آمارهای مایوس‌کننده، جاده رکود را هموارتر می‌کند. چنانچه در وقوع رکود اقتصادی شکی هم وجود داشت، با آمارهای مایوس کننده اقتصادی که در هفته گذشته اعلام شد، شک وتردید از بین رفت.

نکته مهم تر آنکه گستره این آمارها، جهانی بود ونه محدود به چند کشور.خبر «بیکاری» ماه دسامبر(NFP یا UNEMPLOYMENT) ایالات متحده که در جمعه گذشته اعلام شد، هر چند رکورد بدترین رقم بیکاری اعلام شده تا کنون را نشکست، ولی خبر از بیکاری ۱/۱میلیون نفر را در دسامبر ۲۰۰۸ داد و درصد بیکاری را ۵/۰‌درصد افزایش داد و به ۲/۷‌درصد رساند. بازار کاهشی نیروی کار انسانی در کنار کاهش قیمت‌های مسکن و مستغلات، مصرف‌کنندگان آمریکایی را همچنان تحت فشار می‌گذارد و باعث کاهش مصرف در آینده خواهد شد که نتیجتآ ضرر آن را اقتصاد آمریکا پرداخت خواهد کرد. رییس‌جمهور منتخب آمریکا «اوباما» نیز مشکلات فراوانی پیش رو دارد. گذشته از مخالفت فعلی کنگره آمریکا با محرک اقتصادی اوباما، رقم پیشنهادی ایشان بسیار پایین بوده و تغییر قابل ملاخظه‌ای (حتی در صورت تصویب کنگره) ایجاد نخواهد کرد. در صورت تصویب کنگره در اواسط فوریه و پس از مشاجرات بسیار، ظهور اثرات ملموس این محرک چندین ماه طول خواهد کشید و تا آن موقع معلوم نیست بر سر اقتصاد آمریکا چه خواهد آمد. در بهترین حالت- با توجه به نرخ بیکاری بسیار بالا- می‌توان امید به بهبودی اقتصاد را در ۳ ماهه دوم سال (۲Q) جست‌وجو کرد. خارج از ایالات متحده، آخرین آمارهای اقتصادی نیز مشابه آمریکا بوده و آنها نیز به شدت نگران‌کننده هستند. آمار «تولیدات صنعتی» (Industrial Production) فرانسه و آلمان به شدت کاهش داشته‌اند. (در آلمان به صورت کلی ۱/۳-درصد کاهش داشت و نسبت به ماه قبل ۴/۶-‌درصد کاهش داشت. در فرانسه۴/۲-درصد و نسبت به ماه قبل ۲/۹-درصد کاهش داشت). این آمارها شاخص محتضر «اعتماد مصرف‌کنندگان» (Consumer Confidence Index) را نحیف‌تر ساخت. در دسامبر این شاخص نسبت به ماه قبل از ۵۱‌درصد به ۴۷‌درصد کاهش داشته است. در آلمان «نرخ بیکاری» از ۳/۶‌درصد به ۶/۶‌درصد افزایش داشت. شاخص «مدیریت خرید» (Purchasing Manager Index) نیز به پایین‌ترین حد خود در ۱/۳۹ رسید. (قبلا این شاخص ۲/۵۲بود).ژاپن که همواره «تراز تجاری» (Trade Balance) آن رقمی مازاد را نشان می‌داد، این بار کسری تراز را نشان می‌دهد که نشان‌دهنده ضعیف شدن اقتصاد آن است.به طور خلاصه می‌توان گفت رکود در جاده‌ای هموار گام برمی‌دارد. اما اینها برای سفته‌بازان فارکس چه معنا و نتیجه‌ای دارد. واضح است که ساده‌ترین راه جهت مقابله با رکود کاهش نرخ بهره است. در همین راستا در هفته آینده شاهد کاهش «نرخ بهره» (Interest Rate) از سوی بانک‌های مرکزی کشورهای پیشرفته خواهیم بود. ظرف چند هفته آینده نیز این روند ادامه خواهد داشت. «بانک مرکزی اتحادیه اروپا» در تاریخ ۱۵ ژانویه، «بانک فدرال کانادا» در تاریخ ۲۰ ژانویه، «بانک مرکزی نیوزلند» در تاریخ ۲۸ ژانویه، «بانک فدرال استرالیا» در ۳ فوریه و «بانک مرکزی انگلستان» در ۵ فوریه در این مورد تصمیم‌گیری خواهند کرد.
