شروین شهریاری
پرسش از آقای مرادی نیا از شهر تهران از طریق تلفن: وضعیت شرکت فولاد خوزستان و سودآوری شرکت را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

‌فولاد خوزستان قصد دارد در سال ‌جاری در مجموع 4/2میلیون تن محصولات شمش فولادی در ابعاد مختلف مشتمل بر 800هزار تن اسلب و 6/1میلیون تن بلوم و بیلت را تولید و به فروش برساند.
«فخوز» در سال جاری در نظر دارد ۲۹‌درصد محصولات خود را به صورت صادراتی و ۷۱‌درصد را به صورت داخلی عرضه کند. در جدول زیر آخرین بودجه فروش ارائه شده توسط شرکت برای سال ۸۷ را مشاهده می‌کنید:


(کل درآمد حاصل از فروش: ۲/۱۹۵۰میلیارد تومان)
در جدول زیر بودجه فروش سه ماهه نخست را بر اساس آخرین گزارش شرکت مشاهده می کنید:‌


با توجه به ارقام جداول فوق مشخص می‌شود که قیمت کنونی فروش محصولات شرکت تفاوت معناداری با پیش‌بینی بودجه دارد. در بخش داخلی، نرخ‌گذاری محصولات بر مبنای حدود 80درصد قیمت محصولات نهایی (ورق، میلگرد و...) انجام می‌شود که این مساله مطابق با سیاست ایمیدرو (سهامدار عمده) است. با در نظر گرفتن قیمت حدود 1100 تا 1200تومانی برای محصولات نهایی، نرخ خرید داخلی انواع بیلت از «فخوز» را در محدوده 920‌هزار تومان برآورد می کنیم. از سوی دیگر قیمت فوب شمش فولاد در خلیج فارس در محدوده 1100دلار قرار دارد که در اینجا با رعایت جانب احتیاط قیمت بیلت صادراتی «فخوز» را 1000دلار و نرخ برابری دلار را 920تومان در نظر می‌گیریم. بدین ترتیب قیمت فروش داخلی و صادراتی شمش تقریبا یکسان به دست خواهد آمد. ( در مورد اسلب قیمت‌ها مطابق الگوی تاریخی، قیمت فروش حدود 5درصد کمتر در نظر گرفته شده است.) گفتنی است این مفروضات قیمتی برای 9 ماه باقی مانده از سال جاری در نظر گرفته شده اند و به همین دلیل میانگین قیمت در کل سال کمتر از ارقام مورد اشاره خواهد بود. با این مفروضات، بودجه فروش 87 شرکت در جدول زیر نمایش داده شده است:


