آشنایی با ابزارهای مالی(۴)
معرفی انواع اوراق قرضه و سرمایهای - ۲۵ دی ۸۷
ایسنا- اوراق قرضه با نرخ شناور: گرچه هر ابزار کوتاه مدت نرخ معینی را پرداخت میکند؛ اما در هر دوره (عمدتا سه ماهه)، این نرخ مورد تجدیدنظر قرار گرفته و.... به این ترتیب، این نوع استراتژی تامین مالی، ویژگی نرخ شناور را دارد. به طور کلی، این ابزارها، اوراق با نرخ شناور خوانده شده و به نام اختصاری شناورها معروفاند. اوراق با نرخ شناور از جمله ابزارهای بدهی از نوع اوراق قرضه اند که نرخ آنها به جای این که ثابت باشد، شناور است و ابزارهای بدهی بلندمدت سنتی را تشکیل میدهند. بانکها نیز اوراق بهادار با نرخ شناور منتشر کرده و به آن گواهیهای سپرده با نرخ شناور میگویند.
۲ - اوراق سرمایهای(مالکیتی)
اوراق سرمایهای(مالکیتی) اوراقی هستند که افراد با داشتن آنها سهامدار شرکت منتشرکننده این اوراق میشوند و به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
۱ - اوراق سهام عادی، ۲ - اوراق سهام ممتاز
سهام عادی نوعی دارایی مالی است که نشاندهنده مالکیت در شرکت است. از ویژگیهای حق مالکیت: مسوولیت محدود سهامداران، حق رای کنترل شرکت، حق تقدم در خرید سهام جدید است. اگر شرکتی از منابع خارج از سازمان تامین سرمایه کند، سهام عادی در درجه دوم اهمیت درست پس از اوراق قرضه قرار دارد، از نظر ریسک و دوام نقش حیاتی ایفا میکند، چون صاحب آن مالک شرکت است، چون اگر زمانی شرکت ورشکست شود، سهام عادی موجودیت شرکت را تحدید نمیکند.
ویژگیهای اوراق سهام عادی
مالکیت شرکت: دارندگان هر دو نوع سهام عادی و ممتاز مالک شرکت هستند، اما از آنجا که دارندگان سهام ممتاز نسبت به اصل سود و سرمایه شرکت حق تقدم دارند، میتوان گفت دارندگان سهام عادی مالک نهایی شرکت هستند و به اصطلاح باید پذیرای بیشترین ریسک سرمایهگذاری در شرکت باشند. اگر ریسکهای مالی و تجاری باعث افت شدید سود هر سهم شده یا اگر شرکت با زیان مواجه شود؛ قیمت بازار و ارزش ذاتی سهام عادی به شدت کاهش خواهد یافت و اگر شرکت منحل شود پس از فروش داراییها و تسویه کلیه بدهیها و بازپرداخت حقوق صاحبان سهام ممتاز، آنچه باقی میماند به صاحبان سهام عادی میرسد و وقتی مالکیت سهام گسترده میشود که سهام آن به عموم مردم عرضه شود.
مسوولیت محدود: یکی از مهمترین ویژگیهای سهام عادی این است که صاحبان آن دارای مسوولیت محدود هستند. به عنوان مثال، اگر شرکتی ورشکسته فروخته شود و پول آن جوابگوی همه طلبکارها نباشد؛ بستانکاران نمیتوانند صاحبان سهام عادی را تحت پیگرد قرار دهند و مسوولیت آنها منحصر به سرمایهای است که در شرکت گذاشتهاند. کنترل شرکت: یکی دیگر از ویژگیهای شرکتهای سهامی این است که سهام آن در دست افراد زیادی است و هیچ شخص بهخصوصی نمیتواند کنترل فردی اعمال کند؛ پس اداره امور فعالیتهای شرکت در دست مدیران و دامنه اعمال نفوذ صاحبان سهام عادی تا آنجاست که در مورد مسائل خاصی رای بدهند.
ارسال نظر