درخواست سودان برای گسترش همکاری‌ها با بورس ایران

سنا- هیات عالی‌رتبه سودانی در دیدار با رییس سازمان بورس و اوراق بهادار خواستار گسترش همکاری‌های بازارهای سرمایه دو کشور شد.

«عصام الزین الماحی» رییس بورس خارطوم در ابتدای سخنان خود گزارشی از وضعیت کنونی این بورس را برای حاضران تشریح کرد.

وی با بیان اینکه بورس خارطوم با ارزش جاری پنج میلیارد دلار، پنجمین بورس بزرگ آفریقا است، اظهار داشت: آفریقایی‌ها در صدد ایجاد یک پلت‌فرم مشترک برای دادوستد متقابل در کشورهای مختلف این قاره هستند.الماحی خواستار توسعه همکاری‌های بازارهای سرمایه ایران و سودان شد و افزود: ایران می‌تواند در آینده از طریق بورس خارطوم به این پلت‌فرم مشترک دسترسی یابد. وی به نحوه اطلاع‌رسانی ضعیف بورس خارطوم اشاره کرد و خواستار انتقال فناوری شبکه اطلاع‌رسانی ناشران (کدال) به این بورس شد.

الماحی تمایل بورس خارطوم را برای استفاده از تجارب ایران در زمینه شرکتی شدن بورس تهران و نحوه عرضه و قیمت‌گذاری سهام شرکت‌های دولتی اعلام کرد. همکاری شرکت‌های کارگزاری و تشکیل صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک از دیگر پیشنهادهای رییس بورس خارطوم برای توسعه همکاری‌های بازارهای سرمایه سودان و ایران بود. در این جلسه، دکتر علی صالح‌آبادی گفت: سازمان بورس و اوراق بهادار می‌تواند با برگزاری دوره‌های آموزشی و ارائه خدمات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری به توسعه بورس خارطوم کمک کند. صالح‌آبادی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار از آمادگی سازمان بورس و اوراق بهادار ایران برای توسعه بازار سرمایه سودان خبر داد و خواستار بررسی و مطالعات لازم برای تاسیس صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک و راه‌اندازی دفاتر کارگزاری در دو کشور شد. به گزارش ایران بورس، مدیرعامل شرکت بورس نیز در دیدار با رییس بورس خارطوم با ارائه خلاصه‌ای از وضعیت شرکت بورس و وضعیت خصوصی‌سازی در کشور گفت: آیین‌نامه‌هایی در مورد کشف قیمت اولیه عرضه‌های دولتی در حال تهیه است تا قیمت‌ها منصفانه تعیین شود. همچنین شرکت بورس در زمینه راهبری شرکتی و اصول روابط سرمایه‌گذاران آیین‌نامه‌هایی در دست تهیه دارد تا به این وسیله به شفافیت بازار سرمایه کمک کند. آیین‌نامه سرمایه‌گذاری خارجی نیز در حال بازنگری است و اگر به تصویب هیات‌وزیران برسد، سرمایه‌گذاران خارجی می‌توانند حضوری پررنگ‌تر در بورس تهران داشته باشند.

وی به مطالعه در مورد توسعه بازار سرمایه اشاره و تصریح کرد: در زمینه طراحی بازار مطالعات فراوانی شده که به افزایش نقدشوندگی بازار کمک می‌کند، هم‌اکنون نیز در حال استقرار یک نرم‌افزار جدید معاملاتی هستیم و خوشحال می‌شویم تجربیات خود را در اختیار بورس خارطوم قرار داده و از تجربیات ایشان بهره‌مند شویم.

مدیرعامل شرکت بورس در پایان ضمن اشاره به اینکه بورس تهران دارای پتانسیل‌های فراوانی است، افزود: ما از سرمایه‌گذاران خارجی اعم از کشورهای عرب منطقه، اروپا و ایرانی‌های مقیم خارج استقبال می‌کنیم.به گزارش ایران بورس، بورس سودان در سال ۱۹۹۴ فعالیت خود را به‌طور رسمی با مبادلات سهام شرکت‌ها، ابزار صندوق‌های سرمایه‌گذاری و گواهی مشارکت دولتی آغاز کرد. در این بورس، وزیر دارایی ریاست هیات بازار را برعهده دارد. رییس کل بانک مرکزی به عنوان نایب‌رییس و اعضای هیات بازار عبارتند از: رییس کل بورس، معاون وزیر دارایی، مدیر معاملات، نمایندگان شرکت‌های بیمه، آژانس اتحادیه کارکنان و اتاق بازرگانی و چهار کارشناس خبره.

شاخص بورس خارطوم عدد پایه «هزار» معرفی شد که همه شرکت‌های پذیرفته شده را پوشش می‌دهد. قانون بورس اوراق بهادار خارطوم شامل ۹ بخش و ۷۴ ماده است که موارد مربوط به اهداف بورس، مدیریت بورس، امور مالی، حسابداری و حسابرسی، کارگزاران و... را در بر می‌گیرد.

طبق اطلاعات موجود در سال ۲۰۰۷، تعداد ۹ میلیارد و ۴۱۲ میلیون اوراق بهادار به ارزش ۸/۸۹۹ میلیون دلار در این بورس معامله شده است. ارزش جاری این بورس ۲/۵ میلیارد دلار، نسبت گردش معاملات ۳/۱۲ درصد و تعداد شرکت‌های پذیرفته شده ۵۳ شرکت است که ۳۶ شرکت از آنها در سال ۲۰۰۷ مورد دادوستد قرار گرفته‌اند.

نسبت ارزش جاری بر GDP برای سال‌های ۲۰۰۵ و ۲۰۰۶ به ترتیب ۶/۳ درصد و ۹/۹ درصد بوده است. این آمار برای سال ۲۰۰۷ موجود نیست.