شروین شهریاری
پرسش از خواننده‌ای بدون ذکر نام: تعدیل سود شرکت چادرملو در سال جاری به چه میزان خواهد بود؟

پاسخ: معدنی و صنعتی چادرملو از جمله کارخانه‌هایی است که در سال گذشته دو طرح توسعه مهم خود را به بهره‌برداری رسانده و در سال جاری در موقعیت استفاده از ظرفیت این طرح‌ها قرار دارد. اول؛ طرح تولید 5/1‌میلیون تنی کنسانتره سنگ‌آهن (موسوم به خط چهار) که در اواخر سال 86 به بهره‌برداری رسیده و دوم؛ خط تولید4/3‌میلیون تنی گندله‌سازی اردکان که این طرح نیز در اواخر سال گذشته به مرحله آغاز تولید تجاری رسیده است. حال برای بررسی میزان سودآوری «کچاد» در سال جاری، ابتدا توجه شما را به بودجه اعلامی‌خود شرکت طی آخرین گزارش جلب می‌کنیم:

درخصوص ارقام بودجه کنونی چادرملو چند نکته حائز اهمیت است:
۱ - میزان تولید کنسانتره شرکت در محدوده ۶میلیون تن برآورد شد (با ۳درصد رشد نسبت به سال گذشته) و این در حالی است که با توجه به در مدار قرار گرفتن کامل خط چهار در سال جاری و نیز مقایسه آمار تولید ۳ماهه با مدت مشابه سال گذشته و همچنین برخی اظهارات غیررسمی‌ در مجمع شرکت، امکان دستیابی به تناژ تولید ۷‌میلیون تن کنسانتره در سال جاری دور از دسترس نخواهد بود. گفتنی است چادرملو در بهار سال جاری موفق به تولید ۸۵/۱میلیون تن کنسانتره سنگ‌آهن شده که رشدی معادل ۳۷درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان می‌دهد.
2 - قیمت فروش هر تن گندله در سه ماه نخست 87 در محدوده 180‌هزار تومان به ازای هر تن تحقق یافته که انتظار تداوم فروش گندله با این نرخ تا پایان سال وجود دارد. این در حالی است که در بودجه کنونی «کچاد»، قیمت فروش گندله 156 هزار تومان در نظر گرفته شده است.
۳ - درخصوص تناژ تولید گندله؛ بر مبنای اخبار غیررسمی‌ در مجمع چادرملو و سرمایه‌گذاری امید، گمانه‌زنی در خصوص احتمال زیاد دستیابی به تناژ تولید ۲میلیون تنی مطرح شد که در بودجه کنونی شرکت رقم یک‌میلیون تن لحاظ شده است. البته با گمانه‌ها باید با احتیاط برخورد کرد. گفتنی است چادر ملو در بهار سال جاری موفق به تولید ۳۴۹هزار تن گندله شده که تنها ۱۵۶‌هزار تن از آن را به فروش رسانده است.
حال با در نظر گرفتن نکات فوق، اقدام به ترسیم سه سناریو برای تخمین سودآوری سال جاری «کچاد» می‌شود. شایان ذکر است که در این برآوردها اولا با توجه به احتمال ناچیز صدور مجوز افزایش نرخ مجدد فروش سنگ‌آهن، قیمت‌های فروش بر مبنای آمار سه ماه نخست شرکت (55500تومان در هر تن) در نظر گرفته شده است. ثانیا؛ اثر افزایش قیمت فروش نسبت به بودجه کنونی با توجه به معافیت مالیاتی، مستقیما به سرفصل سود خالص منتقل شده است. بنابراین آثار تغییرات احتمالی در سایر سر فصل‌های در آمد و هزینه نسبت به بودجه کنونی در این برآوردها لحاظ نشده است.
سناریوی اول: در این حالت تناژ فروش معادل پیش‌بینی شرکت در نظر گرفته شده و تنها افزایش قیمت گندله به ۱۸۰‌هزار تومان مد نظر قرار گرفته است. این سناریو در طیف محافظه‌کارانه طبقه‌بندی می‌شود. جزئیات مربوطه را در جدول زیر مشاهده می‌کنید:

همان‌طور که از ارقام جدول فوق پیداست، در این حالت ۳/۲۰‌میلیارد تومان به بودجه فروش شرکت افزوده می‌شود که با انتقال اثر آن به سر فصل سود خالص، ۱۰۱ ریال بر درآمد خالص هر سهم افزوده شده و EPS از ۱۲۶۴ ریال کنونی به ۱۳۶۵ ریال می‌رسد.
سناریوی دوم: در این حالت حجم تولید کنسانتره معادل 6میلیون تن در نظر گرفته شده که 2‌میلیون تن به گندله تبدیل شده و به فروش می‌رسد. این سناریو در طیف پیش‌بینی‌های واقع‌بینانه طبقه‌بندی می‌شود. جزئیات مربوطه را در جدول زیر مشاهده می‌کنیم:

همان‌طور که از ارقام جدول فوق پیداست در این حالت 151‌میلیارد تومان به بودجه فروش شرکت افزوده می‌شود که با انتقال اثر آن به سر فصل سود خالص، 755 ریال بر درآمد خالص هر سهم افزوده شده و EPS از 1264 ریال کنونی به 2019 ریال می‌رسد.
سناریوی سوم: در این حالت فرض بر این است که شرکت موفق به تولید ۷‌میلیون تن کنسانتره و تبدیل ۲‌میلیون تن از آن به محصول گندله شود. این سناریو در طیف خوشبینانه طبقه بندی می‌شود، زیرا علاوه بر مفروضات خوشبینانه در حجم تولید کنسانتره و گندله، رفتار شناسی و سوابق مدیریت شرکت نشان می‌دهد که معمولا حجم قابل توجهی از تولیدات تحت عنوان موجودی پایان دوره به سال مالی آتی انتقال می‌یابد، بنابراین حتی در صورت تحقق بودجه تولید ۷‌میلیون تنی، فروش کامل این حجم چندان محتمل نخواهد بود. جزئیات مربوط به پیش‌بینی بودجه در این حالت را در جدول زیر مشاهده می‌کنید:

همان‌طور که از ارقام جدول فوق پیدا است، در این حالت ۵/۲۰۶میلیارد تومان به بودجه فروش شرکت افزوده می‌شود که با انتقال اثر آن به سرفصل سود خالص، ۱۰۳۳ ریال بر درآمد خالص هر سهم افزوده شده و EPS از ۱۲۶۴ ریال کنونی به ۲۲۹۷ ریال می‌رسد.
با توجه به موارد فوق می‌توان نتیجه گرفت که EPS «کچاد» در سال جاری بسته به شرایط مختلف قابلیت رشدی از حداقل 8 تا حداکثر 81‌درصد نسبت به پیش‌بینی فعلی را دارا است که همین مساله زمینه رشد P/E کنونی سهم را فراهم آورده که طبیعتا با اعلام تعدیلات آتی، زمینه کاهش این نسبت و منطقی‌تر شدن رابطه سود و قیمت سهام این شرکت وجود خواهد داشت.
Shahriary_sh@yahoo.com