شروین شهریاری

پرسش بدون ذکر نام از طریق تلفن: وضعیت سهام کالسیمین را با توجه به افت قیمت و P/E چگونه ارزیابی می‌کنید؟ پاسخ: نسبت P/E به اعتقاد بسیاری از پژوهندگان بازارهای مالی، یک نماگر «سهل و ممتنع» است؛ بدین معنا که شاید در نگاه سطحی به نظر برسد که با تقسیم ساده قیمت بر سود هر سهم عددی به دست‌ می‌آید که می‌تواند مبنای تصمیم‌گیری برای سرمایه‌گذاری باشد‌، اما با دقیق‌تر شدن در آن‌، تعدد پارامترهای گوناگون تاثیرگذار بر P/E و دشواری تفسیر این نسبت در مورد سهام شرکت‌ها‌، بیشتر آشکار می‌شود.

P/E یک نسبت آینده نگر است که در حقیقت بیان می‌کند که سرمایه‌گذاران به ازای هر یک تومان سود پیش‌بینی شده یک شرکت چند تومان حاضرند بپردازند. اگر P/E شرکتی بالاتر از میانگین بازار یا شرکت‌های هم رده خود در یک صنعت باشد. این موضوع خاطرنشان می‌کند که بازار در سال‌های آینده انتظارات بزرگی از سودآوری این شرکت دارد و این شرکت‌ها در صورتی که نتوانند این سودهای فزاینده را ایجاد کنند، با سقوط قیمت سهام خود و تعدیل P/E مواجه خواهند شد.

همچنین درخصوص سهام شرکت‌هایی که P/E کوچکی دارند، علت امر را باید در امکان تحقق سود مورد پیش‌بینی (یعنی مخرج کسر) و نیز تخمین سرمایه‌گذاران از روند سودآوری آتی شرکت جست‌وجو کرد. در حقیقت می‌توان گفت هرگاه انتظارات بازار از سودآوری واقعی یک شرکت در آینده کاهش یابد، این بدبینی منجر به غلبه عرضه کنندگان و در نهایت کاهش قیمت و P/E در سهام مزبور می‌شود.

از همین منظر، درخصوص امکان تحقق آخرین پیش‌بینی EPS شرکت کالسیمین (۱۸۰۵ ریال) نیز ابهاماتی وجود دارد که در ادامه به چند مورد اشاره شده است:

۱ - خرید خاک پرعیار و کم عیار از طریق شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران به میزان ۳۸۰‌هزار تن (۲۹۸‌هزار تن کم عیار و ۸۲‌هزار تن پرعیار ) در سال ۸۷ مورد پیش‌بینی قرار گرفته است. این در حالی است که سال گذشته شرکت ۳۳۸‌هزار تن خاک کم‌عیار و ۴۵‌هزار تن خاک پرعیار دریافت کرده است. تامین خاک مورد نیاز با عیار مذکور نقش عمده‌ای در تعیین درآمد شرکت خواهد داشت. البته در این رابطه باید به عدم وجود هرگونه قرارداد بین «فاسمین» و شرکت تهیه و تولید مواد معدنی و نیز مشکلات استخراج خاک از معدن انگوران توجه داشت. همچنین شرکت در نظر دارد در سال جاری ۶۰‌هزار تن خاک از طریق بازیافت مجدد باطله به دست بیاورد که تحقق این مساله منوط به راه‌اندازی طرح فیلتراسیون از خرداد ماه خواهد بود.

۲ - شرکت در سال جاری قصد دارد حدود ۶۰‌هزار تن شمش روی را تولید کند که این محصول ۸۰‌درصد بودجه فروش را تشکیل می‌دهد. دستیابی به این ظرفیت منوط به راه‌اندازی طرح توسعه مجتمع دندی و تولید شرکت‌های تابعه (مجتمع ذوب و احیای روی قشم و تولید روی بندر عباس مجموعا به ظرفیت ۲۹۰۰۰ تن) مطابق برنامه می‌باشد. این در حالی است که فعالیت شرکت تولید روی بندر عباس (با ظرفیت۱۱۴۰۰ تن تولید شمش روی) از نیمه دوم سال ۸۶ تا اوایل اردیبهشت ماه سال جاری عمدتا به دلیل عدم تامین ماده معدنی متوقف بوده است.

همچنین خط تولید کارخانه شمش ذوب و روی احیای قشم به علت زلزله شدید اخیرا متوقف و خسارت قابل توجهی را متحمل شده است که میزان خسارت و تاریخ راه‌اندازی مجدد به بازار اعلام نشده است.

۳ - سرمایه‌گذاری بلندمدت ۲۰‌میلیارد تومانی شرکت در سهام توسعه معادن روی و ملی سرب و روی ایران مشمول کاهش ارزش قابل توجهی شده است. احتمالا در صورت تداوم وضعیت رکود در سهام شرکت‌های مزبور، «فاسمین» در آینده ملزم به اخذ ذخیره کاهش ارزش در صورت سود و زیان خواهد بود.

۴ - نرخ متوسط فروش شمش روی و سرب در پیش‌بینی بودجه سال جاری به ترتیب ۱۸۵۰ و ۱۷۵۰ دلار در نظر گرفته شده است. بدیهی است تداوم نرخ حدود ۱۶۰۰ دلاری کنونی در بازارهای جهانی این دو محصول، باعث کاهش درآمد فروش و تعدیل منفی در ارقام بودجه پیش‌بینی شده خواهد شد.

با توجه به موارد فوق به نظر می‌رسد امکان تحقق EPS کنونی شرکت با برخی ابهامات مواجه باشد که همین مساله در حال حاضر زمینه کاهش انتظارات سرمایه‌گذاران از سوآوری آتی و متعاقب آن کاهش قیمت و P/E سهام «فاسمین» را در بازار فراهم آورده است.

Shahriary_sh@yahoo.com