شروین شهریاری
پرسش از آقای طهمورث: وضعیت شرکت ملی مس را با توجه به قیمت ۳۰۰۰ دلاری مس و احتمال زیاندهی چگونه ارزیابی می‌کنید؟

پاسخ: شرکت ملی صنایع مس ایران بزرگ‌ترین تولیدکننده محصولات مس خالص (کاتد، مفتول و اسلب) در کشورمان است. بنا بر اطلاعات منتشر شده از سوی شرکت، ظرفیت تولید «فملی» تا سال 1390 احتمالا در محدوده کنونی باقی خواهد ماند. بنابراین تغییرات قیمت فروش و بهای تمام شده نقش اصلی را در نوسانات سودآوری شرکت ایفا خواهد کرد.
قیمت فروش محصولات شرکت در بودجه حسابرسی شده قبلی برابر ۷۳۰۰ دلار برای سال جاری در نظر گرفته شده بود. در ماه‌های اخیر همزمان با بروز رکود در اقتصاد جهانی، قیمت فلز مس با سقوط چشمگیری مواجه شده و به سطوح ۵ سال قبل در ۳۰۰۰ دلار بازگشته است. مطالعه تاریخچه نوسانات قیمت مس در کنار بررسی بهای تمام شده تولید این محصول نشان می‌دهد که قیمت ۳۰۰۰ دلار احتمالا به عنوان یک کف تاریخی برای قیمت این فلز سرخ عمل می‌کند و کاهش قیمت به سطوح پایین‌تر از احتمال ناچیزی برخوردار است.
قبل از انجام ارزشگذاری بر «فملی»، پیرو مساله مطرح شده توسط خواننده محترم، ابتدا وضعیت شرکت را در صورت تحقق بدترین سناریو (مس 3000 دلاری) بررسی می‌کنیم.
جدول (۱) وضعیت تغییرات فروش و بهای تمام شده شرکت در سال جاری را با در نظر گرفتن قیمت ۳۰۰۰ دلاری مس در مقایسه با بودجه ۷۳۰۰ دلاری (حسابرسی شده) نشان می‌دهد.‌ درخصوص مفروضات جدول (۱) باید به چند نکته توجه داشت:
1 - قیمت کنسانتره مس، مفتول، اسلب، ته پاتیل و اکسید مس در تخمین 3000 دلاری به تناسب کاهش قیمت جهانی کاتد مس ( از 7300 به 3000 دلار ) کاهش یافته است.
۲ - قیمت کنسانتره مولیبدن از صورت‌های مالی سال ۸۳ شرکت ( زمانی که بازار جهانی مس با قیمت ۳۰۰۰ دلاری در وضعیت مشابه شرایط فعلی قرار داشت ) استخراج شده است.
3 - قیمت کنسانتره طلا و نقره بدون تاثیرپذیری از افت قیمت جهانی مس (مطابق بودجه 87) در نظر گرفته شده است .
۴ - نرخ تبدیل دلار در سناریوی ۷۳۰۰ دلاری ۹۳۰ تومان و در سناریوی ۳۰۰۰ دلاری معادل ۱۰۰۰ تومان در نظر گرفته شده است.
5 - ضریب اخذ مالیات در تخمین 3000 دلاری ، مطابق بودجه حسابرسی شده لحاظ شده است.
۶ - بهای تمام شده کالای فروش‌رفته در بخش دستمزد و سربار مطابق پیش‌بینی بودجه شرکت لحاظ شده است. اما در بخش مواد مستقیم نکته ظریفی وجود دارد که باید مد نظر قرار گیرد؛ ملی مس علاوه بر استخراج کنسانتره، به منظور استفاده از ظرفیت تولید نورد خود به طور مستقیم خریدار کنسانتره پرعیار و قراضه مس ( عمدتا به صورت وارداتی ) نیز هست. در جدول (۲) مقادیر مربوط به پیش‌بینی خرید این مواد اولیه در سال ۸۷ را در کنار تخمین تحلیلی از هزینه خرید این مواد با مس ۳۰۰۰ دلاری مشاهده می‌کنید.‌
در جدول (2) به تناسب کاهش قیمت‌های جهانی مس، قیمت خرید کنسانتره و قراضه نیز تعدیل شده است. بدین ترتیب در تخمین عملکرد با سناریوی 3000 دلاری، مابه‌التفاوت هزینه خرید مواد اولیه (188.3میلیارد تومان) از بهای تمام شده در بودجه 7300 دلاری کسر شده است. با توجه به جمیع موارد مطروحه مشاهده می‌شود که فعالیت «فملی» با قیمت مس 3000 دلاری در صورت تحقق شرایط فوق باز هم در سال جاری سود ده خواهد بود هر چند شرکت در نقطه‌ای نزدیک به سربه‌سر قرار دارد. البته باید توجه داشت با قیمت 3000 دلاری برخی واحدهای استخراج و تغلیظ مس در سایر کشورها در نقطه سربه‌سر یا زیان عملیاتی قرار دارند که مزیت عمده ملی مس در زمینه ارزان تر بودن هزینه های سربار و حقوق مالکانه در کنار عیار مناسب معادن باعث برتری شرکت ملی مس نسبت به رقبای خارجی در زمینه کاهش بهای تمام شده است. در اینجا قسمت اول مطلب را به پایان می بریم و انجام ارزشگذاری بر سهام شرکت را به فردا موکول می‌کنیم.
Shahriary_sh@yahoo.com