آشنایی با ابزارهای مالی(۳)
معرفی انواع اوراق قرضه و سرمایهای
ایسنا- اوراق قرضه(بدهی): ابزار استقراضی یا همان ورقه قرضه، ورقه قابل معاملهای است که معرف مبلغ وام با بهره معینی است که تمامی آن یا اجزای آن در موعد یا مواعد معینی باید مسترد شود. برای ورقه قرضه ممکن است علاوه بر بهره، حقوق دیگری نیز شناخته شود.
انواع اوراق قرضه (بدهی): اوراق قرضه (بدهی) براساس مبانی گوناگون دستهبندی میشوند. مهمترین مبانی عبارتند از:
نرخ بهره، سررسید، ماهیت وام گیرنده، میزان انتشار، نوع وثیقه، شدت قابلیت تبدیل و تسعیر(نوسانات)، نوع وابستگی وام گیرنده یا بدهی، هدف انتشار و نوع پولی که اوراق با آن پول انتشار مییابد.اوراق بدهی براساس نرخ بهره به دو دسته زیر تقسیم میشوند:۱ - اوراق قرضه با نرخ بهره ثابت۲ - اوراق قرضه با نرخ شناور.
اوراق قرضه با نرخ بهره ثابت: ۱ - اوراق قرضه رهنی: اوراق قرضهای است که به وسیله یک دارایی حقیقی تضمین میشود. در اوراق قرضه رهنی، ناشر داراییاش را در رهن دارندگان اوراق قرضه میگذارد. دارندگان اوراق قرضه رهنی به هنگام ورشکستگی شرکت، نسبت به دارایی رهنی ادعای یکسانی دارند. همه اوراق قرضه رهنی سررسید یکسان ندارند.
۲ - اوراق قرضه تضمین شده بعضی از اوراق قرضه به وسیله نهاد دیگری تضمین میشود. ۳ - اوراق قرضه قابل تبدیل: به منظور افزایش فروش اوراق قرضه بدون تضمین و اوراق قرضه تراز دوم، ناشران در بیشتر موارد این ابزارها را قابل تبدیل به دیگر داراییها - عمدتا سهام عادی - میکنند. ۴ - اوراق قرضه درآمدی: اوراق قرضه درآمدی میتوانند تحت شرایط خاصی، فراتر از پرداخت بهره از درآمد عملیاتی ناشر نیز برخوردار شوند. ۵ - اوراق قرضه مسلسل: اوراق قرضهای است که براساس سری زمانی تقسیم شده و هر کدام زمان سررسید خاص و بهره ویژهای دارند. ۶ - اوراق قرضه با بهره صفر: یک ابزار بدهی است که با تنزیل ارزش اسمی(برای مثال، اگر قیمت این اوراق ۱۰۰۰ ریال است و نرخ بهره ۱۰۰ ریال، قیمت این اوراق میشود ۹۰۰۰ ریال ) فروخته میشود. چنانچه از نام آن پیدا است، به این ابزارها هیچ نرخ بهره ثابتی تعلق نمیگیرد. در عوض، به مرور که به سررسید نزدیک میشوند، ارزش بازار آن تدریجا افزایش مییابد. در نهایت، در سررسید، ارزش اسمی این اوراق بازپرداخت میشود.
اوراق قرضه با نرخ شناور:گرچه هر ابزار کوتاه مدت نرخ معینی را پرداخت میکند؛ اما در هر دوره (عمدتا سه ماهه)، این نرخ مورد تجدیدنظر قرار گرفته و به این ترتیب، این نوع استراتژی تامین مالی، ویژگی نرخ شناور را دارد. به طور کلی، این ابزارها، اوراق با نرخ شناور خوانده شده و به نام اختصاری شناورها معروفند. اوراق با نرخ شناور از جمله ابزارهای بدهی از نوع اوراق قرضه اند که نرخ آنها به جای این که ثابت باشد، شناور است و ابزارهای بدهی بلندمدت سنتی را تشکیل میدهند. بانکها نیز اوراق بهادار با نرخ شناور منتشر کرده و به آن گواهیهای سپرده با نرخ شناور میگویند.
ارسال نظر