مهم‌ترین اخبار بازارهای مالی کشورهای جهان در هفته گذشته منتشر شد.

«آمریکــا»

شاخص سهام آمریکا برای چهارمین هفته طی پنج هفته گذشته کاهش یافت که علت آن بازار نامناسب اشتغال و همچنین کاهش قیمت نفت خام و رسیدن آن به پایین‌ترین حد خود در چهار سال گذشته بود. اما شاخص سهام برزیل اواخر هفته را با روند مثبت به پایان برد که علت آن شایعه کاهش نرخ بهره از سوی بانک مرکزی این کشور در سال آینده و اقدام برای کاهش رشد اقتصادی و کاهش تورم بود. شاخص سهام کانادا نیز هفته را با روند مثبت به پایان برد که علت آن افزایش قیمت سهام شرکت‌های بخش بانکی و بیمه و پوشش آن نسبت به کاهش قیمت سهام شرکت‌های بخش تولیدکنندگان کالا بود.

«اروپـــا»

شاخص سهام اروپا (DJ Stoxx۶۰۰) بدترین شروع ماه دسامبر را شاهد بود که علت آن بروز مشکلات در بخش شرکت‌های تولیدکننده کالا در سطح جهان و اخراج شدید کارکنان در شرکت‌های آمریکایی بود که در ۳۴ سال گذشته بی‌سابقه است. همین امر کاهش قیمت سهام بورس بریتانیا (FTSE۱۰۰) را به همراه آورد، البته کاهش قیمت سهام بخش انرژی در این کاهش بی‌تاثیر نبود.

این در حالی است که بورس آلمان که بدترین عملکرد سالانه را پس از تبدیل شدن به شرکت سهامی در هفت سال پیش شاهد بود، در حال بررسی ادغام با بورس NYSE Euronext است.

«آسیــا»

در پی گسترش رکود جهانی اقتصاد و کاهش تقاضا که کاهش قیمت کالاها را به همراه داشت و نیز کاهش قیمت شرکت‌های فعال در بخش اکتشاف و حفاری نفت، کاهش قیمت سهام آسیا در این هفته کاهش یافت. شاخص سهام بورس توکیو (Nikkeiا۲۲۵) در مجموع یک‌دهم درصد در این هفته کاهش یافت. اما شاخص بورس چین به علت کاهش قیمت انرژی و در پی آن افزایش صرف هزینه از سوی مصرف‌کنندگان و نیز اقدامات دولت در راستای شکوفایی اقتصاد، افزایش یافت. هنگ‌کنگ که سومین بورس بزرگ آسیا به شمار می‌رود در جستجوی راه‌هایی برای جذب شرکت‌های بخش منابع طبیعی برای فروش سهام آن در این بورس است.

بـازار کـالا

در پی افزایش ارزش دلار و کاهش جذابیت فلزات قیمتی به عنوان سرمایه‌گذاری جایگزین، قیمت طلا به پایین‌ترین حد خود در دو ماه گذشته رسید و در پی آن قیمت نقره نیز کاهش یافت. در پی افزایش بحران اقتصادی آمریکا، قیمت مس شش درصد دیگر کاهش یافت و به پایین‌ترین حد خود از اواسط ۲۰۰۵ رسید. در پی افزایش بیکاری در آمریکا و گسترش رکود اقتصادی در این کشور، قیمت پلاتین در هفته گذشته ۱۱‌درصد کاهش یافت. همچنین پالادیوم نیز با ۵/۵‌درصد کاهش به قیمت سال ۲۰۰۳ خود رسید.

در پی افزایش نرخ بیکاری و نگرانی از عدم خرید گوشت، قیمت گوشت در آمریکا به پایین‌ترین حد خود از سال ۲۰۰۴ یعنی هنگام مشاهده نخستین مورد از بیماری جنون گاوی در این کشور رسید. همین امر قیمت سایر اقلام کشاورزی نظیر قهوه را به شدت کاهش داد.

بـازار انـرژی

قیمت نفت خام نیز برای ششمین روز پیاپی کاهش یافت که این میزان کاهش هفتگی از سال ۱۹۹۱ یعنی هنگام وقوع جنگ خلیج فارس بی‌سابقه بود، البته نگرانی از کاهش تقاضا در پی گزارش نرخ شدید بیکاری در آمریکا در این کاهش دخیل بود. شکیب خلیل، رییس اوپک گفت که بازارهای مالی باید آمادگی شنیدن یک گزارش شگفت‌انگیز را نسبت به کاهش شدید تولید کشورهای عضو در اجلاس آتی در ماه آینده داشته باشند. «آژانس انرژی بین‌المللی (IEA)» به علت کاهش رشد اقتصادی دنیا، پیش‌بینی کرد که تقاضای نفت برای سال ۲۰۰۹ کاهش یابد.

به علت تداوم بحران اقتصادی و کاهش تقاضا، قیمت گاز طبیعی در نیویورک به پایین‌ترین حد خود در ۱۵ ماه گذشته رسید. لهستان که برای تولید برق به ۹۳‌درصد از زغال سنگ اتکا دارد، احتمالا از فرانسه برای ساخت نخستین نیروگاه هسته‌ای تقاضای همکاری خواهد کرد.

بازارهای در حال توسعه

پس از اقدامات تروریستی در هندوستان که همزمان با رکود اقتصادی دنیا باعث عدم اطمینان سرمایه‌گذاران شده بود، بانک مرکزی این کشور برای سومین بار در کمتر از دو ماه گذشته نرخ بهره را کاهش داد. به گفته شرکت «مدیریت دارایی آبردین» به علت چشم‌انداز مناسب رشد اقتصادی در هند که نگرانی از اقدامات تروریستی در هفته گذشته در شهر بمبئی را پوشش می‌دهد، انتظار می‌رود که ارزش روپیه هند که ۲۱‌درصد در سال جاری کاهش یافته، دوباره تقویت شود.

به دلیل کاهش شدید قیمت نفت و رسیدن آن به کمتر از ۴۰‌دلار در هر بشکه، دولت روسیه برای چهارمین بار در ماه جاری ارزش روبل را کاهش داد و آن را به پایین‌ترین حد خود در سه سال گذشته نسبت

به دلار آمریکا رساند.

کاهش اندک تورم در مصر

به گزارش آژانس دولتی آمار مصر، نرخ تورم در مصر در ماه منتهی به نوامبر نسبت به ماه پیش اندکی کاهش یافت. تورم در مناطق شهری با یک دهم درصد افزایش به ۳/۲۰ و تورم در مناطق روستایی با ۷دهم درصد کاهش به ۸/۲۱ درصد رسید، در مجموع تورم مصر با ۳ دهم درصد کاهش به ۹/۲۰‌درصد رسید.

تداوم فروش سهام از سوی خارجیان در بورس دبی

«بازار مالی دبی (DFM)» اعلام کرد که در هفته گذشته ۲/۳۶درصد از حجم خرید سهام از سوی سرمایه‌گذاران خارجی و ۸/۳۹درصد از کل فروش سهام در این بورس از سوی ایشان صورت گرفته است.

توقف دادوستد شرکت شعاع در بورس کویت

شرکت «سرمایه شعاع» که بزرگ‌ترین بانک تامین سرمایه امارات به شمار می‌رود، اعلام کرد که از ابتدای ژانویه دادوستد سهام خود را در بورس کویت متوقف و تنها در بورس دبی به معامله خواهد پرداخت. این تصمیم در مجمع عمومی اتخاذ شده بود.