سنا- نداشتن حداقل سرمایه مورد نیاز مجوز فعالیت دو کارگزار را به حال تعلیق درآورد.

سرپرست مدیریت پیشگیری امور تخلفات سازمان بورس افزود: فعالیت دو کارگزار به علت رعایت نکردن ماده ۱۰ آیین‌نامه اعطای مجوز شرکت‌های کارگزاری به حالت تعلیق درآمده است. «پرویز شیری‌زاده» ادامه داد: بر اساس ماده ۱۰ این آیین‌نامه، حداقل سرمایه مورد نیاز برای دریافت مجوز کارگزاری پنج میلیارد ریال است، اما این دو شرکت سرمایه خود را از یک به پنج میلیارد ریال افزایش نداده‌اند.

شیری‌زاده گفت: هیات رسیدگی به تخلفات انضباطی کارگزاران، فعالیت دو شرکت فوق را به دلیل آنکه شرایط اولیه احراز دریافت مجوز کارگزاری را از دست داده‌اند به مدت سه ماه به حالت تعلیق درآورد تا آنان در این مدت بتوانند سرمایه خود را به پنج میلیارد ریال برسانند.

سرپرست مدیریت پیگیری امور تخلفات سازمان بورس و اوراق بهادار تصریح کرد: در صورتی که این دو شرکت در این مهلت سه‌ماهه اقدام به افزایش سرمایه خود نکنند، مجوز فعالیتشان لغو خواهد شد.

تخلف ۱۰کارگزار دیگر

وی با بیان اینکه حکم قطعی تخلفات ۱۰ شرکت کارگزاری دیگر نیز (۴ کارگزار بورس اوراق بهادار و ۶ کارگزار بورس کالای ایران) صادر شده است، افزود: یک کارگزار بورس اوراق بهادار به دلیل ارائه نکردن اطلاعات کافی به بازرسان سازمان بورس و اوراق بهادار و شرکت بورس به محرومیت از پنج جلسه معاملاتی محکوم شد.

شیری‌زاده به تایید نکردن صورت‌های سود و زیان یک شرکت کارگزاری از سوی حسابرس و بازرس قانونی آن اشاره کرد و اظهار داشت: این شرکت استهلاک دارایی‌های خود را در صورت‌های مالی خود لحاظ نکرده بود تا دچار زیان نشده و مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت نشود که این امر باعث شد تا حسابرس و بازرس قانونی آن صورت‌های سود و زیان این شرکت را تایید نکنند. کمیته رسیدگی تخلفات به شرکت فوق فرصت داده تا صورت‌های مالی خود تا پایان ۳۱/۶/۸۷ را طوری تنظیم کند که بتواند تاییدیه حسابرس را دریافت کند.

وی اضافه کرد: اگر این شرکت کارگزاری نتواند اظهار نظر مقبول حسابرس را دریافت کند پرونده آن به هیات رسیدگی به تخلفات ارسال خواهد شد.

محکومیت کارگزار واردکننده شکر!

شیری‌زاده برداشت قسمتی از سرمایه شرکت و اختصاص آن به واردات شکر و معاملات خارج از بورس (OTC ) را یکی دیگر از پرونده‌های کمیته رسیدگی به تخلفات اعلام کرد و گفت: این شرکت به دلیل کاهش درآمدهایش درسال جاری، اقدام به سرمایه گذاری از طریق یکی از شرکت‌های زیر مجموعه سهامدار عمده خود کرده بود. وی ادامه داد: این شرکت کارگزاری به دلیل نداشتن سابقه قبلی و سعی در برگرداندن سرمایه‌ای که از شرکت خارج کرده است تنها به مجازات اخطار کتبی بدون درج در پرونده محکوم شد.

شیری‌زاده با بیان اینکه مدیریت امور اعضای شرکت بورس اوراق بهادار تهران گزارش تخلف شعبه کرمان یکی از شرکت‌های کارگزاری مبنی بر کوتاهی در ثبت و نگهداری سفارشات را به کمیته رسیدگی به تخلفات ارسال کرد، افزود: در بررسی‌ها مشخص شد که کارمند سابق این شرکت به طور غیرعمده شماره سریال برخی از سفارشات را ثبت نمی‌کرد که کمیته با اغماض، مجازاتی را برای این شرکت در نظر نگرفت.

سرپرست مدیریت پیگیری امور تخلفات سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: انجام معاملات مشکوک یک شرکت کارگزاری برای دارندگان اطلاعات نهانی یکی دیگر از گزارش‌هایی بود که اداره امور بورس‌ها و بازارهای این سازمان به کمیته رسیدگی به تخلفات ارسال کرد.

وی ادامه داد: شرکت کارگزاری مستنداتی مبنی بر اینکه افراد فوق، مدت چهار سال است سهام شرکت مذکور را به قصد مدیریت آن خریداری می‌کنند به کمیته رسیدگی به تخلفات ارائه کرد که در نهایت این کارگزاری از این اتهام تبرئه شد. شیری‌زاده به انجام نشدن یک معامله عمده در آذرماه سال ۸۶ اشاره کرد و افزود: در این معامله، خریدار نتوانست ظرف مدت ۹ روز نظر فروشنده را جلب کند.

وی ادامه داد: یکی از خریداران شکایتی مبنی بر اینکه کارگزار فروشنده اقداماتی در جهت قطعی نشدن معامله فوق انجام داده است را به کمیته رسیدگی به تخلفات ارائه کرد که کمیته پس از بررسی‌های لازم این ادعا را رد کرد.

شیری‌زاده اظهار داشت: سازمان بورس و اوراق بهادار به دلیل اهمیت موضوع اقدام به تجدید نظر رای کرد به طوری‌که این پرونده بار دیگر در هیات رسیدگی به تخلفات مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت کارگزار از این اتهام تبرئه شد.

وی به مواد ۲ و ۷ دستورالعمل ثبت سفارش کالا در بورس کالای ایران اشاره کرد و گفت: بر اساس ماده دو، کلیه نقل و انتقالات وجوه بین کارگزار و مشتری از طریق انتقال فی‌مابین حساب‌های بانکی صورت می گیرد و انتقال وجه از سایر طرق ممنوع است.

در ماده ۷ دستورالعمل ثبت سفارش کالا نیز تاکید شده است که برای پرهیز از سفارشات غیر واقعی، کارگزار موظف است هنگام دریافت سفارش خرید، حداقل ۱۰درصد بهای تقریبی معامله را در حساب پیش دریافت از مشتری یا حساب کنترل اعتبار اعطایی به مشتری، نزد خود منظور کند. شیری‌زاده اظهار داشت: گزارش‌های بازرسان سازمان بورس و اوراق بهادار حاکی از آن بود که دو کارگزار مفاد مواد ۲ و ۷ این دستورالعمل را رعایت نمی‌کردند.

سرپرست مدیریت پیگیری امور تخلفات سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: این دو کارگزار درنهایت به مجازات اخطار کتبی با درج در پرونده محکوم شدند.

وی با بیان اینکه بر اساس ماده ۴ آیین‌نامه اعطای مجوز و فعالیت کارگزار، این شرکت‌ها باید صورت‌های مالی حسابرسی شده سالانه خود را حداکثر سه ماه پس از پایان سال مالی به سازمان بورس و اوراق بهادار ارائه دهند، افزود: متاسفانه چهار شرکت کارگزاری صورت‌های مالی خود را در زمان مقرر به سازمان ارسال نکردند.

شیری‌زاده گفت: کمیته رسیدگی به تخلفات نیز این چهار کارگزاری را به محرومیت از پنج جلسه معاملاتی محکوم کرد.