شروین شهریاری
پرسش از خانم مخلصی: تغییرات سودآوری شرکت چادرملو در صورت عدم توافق در رابطه با افزایش نرخ سنگ‌آهن چگونه خواهد بود؟

پاسخ: مطالعه عملکرد شرکت، بر اساس گزارش پنج ماه ارائه شده نشان می‌دهد که چادرملو در زمینه حجم تولید به رکورد جالب توجهی دست یافته است که این مساله به احتمال زیاد منجر به افزایش حجم تولید و فروش نسبت به پیش‌بینی اولیه بودجه 87 خواهد شد. جدول زیر مقایسه پیش‌بینی حجم تولید سالانه شرکت با عملکرد 5 ماه را نشان می‌دهد:

حال به منظور تخمین سودآوری چادرملو در سال جاری مفروضات زیر در نظر گرفته شده است:
۱ - با توجه به در مدار قرار گرفتن کامل خط چهار در سال جاری و نیز در نظر گرفتن ارقام جدول فوق در خصوص عملکرد ۵ ماه و همچنین برخی اظهارات غیررسمی‌در مجمع شرکت، امکان دستیابی به تناژ تولید ۷‌میلیون تن کنسانتره در سال جاری وجود دارد. بنابراین همین میزان را مبنای عملکرد تولید قرار می‌دهیم.
2 - درخصوص تناژ تولید گندله؛ بر مبنای آمار فوق و اخبار غیررسمی‌موجود، تناژ تولید و فروش را 5/1 میلیون تن در نظر می‌گیریم که با توجه به عملکرد 5 ماه و نتایج تست اخیر خط تولید این محصول، برآوردی واقع بینانه تلقی می‌شود.
۳ - قیمت فروش هر تن کنسانتره و سنگ‌آهن دانه‌بندی مطابق بودجه شرکت (قبل از بحث افزایش نرخ) به ترتیب برابر ۵۶۳۰۰ و ۳۴۰۰۰ تومان در نظر گرفته شده بود که همین ارقام را مبنای محاسبه تخمین سودآوری قرار می‌دهیم. همچنین قیمت فروش هر تن گندله در پنج ماه نخست ۸۷ در محدوده ۱۶۳‌هزار تومان به ازای هر تن قرار داشته است. با توجه به کاهش نسبی قیمت جهانی سنگ‌آهن و احتمال افزایش قدرت چانه‌زنی فولاد سازان و کاهش نرخ این محصول در مدت باقی مانده از سال جاری، میانگین نرخ فروش گندله را ۱۵۰‌هزار تومان به ازای هر تن در نظر می‌گیریم.
حال به جدول زیر توجه کنید که در آن با در نظر گرفتن مفروضات فوق اقدام به تخمین بودجه فروش شرکت شده است.
همان‌طور که ارقام جدول نشان می‌دهد، در صورت تحقق مفروضات بودجه تحلیلی، ۷/۱۰۳‌میلیارد تومان بر بودجه فروش شرکت افزوده می‌شود که با انتقال اثر آن به سر فصل سود خالص، ۵۱۸ ریال بر درآمد خالص هر سهم افزوده شده و EPS از ۱۲۶۴ ریال قبلی به ۱۷۸۲ ریال می‌رسد. البته باید توجه داشت که در این محاسبه اثر افزایش بودجه فروش با توجه به معافیت مالیاتی، مستقیما به سرفصل سود خالص منتقل شده است.
بنابراین آثار تغییرات احتمالی در سایر سر فصل‌های درآمد و هزینه نسبت به بودجه شرکت در این برآورد لحاظ نشده است. بدیهی است کارشناسان می‌توانند با تغییر مفروضات به ارقام متفاوتی برای تخمین سود شرکت دست یابند.
با توجه به موارد مطرح شده می‌توان نتیجه گرفت که EPS «کچاد» در سال جاری حتی در صورت عدم تصویب افزایش نرخ فروش باز هم نسبت به پیش‌بینی فعلی قابلیت رشد را دارا است.
البته در صورت عدم اجرای توافقات در خصوص افزایش نرخ سنگ آهن، این احتمال وجود دارد که انتظارات سرمایه‌گذاران از وضعیت سودآوری آتی شرکت کاهش یافته و متعاقب آن P/E سهم نیز از این مساله متاثر شود که به منظور اظهار نظر در این خصوص باید به انتظار تحولات آتی و بازگشایی نماد «کچاد» بمانیم.
Shahriary_sh@yahoo.com