاری برای بازارگردانی به شیوه جدید برای سهام سنگ‌آهنی‌ها مشکلی نداشتیم، ولی در ظاهر پس از ارائه این درخواست پیگیری جدی صورت نگرفت.

وی تاکید کرد: آئین‌نامه بازارگردانی سهام به شیوه جدید از سوی سازمان بورس ارائه شده و این سازمان در این رابطه تصمیم گیرنده نهایی است، ولی در هر حال شرکت بورس برای اجرای این شیوه جدید مشکلی ندارد.

در همین حال، مدیرمالی و اقتصادی سرمایه‌گذاری معادن و فلزات درباره عدم مشارکت در جمع‌آوری صف فروش سنگ‌‌آهنی‌ها گفت: ما تلاش زیادی کردیم تا قرارداد بازارگردانی سهام به شیوه جدید امضا شود، اما قبل از امضای این قرارداد نماد چادرملو به تعادل رسید.

علی‌اکبری افزود: معادن و فلزات تاکنون ۲/۲میلیون سهم چادرملو را از بازار جمع‌آوری کرده پس «ومعادن» در متعادل شدن این نماد معاملاتی نقش پررنگی داشته است، آن هم در شرایطی که روزانه ۲۵۰هزار سهم این نماد روزانه از سوی بازارساز از آن جمع‌آوری می‌شود.

وی در توضیح شرایط پیشنهادی معادن و فلزات برای بازارگردانی سهام سنگ‌آهنی‌ها گفت: براساس آیین‌نامه جدید بازارگردانی، به بازارگردان این اختیار داده می‌شود که با محدوده نوسان و حجم مبنای متفاوت به جمع‌آوری صف‌های فروش اقدام کند، بنابراین پیشنهاد ما تعیین درصد نوسان ۶درصدی و کاهش حجم مبنای این شرکت‌ها بود تا نماد در کوتاه‌ترین زمان ممکن به تعادل برسد.

وی درباره حمایت از سهام معادن و فلزات گفت: جمع‌آوری صف فروش «ومعادن» نیز توسط خود ما صورت گرفت، به طوری که نماد پس از جمع‌آوری بیش از ۳میلیون سهم متعادل شد.مدیر مالی «ومعادن» با بیان این‌که قصد ما حمایت از سهام گل‌گهر در روزهای آتی بود، افزود: در حال حاضر نماد متعادل شده اما در صورت لزوم از نماد حمایت خواهیم کرد.

به گفته وی، در حال حاضر عملیاتی که روی بسیاری از نمادهای معاملاتی صورت می‌گیرد، بازارگردانی نیست و براساس شیوه جدید بازارگردانی، نماد در مدت زمان کوتاهی به تعادل می‌رسد که این اتفاق در نتیجه شرایط ویژه‌ای است که برای بازارگردانی سهام در بازار درنظر گرفته شده است.

وی افزود: در بازارسازی‌های کنونی هر شخص در هر روز معاملاتی تعدادی از سهام خود را می‌تواند بفروشد و همچنان مشکل نقدشوندگی سهام وجود دارد، ضمن این‌که روزانه ارزش سهام شرکت با معاملات انجام شده کاهش می‌یابد، درحالی که براساس شرایط بازارگردانی جدیدی که از سوی سازمان بورس ارائه شد، با افزایش درصد نوسان در مدت کوتاهی نماد به تعادل می‌رسد.

گفتنی است، شرایط بازارگردانی به شیوه جدید بیش از شش ماه است که از سوی سازمان بورس همزمان با بحران جهانی ابلاغ شد، اما به نظر می‌رسد، برخی از پیامدهای جانبی این نوع بازارگردانی که مهم‌ترین آن تاثیرگذاری بر افت شدید شاخص است، از اجرایی شدن این دستورالعمل جلوگیری کرده است.