رییس پیشین سازمان کارگزاران بورس:
بازی با آمار، فعالان بازار را رویگردان میکند
فارس- رییس هیاتمدیره سابق سازمان بورس وضعیت کنونی بازار سهام را تشریح کرد و با ارائه چند راهکار، تزریق نقدینگی به بورس را به صلاح ندانست. وی گفت: همانطوری که انتظار میرفت اثرات بحران مالی جهانی بر بورس ایران مشاهده شد، چرا که بورس ما هنوز کمعمق و سطحی است و به همین علت از شرایط پیرامون جهانی در حوزههای مالی و اقتصادی داخل متاثر میشود.مستخدمین حسینی ادامه داد: علاوه بر کوچک و کمعمق بودن بورس کشور باید به تکمحصولی بودن آن اشاره کرد که طبعا به مانند اقتصاد تک محصولی آثار خود را به جا خواهد گذاشت و متغیرهای اصلی را در اختیار تصمیمگیرندگان نخواهد گذاشت.
وی ادامه داد: بورس ما هم نتوانسته محصولات متنوعی را تولید و به بازار عرضه تا مشتریان جدیدی را به خود جذب کند.
نوسانات طبیعی است
معاون حقوقی بانک مرکزی به واقعیتهای ناشی از شرایط اقتصادی بحران مالی جهانی اشاره کرد و گفت: از همان ابتدا به این موضوع که بورس ما ارتباطی با بحران مالی جهانی ندارد، اعتقاد نداشتم. اینکه در بورس ایران سهامدار و شرکت خارجی وجود ندارد و لذا متاثر از این حوزه نیست، درست است، اما نکته مهم این است که شرکتهای بورسی با شرایط واردات و صادرات ارتباط دارند که تحت تاثیر اقتصاد هستند. یعنی واردات و صادرات واحدهای تولیدی حاضر در بورس تحت تاثیر اقتصاد جهانی قرار میگیرند و در نتیجه تغییرات با نوسان قیمت سهام مواجه میشوند. وی خاطرنشان کرد: آثار اینگونه مسائل و اتفاقات بر بورس طبیعی است و تغییر و تحولات کنونی بورس نیز امری طبیعی است. مستخدمین حسینی به ویترین و دماسنج اقتصادی بودن بورسها اشاره کرد و گفت: بورسها دماسنج اقتصاد هستند و در نتیجه وضعیت اقتصادی را به تصویر میکشند. بنابراین تصمیمات اقتصادی و بحرانهای جهانی بر بورس و شرکتهای بورسی قطعا اثرگذاشتهاند که آثار آنها از مدتها پیش ملاحظه شده است.
مالیات بر ارزش افزوده بر دوش بورس
مستخدمین حسینی خاطرنشان کرد: اجرای مالیات بر ارزش افزوده در تمام دنیا طی فرآیندی ۳ تا ۱۰ ساله پیاده شده در حالی که بسیاری از فعالان بازار سرمایه و شرکتهای بورس نتوانستند آثار مالیات بر ارزش افزوده در شرکتها را تحلیل کنند. دانشگاهیان نیز در شرایطی در محاسبه این موضوع ابهاماتی دارند که این قانون در سطح جامعه اجرایی شد که آثار تخریبی دارد. رییس هیاتمدیره سابق سازمان بورس تصریح کرد: در شرایطی که اقتصاد در دوران رونق خود قرار ندارد و بازار سرمایه با شرایط متعادلی روبهرو نیست، موضوع مالیات بر ارزش افزوده نیز بر بورس سنگینی میکند. در حالی که مقامات مسوول دیگر کشورها حتی معافیت مالیاتی را در نظر میگیرند تا بازار را رونق دهند، اما ما در همین شرایط که همه مالیاتها سر جای خود هست، یک فشار دیگری بر بازار سرمایه وارد میشود در صورتی که باید شرایطی را فراهم کرد که بازار سرمایه از حالت ایستایی خارج و پویا شود.
بازار سرمایه زیر سایه بازار پول
معاون سابق وزیر اقتصاد در بخش دیگری از اظهارات به مقایسه وضعیت کنونی دو بازار پول و سرمایه در جذب سرمایهها اشاره کرد و گفت: بازار پول فعالتر از بازار سرمایه شده است. به طوری که با شناور کردن و تغییرپذیری نرخهای سود و انتشار اوراق مشارکت با سودهای بالاتر سعی در حفظ جذب مشتریان دارد.
