پرسش و پاسخ (۸۸۹۸۰۴۵۵) - ۳ مهر ۸۷
شروین شهریاری
*درخواست از آقای کیان سمیعی: لطفا در خصوص معافیت مالیاتی پتروشیمیخارک و علت اخذ ذخیره در صورت سود و زیان توسط این شرکت توضیح دهید.
معافیت مالیاتی «خارک»
شروین شهریاری
*درخواست از آقای کیان سمیعی: لطفا در خصوص معافیت مالیاتی پتروشیمیخارک و علت اخذ ذخیره در صورت سود و زیان توسط این شرکت توضیح دهید. پاسخ: عملکرد پتروشیمیخارک در خصوص اخذ ذخیره مالیات از سال گذشته تحت تاثیر یکی از بخشنامههای وزارت دارایی قرار گرفته است که بر مبنای آن معافیت مالیاتی به بخش عمدهای از محصولات صادراتی شرکت تعلق نخواهد گرفت. بدین ترتیب خارک از بابت تعدیل ذخیره مالیات دو سال مالی گذشته مبلغ ۷/۴۵میلیارد تومان تعدیل سنواتی در حسابهای سال ۸۶ منظور کرده است. همچنین در سال مالی جاری نیز مبلغ ۶/۳۲میلیارد تومان از بابت همین نوع مالیات در سر فصل هزینههای عملیاتی منظور گردیده که علت طبقه بندی آن در سر فصل مذکور مشخص نمیباشد.
در مجموع به نظر میرسد «شخارک» حداکثر احتیاط بابت بحثهای اخیر در خصوص احتمال وضع مالیات بر صادرات محصولات پتروشیمیرا در پیشبینی عملکرد خود لحاظ کرده و البته اخذ مالیات مورد اشاره هنوز قطعی نشده است. شاید به همین دلیل است که خارک مالیات مورد بحث را در پیشبینی صورت سود و زیان سالجاری در سر فصل مربوط به خود قرار نداده است. بدین ترتیب این احتمال وجود دارد که در صورت تعدیل یا عدم اجرای مصوبه مزبور امکان بازگشت ذخیرههای منظور شده در حسابهای خارک به صورت سود و زیان دوره وجود داشته باشد. البته برای قضاوت در مورد نتیجه نهایی آن باید به انتظار مشخص شدن نتیجه رسیدگی مالیاتی شرکت بمانیم.
*پرسش از آقای نعیمی از گنبد کاووس از طریق تلفن: چرا قبل از انجام معاملات عمده، قیمت سهام افزایشی است، اما بعد از آن روند نزولی پایدار بر قیمت سهم حاکم میشود؟
پاسخ: مساله مطرح شده توسط خواننده محترم از جمله مطالبی است که باید به صورت موردی بررسی شود و نمیتوان یک حکم کلی در مورد آن صادر کرد. اما به صورت یک قاعده عمومی باید توجه داشت که خریداران سهام در معاملات عمده معمولا سرمایهگذارانی هستند که با دید استراتژیک اقدام به خرید میکنند و معمولا تحقق اهداف خود را در یک افق زمانی بلند مدت (بسیار طولانی تر از سرمایهگذاران خرد) دنبال میکنند. همچنین در معاملات عمده متناسب با حجم سهام عرضه شده، بحث «ارزش مدیریتی» مطرح میشود؛ بدین معنا که خریدار بلوک، یک یا چند کرسی هیات مدیره را تصاحب میکند و بدینترتیب در راهبری و تعیین استراتژی شرکت نقش اساسی ایفا میکند. این مساله به خودی خود موجب میشود تا قیمت بلوک سهام مدیریتی از نرخ روز که معاملات خرد براساس آن صورت میگیرد، بیشتر باشد.در خصوص علت نوسانات قیمت سهم قبل و بعد از معاملات عمده نیز باید توجه داشت که معاملات خرد در برهه زمانی نزدیک به معامله عمده معمولا تحت تاثیر هیجانات و جو روانی قرار میگیرد و البته در برخی موارد دخالت طرفین معامله عمده در بازار سهم نیز بر ایجاد این نوسانات غیر منطقی بیتاثیر نیست. به هر حال باید توجه داشت در اکثر موارد پس از فروکش کردن هیجانات مقطعی، قیمت سهم به سمت ارزش ذاتی قبلی خود میل میکند و بدین ترتیب اثر نوسانات مقطعی در اثر خبر انجام معامله عمده خنثی میشود که این مساله طبیعتا کاهش قیمت سهم را در پی دارد. البته در رابطه با تعیین روند قیمت سهم در افق زمانی بلند مدت باید توجه داشت که قیمت معامله عمده بسته به استراتژی خریداران و نحوه مدیریت آنها بر شرکت میتوانند ملاکی در جهت تعیین روند قیمت سهم در بازار باشد که در صورت افزایش سودآوری و پتانسیل شرکت، ارزش بازار سهم را در بلند مدت به سمت قیمت معامله عمده سوق میدهد.
Shahriary_sh@yahoo.com
ارسال نظر