مسلما این کاهش‌های متوالی نرخ بهره، حرکت صعودی بسیاری از ارزها را در برابر دلار آمریکا محدود خواهد کرد و دلار آمریکا در پی تقاضای اوراق قرضه افزایش خواهد یافت.
چشم‌انداز ناخوشایند بازار‌های بین‌المللی سهام، ضعف آتی این بازارها را نشان می‌دهد و در صورت ریزش مجدد، تقاضا برای ین ژاپن افزایش خواهد یافت. درنتیجه از نتایج ملموس ریزش بازار سهام در طول هفته‌های آتی می‌توان از سقوط جفت ارزهای غیر اصلی «ین ژاپن« (cross‌ها) مانند eur /jpy، eur / jpy نام برد. هر چند جفت ارز usd / jpy نیز با سرعتی کمتر اما شاهد افت ارزش خواهد بود. این بار ریزش بازار سهام به علت افزایش نگرانی سرمایه‌گذاران از چشم‌انداز سود شرکت‌ها است.
«بررسی تکنیکی بازار ارز در هفته گذشته و نگاهی به هفته پیش رو»
از ۲ هفته قبل نمودار یورو / دلار با تشکیل یک قله، پایین تر از قله قبلی (Lower Resistance) ذهنیت اکثریت را در جهت فروش (Sell کردن) آماده کرده بود و با آغاز هفته، نرخ برابری از ۳۹۰۰/۱ به ۳۴۱۴/۱ کاهش پیدا کرد و سپس اندکی نوسان کرد. البته در میان جفت ارزهای اصلی (یورو / دلار، پوند / دلار، دلار / فرانک سوئیس و دلار / ین ژاپن) یورو بیشترین کاهش قیمت را در برابر دلار آمریکا داشت و به نظر می‌رسد که در آینده نیز این روند ادامه داشته باشد.
هر چند کاهش ارزش «یورو» در برابر «پوند انگلیس»، «ین ژاپن» و «دلار کانادا» شدیدتر از کاهش در برابر «دلار آمریکا» بود.
از دید تحلیل تکنیکال کلاسیک، یورو / دلار در هفته گذشته منطقه متراکم و حمایتی ۳۸۲۰/۱ را با قدرت به سمت پایین شکست و در حال حاضر مشغول تکمیل آرایش «پرچم نزولی» (Bear Flag) می‌باشد. هدف قیمتی این آرایش را می‌توان در محدوده ۳۱۷۵/۱ تخمین زد. از دیدگاه تئوری موج الیوت این جفت ارز در حال تکمیل موج ۳ نزولی می‌باشد. بعد از تکمیل آن اندکی صعود می‌کند که می‌توان محدوده اتمام این صعود را ۳۶۰۰/۱ - ۳۷۰۰/۱ در نظر گرفت. شکل(۱)
تقویم اقتصادی12/01/2009 الی16/01/2009
تقویم اقتصادی آمریکا این هفته شلوغ است و در روز سه‌شنبه با تراز تجاری و گزارش بودجه ماهانه شروع می‌شود. روز چهار شنبه اخبار مهم گزارش خرده‌فروشی و وضعیت هفتگی ذخیره سازی نفت اعلام می‌شود. روز پنج شنبه، روزی شلوغ برای تقویم اقتصادی آمریکا است، در این روز شاخص PPI، تعداد مدعیان بیکاری، شاخص تولیدکنندگان ممتاز و شاخص بانک ایالت فیلادلفیا اعلام می‌شود. در روز جمعه آخرین روز هفته با شاخص قیمت مصرف‌کننده، شاخص جریان سرمایه، تولیدات صنعتی و شاخص حساسیت دانشگاه میشیگان به پایان می‌رسد. در این هفته چندین سخنرانی از طرف سخنگویان فدرال رزرو را شاهد هستیم که مهم‌ترین آن سخنرانی برناکی در روز دوشنبه است. همچنین با دقت به جلسه مقدماتی گزارش به فدرال رزرو که در روز چهارشنبه اعلام می‌شود، توجه کنید. مهم‌ترین خبر در حوزه یورو نیز، اعلام نرخ بهره در روز سه‌شنبه است.
(این گزارش تنها ارائه بهترین احتمال بوده و مسوولیت هرگونه تصمیم‌گیری براساس آن، بر عهده خوانندگان محترم است).
هفته‌نامه جامع فارکس- ترجمه و تالیف از گروه تحقیقاتی روند