مستخدمین حسینی ادامه داد: در شرایطی که بازار مسکن سودآوری سابق را ندارد و بازار پول هم متناسب با تورم انتظارات سرمایهگذاری و مردم را برآورده نمیکند، میبینیم که بازار سرمایه هم عقبنشینی کرده و نمیتواند مشتری را به خود جذب کند.
تشکیل کارگروه آسیبشناسی
وی ادامه داد: در این شرایط باید بورس را مدیریت و با پذیرش واقعیتها باید برای بازار سرمایه اندیشیده کرد. بورس ما باید نسبت به تشکیل کار گروه آسیبشناسی اقدام و از نقطهنظرات کارشناسان استفاده کند. مستخدمینحسینی ادامه داد: بورس را نباید به حال خود واگذار کرد بلکه باید مدیریت شود. باید ببینیم از حجم مبنا و محدوده نوسان قیمتی چگونه میتوان استفاده کرد تا اجازه داده نشود که بورس به حال خود رها شود و سیر نزولی را طی کند؛ چرا که اثرات سنگینتری به جا خواهد گذاشت. مستخدمین حسینی در پاسخ به این سؤال که با توجه به سابقه چندین ساله حضور وی در بازار سرمایه، چه راهکارهایی برای بهبود بورس کشور قابل طرح است؟ اظهار داشت: اولین راهکار این است که سازمان بورس گروه آسیبشناسی را با حضور فعالان بازار سرمایه ایجاد کند. نباید بورس به مدیریت سازمان و شرکت بورس بسنده شود، چرا که این موضوع و شرایط امری ملی است لذا با استفاده از گروههای مختلف و جلسات متعدد باید راهکارهای منطقی ارائه شود.
آمارسازی نکنیم
مستخدمینحسینی ادامه داد: از سوی دیگر طرح واقعیتهای موجود میتواند به بهبود شرایط کمک کند. اینکه بورس ما ارتباطی با دیگر بورسها ندارد یا اینکه با آمار بازی شود، دستاندرکاران و فعالان اصلی بازار را رویگردان میکند. به جای بزرگنمایی موفقیتها باید واقعیتها را به درستی دید. وی ادامه داد: انتقال درست اطلاعات و تحلیل دادهها موجب میشود تا سرمایهگذاران در این شرایط احساس آرامش نسبی داشته باشند؛ چرا که مورد توجه واقع میشوند و احساس میکنند که مسوولان در خصوص بورس دغدغه دارند.
ارائه تسهیلات بیاثر است
وی تصریح کرد: ارائه وام بانکی مشکل بورس را حل نمیکند. چرا که بورس بازاری خودجوش بوده و هست. از سوی دیگر مگر در دوران رکود قبلی وام پرداخت میشد. معاون حقوقی بانک مرکزی در برابر این سؤال که آیا تزریق نقدینگی غیرمستقیم به بورس کشور کمک میکند یا خیر؟ گفت: تزریق نقدینگی در دوران رکود بورس منجر به ترغیب سرمایهگذاران و سهامداران به عرضه سهام شده و آنها را تحریک میکند، در حالی که اگر خریدها به صورت خودجوش باشد تمایل به خرید را در دیگران ایجاد میکند. به گفته مستخدمینحسینی، دریافت نقدینگی توسط شرکتها و نهادهای مالی از دولت، مشکلاتی را در بازپرداخت ایجاد می کند.
بانکها دست نگهدارند
مستخدمینحسینی در رابطه با دیگر راهکارهای مناسب برای بهبود اوضاع بورس گفت: بانکها و شرکتهای سرمایهگذاری نباید در این شرایط اقدام به عرضه سهام کنند. وی ادامه داد: ممکن است منافع این گروه و نهادهای بزرگی چون تامین اجتماعی ایجاب کند که سهامی عرضه و به فروش برسد، اما این گروه نباید به دنبال تامین نقدینگی باشند تا به بورس کمک کنند.
اثر طرح تحول بر بورس
وی تصریح کرد: طرح تحول اقتصادی بر بورس اثر گذاشته؛ چرا که تحلیلهای اندکی از اثرات آن بر واحدهای تولیدی و اقتصادی شده و همه در حالت ابهام باقی ماندهاند. عدم شفافیت این نوع طرحها و نبود تحلیلها باعث ایجاد مکث در بازار سهام میشود. وی ادامه داد: تاکنون هم سابقه نداشته که بورس ۹ ماه قبل از انتخابات ریاست جمهوری دچار ابهام شود.وی در خاتمه ابراز امیدواری کرد با تشکیل کارگروههای مربوط و بررسی شرایط حال بازار، راهکارهای عملی و منطقی برای برون رفت بورس از شرایط کنونی اتخاذ و عملی شود.
ارسال نظر