(کل درآمد حاصل از فروش: 2/2110 میلیارد تومان)
همان طور که از ارقام جدول پیداست، بودجه فروش تحلیلی حدود ۱۶۰میلیارد تومان بیش از پیش‌بینی ارائه شده توسط شرکت است که با لحاظ کردن اثر مالیات (مطابق ضریب محاسباتی خود شرکت)، در مجموع افزایش نرخ‌های فروش مطابق فرض‌های ارائه شده، ۱۳۵میلیارد تومان بر سود خالص شرکت خواهد افزود که در صورت تحقق، می‌تواند ۱۸۲۱ریالی کنونی را با افزایش ۶۱۵ ریالی به رقم ۲۴۳۶ ریال برساند. البته در خصوص این محاسبه باید به دو نکته مهم توجه داشت:
1- اثر تغییرات احتمالی بهای تمام شده نسبت به بودجه کنونی در محاسبات فوق لحاظ نشده است. این در حالی است که در خصوص قیمت سنگ‌آهن و انرژی مصرفی، شرکت با احتمال رشد هزینه‌ها مواجه است.
در بخش مواد اولیه مصرفی، «فخوز» خرید ۴‌میلیون تن سنگ آهن را پیش‌بینی کرده که ۴۴/۲‌میلیون تن از آن داخلی خواهد بود. این سنگ آهن از سه شرکت چادرملو (با قیمت هر تن ۵۷۵۰۰تومان)، گل‌گهر (با قیمت هر تن ۴۵‌هزار تومان) و چغارت (با قیمت هر تن ۵۰‌هزار تومان) مجموعا به ارزش ۵/۱۳۴میلیارد تومان تامین خواهد شد (بدون احتساب هزینه حمل). در این بخش، برآوردها از احتمال افزایش نرخ نسبت به ارقام فوق حکایت دارد که با لحاظ کردن یک رشد ۲۰درصدی، می‌تواند بهای تمام شده را با ۱۸‌میلیارد تومان افزایش (۸۲ ریال به ازای هر سهم) مواجه کند که البته این محاسبه با فرض اعمال افزایش نرخ سنگ آهن از اول شهریور ماه انجام شده و افزایش احتمالی هزینه حمل نیز در نظر گرفته نشده است. در بخش انرژی مصرفی نیز فولاد خوزستان با احتمال افزایش هزینه سربار ناشی از حذف یارانه های انرژی مواجه است که ابعاد این مساله هنوز مشخص نبوده و باعث به وجود آمدن ابهامات با اهمیت در تخمین روند سودآوری آتی شرکت شده است. برای درک اهمیت مساله به یک نمونه توجه کنید: «فخوز» برای تحقق برنامه تولید خود به ۴/۱۲۳۸میلیون مترمکعب گاز نیاز خواهد داشت که قیمت هر مترمکعب را حدود ۱۸۵ریال برآوردکرده است. با فرض افزایش قیمت گاز به ۶۹تومان، هزینه سربار حدود ۶۲میلیارد تومان افزایش خواهد یافت. (۲۸۳ریال به ازای هر سهم).
با توجه به این توضیحات به نظر می‌رسد رقم پیش‌بینی کنونی در سرفصل بهای تمام شده در صورت تغییرات در نرخ مواد اولیه و انرژی می‌تواند با تغییرات با اهمیتی مواجه شود که برای محاسبه آثار دقیق آن باید به انتظار تصمیم آتی مسوولان در این حوزه‌ها بمانیم. همچنین باید توجه داشت تداوم وضعیت ابهام کنونی، بازار سهم شرکت را با احتمال رکود مواجه می‌سازد.
سایر جزئیات در هزینه سربار (از قبیل مواد مصرفی کمکی) احتمالا افزایش قابل توجهی نسبت به پیش‌بینی بودجه نخواهند داشت؛ زیرا اولا شرکت هزینه سربار هر تن تولید را در بودجه سال ۸۷ به طور میانگین ۴۰درصد نسبت به سال گذشته افزایش داده است (از ۱۵۷ به ۲۲۰‌هزار تومان). ثانیا گزارشات ادواری در سال گذشته نشان داد که شرکت در برآورد هزینه سربار بسیار محتاطانه عمل می‌کند و در نهایت تعدیل سود ۸۶ «فخوز» نیز عمدتا از محل همین کاهش هزینه سربار نسبت به پیش بینی اولیه محقق شده است. ۲- شرکت با اتخاذ تدابیری جهت افزایش تولید در نظر دارد بودجه تولید و فروش ۴/۲‌میلیون تنی را در سال ۸۷ محقق کند و محاسبات سودآوری در این تحلیل نیز بر مبنای تحقق این فرض بنا نهاده شده است. این در حالی است که در سال گذشته نیز به علت مشکلات تامین انرژی، شرکت به ظرفیت اسمی خود نرسیده و تناژ تولیدات در محدوده ۱۷۶/۲‌میلیون تن محقق شد. با توجه به تشدید مشکلات تامین برق در سال جاری احتمال تکرار سناریویی مشابه سال گذشته در مورد فولاد خوزستان وجود دارد که البته آمار تولید در فصل تابستان (که دوران بحرانی برای تامین برق محسوب می‌شود) می‌تواند تا حد زیادی تخمین بودجه تولید در سال جاری را تسهیل کند.
Shahriary_sh@yahoo.com