یک مخابرات و یک بازار

گروه بورس - همایون دارابی: بازار سهام روز گذشته در چنبره کامل تحولات مخابرات ایران بود به‌گونه‌ای که با رقم خوردن ۱۲۰میلیون سهم معامله، ۶/۸۲درصد معاملات کل بورس به این نماد اختصاص یافت.

در بازار دیروز معامله‌گران در شرایطی فعالیت خود را آغاز کردند که در تحولات اقتصادی موثر بر بازار، بخش عمده خبرها و تحلیل‌ها به مساله طرح تحول اقتصادی و لایحه دولت در این زمینه و اظهارنظرهای صورت گرفته پیرامون این موضوع باز‌می‌گشت.

در‌حال‌حاضر البته عمده‌ترین اظهارنظر مربوط به سخنان دکتر علی لاریجانی رییس مجلس باز می‌گردد که در سخنانی امکان موافقت مجلس با طرح‌های تورم‌زا را رد کرده است. در مورد لایحه پیشنهادی دولت نیز به نظر می‌رسد صرف‌نظر از مسائل مربوط به سناریوهای سه‌کاناله، بحث عمده در مورد بنزین و گاز طبیعی و به‌تبع آن برق، دور می‌زند که البته باید منتظر ماند و دید این حامل‌های مهم انرژی

که سهم اساسی در افزایش بهای تمام شده عموم شرکت‌های بورسی دارند، در نهایت چه شرایطی را تجربه خواهند

کرد؟

در بازار دیروز در مباحث کلان بحث‌های مربوط به بانک مرکزی و اعداد و ارقام منتشره در مورد میزان نقدینگی که از سوی این بانک به بخش‌های اقتصادی تزریق خواهد شد، نیز همچنان مطرح بود. در صحنه اقتصاد جهانی نیز معامله‌گران در انتظار بازگشایی بازارها در روز دوشنبه بودند؛ جایی که بهای فلزات و نفت‌خام عمده‌ترین نگرانی کارشناسان اقتصادی را در برمی‌گیرد.

در معاملات دیروز بازار سرمایه در نماد مخابرات ایران خروج پرحجم برخی از شرکت‌های سرمایه‌گذاری از نماد مخابرات ایران موجب رقم‌خوردن ۴۶میلیون سهم معامله در آغاز بازار شاهد بود و تشکیل صف فروش ۵۰میلیونی برای این نماد باعث شد که در دقایق پایانی این صف فروش جمع‌آوری شد و پس از ۱۲۰میلیون معاله، نماد با صف فروش ۴میلیونی به کار خود پایان داد. با توجه به این حجم سنگین داد و ستد، بازار دیروز کاملا در چنبره مخابرات ایران بود.

در گروه شرکت‌های هلدینگی بازار دیروز شاهد پاسخ مسوولان سرمایه‌گذاری غدیر به ادعای مدیرمالی شرکت ملی پتروشیمی بود. این پاسخ البته تاثیری در وضعیت نماد نگذاشت و صف فروش ۲۳میلیونی برای این نماد را به همراه آورد که معامله‌ای را به دنبال نداشت.

در گروه سیمانی سخنان دبیر انجمن صنفی کارفرمایان سیمان مبنی بر این که در صورت آزادسازی سیمان، بهای این محصول افزایش نخواهد یافت، بار دیگر نظر کارشناسان را به سوی مساله اشباع بازار سیمان و همچنین احتمال به وجود آمدن مازاد تولید در فصل زمستان معطوف کرد.

در گروه فلزی نماد فجر گالوانیزه و توکا فولاد عرضه‌های سنگین را تجربه کردند و این باقی مانده صف‌های خرید در بازار فروریختند. توکا فولاد در این گروه با توجه به مجمع پیش روی با احتمال تقسیم سود نقدی مواجه است.

در گروه بانکی روند فعالیت این گروه و همچنین فروکش کردن نگرانی‌ها در مورد تحولات بانک مرکزی موجب شد تا دیروز نمادهای بانکی فعالیت مناسبی را تجربه کنند.

انتظار می‌رود گزارش‌های ۶ ماهه شرکت‌های بانکی در برگیرنده تصویر روشن‌تری از وضعیت این گروه باشد.

در مجموع بازار دیروز بازاری کاملا قطبی بود که با تزریق و آزادسازی نقدینگی از نماد مخابرات زمینه حرکت بهتر نقدینگی را در بازار فراهم می‌سازد. در بازار دیروز مجموعا ۱۶۵ نماد داد و ستد شد که ۴۶ نماد با رشد قیمت و ۸۶ نماد با افت ارزش معامله شدند، شاخص نیز ۷/۶۰ واحد افت کرد.