آنسوتر
به همریختگی بازارهای سهام در جهان
سنا- مهمترین اخبار بازارهای مالی جهان در هفته گذشته منتشر شد.
نگرانی از ورشکستگی برخی شرکتهای سرمایهگذاری بزرگ دنیا باعث شد تا این بورسها شاهد افت شاخص خود باشند. اوضاع نابسامان بورسهای بینالمللی نیز کاهش قیمت جهانی نفت را به دنبال داشت.
بـازار سهـام
«آمریکــا»: هفته گذشته قیمت اغلب سهام در بورس آمریکا افزایش یافت که دلیل آن کاهش قیمت سوخت و فلزات و در پی آن چشمانداز مناسب تولیدکنندگان کالا بود. به علاوه امتناع دولت آمریکا مبنی بر اعطای وام ضروری به شرکت در شرف ورشکستی «هلدینگ برادران لمان» در روند شاخصها بیتاثیر نبود.
قیمت سهام در بورس برزیل نیز با پیشگامی شرکتهای بخش کالا افزایش یافت. پیشنهاد مشترک موسسه «مورگان استنلی»، بانک آلمان و «گروه گلدمن ساکس» مبنی بر خرید سهام بورس برزیل به علت ارزانی آن و در پی کاهش ۲۰درصدی از ابتدای سال جاری، نقش مهمی را در رشد هفته گذشته این بورس ایفا کرد. شاخص سهام کانادا نیز همگام با افزایش شاخص بورس آمریکای شمالی با پیشگامی شرکتهای بخش کالا افزایش یافت.
«اروپـــا»: شاخص سهام در اروپا پس از کاهش ابتدای هفته، هفته گذشته را با افزایش به پایان رساند. شایعه پیدا شدن خریدار شرکت «هلدینگ برادران لمان»، و نیز افزایش قیمت فلزات و در پی آن افزایش سهام شرکتهای تولیدکننده کالا در این افزایش نقش داشتند.
شاخص سهام بریتانیا نیز با پیشگامی شرکتهای بخش کالا و مالی افزایش یافت. افزایش قیمت فلزات که چشمانداز مثبتی را برای شرکتهای معدنی به همراه داشت و همچنین فروش شرکت «هلدینگ برادران لمان»، علت اصلی این افزایش شاخص بود.
این در حالی است که از عوامل موثر بر بازار سهام اروپا در هفته جاری میتوان به تصمیم اعلام نرخ بهره از سوی بانک مرکزی اروپا و درآمد بانکهای آمریکایی از جمله شرکت «هلدینگ برادران لمان» اشاره کرد.
«آسیــا»: شاخص سهام در کشورهای آسیایی با پیشگامی شرکتهای بخش کالا کاهش یافت، نگرانی از کاهش رشد جهانی و در پی آن کاهش تقاضا، در این کاهش دخیل بود. اما شاخص سهام ژاپن (TOPIX) افزایش یافت. شاخص سهام ویتنام نیز در هفته منتهی به روز جمعه ۲۲ شهریور بیشترین کاهش هفتگی را در پنج ماه گذشته شاهد بود که علت آن نگرانی از اقدام دولت مبنی بر حفظ نرخ بهره در حد بالاترین میزان در آسیا - که بر رشد اقتصادی و درآمد شرکتها تاثیر منفی میگذارد - عنوان شده است.
بـازار کـالا
پس از کاهش ارزش دلار در برابر یورو و احیای تقاضای خرید فلزات قیمتی به عنوان سرمایهگذاری جایگزین، قیمت طلا پس از ۹ روز کاهش، در هفته گذشته افزایش یافت.
پس از اعلام دولت آمریکا مبنی بر کاهش سطح زیرکشت گندم و سویا در این کشور به عنوان بزرگترین تولیدکننده جهانی این محصولات، و به علت خشکسالی ماه اوت، قیمت این فرآوردهها در شیکاگو افزایش یافت. اما علت افزایش شکر در نیویورک که بیشترین میزان در سه هفته گذشته بود، کاهش ارزش دلار و افزایش تقاضای خرید کالا و پیشبینی کاهش تولید داخلی این فرآورده اعلام شد. به علاوه قیمت گندم برخلاف سایر اقلام کشاورزی برای سومین هفته پیاپی کاهش یافت که علت آن عدم تغییر در میزان ذخیره داخلی این محصول در آمریکا و نشانههایی از عدم افزایش صادرات آن بود.
بـازار انـرژی
به علت نشانههایی از کاهش رشد جهانی اقتصاد و در پی آن کاهش تقاضای انرژی، و نیز نزدیک شدن توفان «ایک» به پالایشگاههای تگزاس، قیمت نفت خام که برای نخستین بار از ماه آوریل به بشکهای کمتر از ۱۰۰ دلار در نیویورک رسیده بود، تغییر چندانی نیافت. از سوی دیگر در پی نزدیک شدن توفان «ایک» به خلیج مکزیک، ۱۹درصد ظرفیت پالایشگاههای تگزاس بسته شد، ۹۸درصد از تولید نفت و ۹۴درصد از خروجی گاز طبیعی در خلیج مکزیک به همین علت کاسته شده است. این در حالی است که گفته می شود علت افزایش قیمت گاز طبیعی در نیویورک، توفان
«ایک» بوده است. همچنین به علت نشتی نفت، خط لوله باکو-جیحان در قسمت ترکیه و نیاز به تعمیر آن، این خط لوله بسته شد.
در این بین هوگوچاوز رییسجمهور ونزوئلا، سفیر آمریکا در کاراکاس را اخراج و در جهت اتحاد با همتای بولیویایی خود، اوومورالس، تهدید کرد که صادرات نفت خود به آمریکا را قطع خواهد کرد.
بازارهای در حال توسعه
پس از اخراج سفیر آمریکا از ونزوئلا و تهدید به قطع صادرات نفت این کشور به ایالات متحده، قیمت اوراق قرضه ونزوئلا به پایینترین حد خود از ماه ژوئن ۲۰۰۴ تاکنون رسید.
به علاوه در پی نگرانی از آینده شرکت «هلدینگ برادران لمان» و نگرانی درباره سلامتی رهبر کره شمالی که هزینه وامدهی را افزایش میدهد، دولت کره جنوبی فروش یکمیلیارد دلار اوراق قرضه را به تعویق انداخت.
به علاوه، خردهفروشی در چین و در ماه اوت به ۲/۲۳درصد رسید که بیشترین رشد را در ۹ سال گذشته شاهد بود که علت آن افزایش درآمد شهروندان چینی عنوان شده است؛ اما تولیدات صنعتی چین به علت کاهش تقاضای محصولات صادراتی چین و تعطیلی کارخانهها به علت بازیهای المپیک، کمترین رشد را در شش سال گذشته شاهد بود.
شرکت لوک اویل که دومین شرکت بزرگ تولیدکننده نفت در روسیه به شمار میرود اعلام کرد که پس از کاهش ۴۲درصدی در قیمت سهام خود- که یک رکورد به شمار میرود- برنامه بازخرید سهام خود را به اجرا میگذارد.
ارسال نظر